Avskaffa den orättvisa pensionärsskatten

IMG_0866Idag har jag – efter en tids väntan- en insändare i VK.

Du kan även läsa den nedan.

Avskaffa den orättvisa pensionärsskatten 

En del av den svenska modellen innebär att de som har varit med och byggt upp vårt land och lagt grunden för vår välfärd ska ha en trygg ålderdom med en bra pension. Socialdemokraterna gav därför nyligen besked om att regeringen vill ta ytterligare steg mot att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten.

Regeringen sänkte redan 2016 skatten så att personer äldre än 65 år med inkomster upp till 10 000 kronor per månad inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år. Nu tar alltså regeringen nästa steg genom att det förhöjda grundavdraget förstärks så att skatten sänks med upp till 2500 kronor för personer äldre än 65 år med inkomst mellan 123 400 och 360 000 kronor per år. Det innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare därmed sluts för alla med en inkomst upp till 14 000 kronor. Det handlar om sänkt skatt för 1,4 miljoner pensionärer. För en ålderspensionär med en pension på 14 000 kronor i månaden, vilket är medianpensionen för kvinnliga ålderspensionärer, kommer skatten sänkas med cirka 200 kronor i månaden.

Nu väcks dock kritik mot förslaget. Somliga ledarskribenter och högerpolitiker menar att 200kr/månaden i sänkt skatt är just ingenting. Men den typen av kritik visar bara på ett värderingsmässigt ställningstagande och/eller en stor okunskap om hur många kvinnliga ålderspensionärer har det. Tvingas man leva på 14 000kr/månaden kan 200 kr extra genom sänkt skatt vara direkt avgörande. Det som är riktigt tragiskt i kråksången är att det är samma personer som kritiserar sänkningen av pensionärsskatten som skriker högt när förslag om höjd skatt med 200 kr/månaden diskuteras. När det gäller en skattehöjning på 200kr/månaden för en höginkomsttagare är det en ofantligt stor summa medan en skattesänkning för en låginkomsttagare på samma summa är obetydlig.

-Logiskt? Nej inte särskilt! Ideologiskt? Ja sannerligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.