Den svenska modellen för framtiden

Jag skrev igår om IMF och deras utvärdring av läget i vår svenska ekonomi. IMF är positiva och välkomnar reformerna i regeringens budget för 2017.

Vi är i vårt land i ett avgörande läge. Vi vet att arbetslösheten och nedskärningarna och alla skattesänkningar har ökat klyftorna mellan människor under många år. Vi vet att klyftor människor emellan skapar en vi & dom -känsla. När vi inte längre håller ihop och inte längre känner gemenskap skapas problem. Det samhällskontrakt vi svenskar byggde tillsammans om att vi alla bidrar efter förmåga och får efter behov har eroderats under den borgerliga regeringens år vid makten. Varje problem eller utmaning möttes under regeringen Reinfeldt med skattesänkningar som enda lösning. De borgerliga partierna tog över makten 2006 med ett överskott på nästan 70 miljarder och de lämnade 2014 med ett underskott på 60 miljarder kronor.

Vår politiska strategi för att åter bygga ett sammanhållet land är den svenska modellen. Det handlar i grund och botten om en generell välfärd, starka parter på arbetsmarknaden och en aktiv ekonomisk politik med fokus på tillväxt, export och full sysselsättning.

Vi Socialdemokrater utvecklar nu tillsammans med MP i regeringsställning den svenska modellen. Vi prioriterar investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge istället för skattesänkningar. Vi fortsätter kampen mot arbetslösheten, vårt mål är att alla som kan ska jobba. Vi satsar 10 miljarder extra per år i ett generellt statsbidrag till kommunerna för välfärden och vi jobbar med förbättringar i integrationspolitiken och för att öka kraven på andra EU-länder.

Vi Socialdemokrater vill ha ett sammanhållet land där vi tillsammans möter framtiden. Där samhällskontraktet återupprättas och där alla bidrar efter förmåga och får efter behov.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.