En mer jämlik skola

Stefan och Magda

I vårändringsbudgeten stärker regeringen de mest utsatta skolorna genom en jämlikhetspeng till skolan. Jämlikhetspengen kommer att fördelas till grundskolor med lägst andel behöriga elever till ett nationellt program i gymnasieskolan. För år 2017 uppgår jämlikhetspengen till en halv miljard. Ytterligare åtgärder behövs inom detta område och regeringen avser att återkomma i budgetpropositionen för 2018

Det är bra att regeringen tar initiativ på detta område. Vi vet att svenska kunskapsresultaten under lång tid har försvagats. I den senaste PISA- mätningen bröts dock den negativa trenden gällande kunskapsnivån, men samtidigt kunde vi konstatera att ojämlikheten ökar.

Regeringen har påbörjat investeringar för att stötta skolor med stora utmaningar i syfte att höja resultaten och förstärka jämlikheten i skolsystemet. Insatser görs men det behövs mer. Nu avvaktar vi Skolkommissionens slutbetänkande -som kommer i april- för ytterligare åtgärder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>