Rapport från Almedalen del 7

imageI Umeå har vi Guitars The Museum – en riktig kulturskatt- som samarbetar med ABBA museet i Stockholm.

Jag har under Almedalen- dagarna träffat Björn Ulvaeus och pratat om de båda museerna och vårt samarbete. Jag bjöd även upp honom till Umeå och Guitars The Museum så att han får ta del av dessa kulturklenoder.

Jag informerade Björn om att det medialt stormat en del kring ”Gitarrmuseet” och att vi kämpar för att hitta en långsiktig finansiell lösning. Det är generellt svårt för museer att ekonomiskt få det att gå runt utan stöd. Inte ens ABBA museet i Stockholm går ihop ekonomiskt.

I Umeå stöttar vi Guitars The Museum med 2,4 miljoner kronor ur utvecklingsmedlen. Kommunens långvariga stöd till Västerbottensmuseet, Norrlandsoperan, Bildmuseet och Kvinnohistoriska museet med ca 60 miljoner kronor årligen gör att ett stöd till Guitars The Museum med 2,4 miljoner inte alls är svårt att motivera

Jag hoppas att alla förstår att denna kulturskatt kan försvinna från Umeå om den destruktiva mediadebatten fortsätter. T ex har borgmästaren i Hollywood visat intresse för att ta ”Gitarrmuseet” dit.

Jag hade ett mycket givande samtal med Björn Ulvaeus och ser fram emot att fortsätta vår dialog i samband med att jag visar honom Guitars The Museum på plats i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.