Förstärkt gemenskap mellan stad och land

Lokalt näringslivUmeå är en kommun i stark tillväxt och förändring. Näringslivet utvecklas och allt fler människor vill bo och arbeta i Umeå kommun. Umeå har haft en historisk tillväxt sedan branden 1888. Vi är i dag en av Europas snabbast växande städer. Vi har fördubblat vår befolkning över de senaste 50 åren. Prognosen för befolkningsökningen i 2016 ligger kring 1700 personer.

Vi kan konstatera att inom kommunen så utvecklas såväl staden som glesbygden positivt. Nästan var tredje kommuninvånare har valt att bosätta sig utanför själva staden. Glesbygden har en högre andel barnfamiljer, sysselsättningen och den disponibla inkomsten är högre på landsbygden än i staden.  Umeås vision är att vara 200 000 invånare år 2050, för att nå detta krävs naturligtvis strategier för såväl staden, landsbygden och tätorter som kusten.

Det var med glädje vi konstaterade att vår partiordförande och statsminister Stefan Löfven i sitt jultal uppmärksammade frågorna om stad och land. Han sa ”det är dags att stärka gemenskapen mellan stad och land, som Sverige har försummat i decennier. Det är dags att förstå att ingen del av landet är tärande, utan att vi alla är närande till det vi vill kalla Sverige. Det som krävs nu är ett samhällsbygge, som gör att vi alla kan leva som fria, jämlika och förhoppningsfulla individer, oavsett om vi växer upp i en by i Sollefteå, på en gård i Skivarp, eller i Sollentunas höghus”.

Vi har i Umeå samma inställning, stad och land måste utvecklas hand i hand. Vi har under det senaste året arbetet med Umeå kommuns strategi för landsbygdsfrågor. Vi är nu redo för att gå ut på samråd med förslaget. Vi Socialdemokrater har även ett internt arbete i frågan som pågår fram till i april tillsammans med våra S-föreningar.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.