Satsa på forskning om alternativt flygbränsle

flygbränsleIdag är jag i vackra Åsele. Jag är ordförande i den primärkommunala delegationen inom Region Västerbotten och idag sammanträder vi i Åsele. Delegationen är ett samverkans- och intresseorgan för länets kommuner i frågor av gemensamt intresset ex  vård- och omsorg, miljö, energi och klimat.

Under resan hit till Åsele hann jag tänka en hel del på gårdagens samtal med Per G Braathen, styrelseordförande och ägare av BRA (Braathens Regional Airlines). Han kom till Umeå igår med BRA:s premiärtur i den nya flygplanstypen ATR 72-600 med 45% biobränsle i tankarna. Enligt Per G Braathen valdes Umeå för premiärflygningen utifrån att de är imponerade av Umeås arbete med hållbara lösningar. Det är naturligtvis glädjande att Umeås hållbarhetsarbete är känt och genererar ringar på vattnet.

Vi han samtala om en hel del intressanta frågor under hans besök. Bland annat om att BRA har högt ställda hållbarhetsmål. De har satt högre miljömål än branschens globala miljömål. BRA har som målsättning att halvera sina fossila koldioxidutsläpp per passagerarkilometer till 2025. BRA jobbar för att vara mer klimatsmarta genom att dels förnya flygplansflottan till mer klimateffektiva flygplan (2 miljarder investerades i 9 ATR-600 under 2016) och dels flyga delar av produktionen på en ökad andel biobränsle. Dock är biobränslet idag 3-5 gånger dyrare än det fossila bränslet. Vi måste få ned kostnaden. Sveriges eget skogsflis- rester från avverkningsindustrin- skulle kunna göra hela det svenska inrikesflyget fossilfritt visar uppgifter från Energimyndigheten och Skogsstyrelsen.

En stor oro infinner sig naturligtvis för BRA när regeringen nu börjar prata om en flygskatt för miljöns skull. Flygskatten skulle innebära en kostnad för BRA på cirka 200 miljoner kronor. Det finns inte utrymme för några prishöjningar då konkurrenesen i branschen är väldigt tuff. Risken är uppenbar att det goda klimatarbetet som nu är igång stoppas upp av en ny beskattning. Det skulle innebära att flygbolagen fortsätter flyga med gamla plan och smutsigt bränsle menade Per G. Braathen.

Jag tycker regeringen borde satsa på forskning om alternativt flygbränsle. LignoJet är ett Vinnova-finansierat projekt som konstaterat att träråvara både är tekniskt och ekonomiskt lämpligt för att utvinna biobränsle till flyget. Se mer på www.innventia.com Sverige har resurserna och kompetensen!

Idag finns alternativen och BRA går i täten för att nyttja dessa. Istället för en skatt borde regeringen stötta och skapa förutsättningar för forskning om alternativt flygbränsle. Med ny teknik och biobränsle kan vi åstadkomma större klimatnytta än med en flygskatt. Så kan vi fortsätta knyta ihop Sverige med goda kommunikationer för såväl jobben, tillväxten och den sociala bitens skull.

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>