Skärpning Alliansen!

alliansen2018 Även om hela den här mandatperioden på nationell nivå har präglats av viss turbulens och osäkerhet genom det parlamentariska läget så når alliansen beteende nu helt nya och orimliga gränser. Tankarna förs till forna tiders strider i ungdomsförbunden -där ungdomligt engagemang i brist på erfarenhet och framförallt ansvarskänsla för helheten- under perioder har söndrat totalt. Vi borde kunna förvänta oss mer av vuxna allianspolitiker i Sveriges riksdag. De har ansvar för nationen men de verkar inte alls förstå vilket tungt demokratiskt ansvar som de har att förvalta.

Statsminister Stefan Löfven valde att på ett skickligt sätt göra en regeringsombildning när alliansens misstroendeförklaring mot tre ministrar var ett faktum efter IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Men alliansen har aviserat att de inte är nöjda med att Infrastrukturminister Anna Johansson och Inrikesminister Anders Ygeman lämnade sina ministerposter. De vill även ha försvarsminister Peter Hultqvist huvud på ett fat. En minister som inte hade något ansvar överhuvudtaget för det inträffade.

Alliansen är beredda att gå vidare med misstroendet mot Peter Hultqvist som Löfven valde att även fortsättningsvis ha som försvarsminister i sin regering. En försvarsminister som åtnjuter stor respekt såväl internt som externt och som nyligen knutit ihop en ny försvarsöverenskommelse. SD -som alliansen behöver för att få igenom misstroendet mot Hultqvist- verkar nu dock vackla om misstroendet. ”Försvarsmin känns alltmer oskyldig ” har t ex SD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson twittrat.

Nu har alliansen dessutom aviserat att ytterligare ministrar kan drabbas av misstroendeförklaring om regeringen inte drar tillbaka tre -i kommande budget-planerade skattehöjningar. Det är ytterst anmärkningsvärt att alliansen vill använda misstroendevapnet i sakpolitiken. Detta agerande kan i grund och botten vara ett hot mot demokratin. Vem vill i framtiden leda en minoritetsregering om regeringsbildaren inte kan utse sin egen regering? Vem vill leda en minoritetsregering om oppositionen kan peta minister efter minister utifrån sakpolitik genom misstroendeförklaring?

För alliansen verkar det inte längre handla om att bedriva oppositionspolitik mot regering och ladda för nästa års val. De verkar mer vara inriktade på att sabotera alla möjligheter för sittande regering att kunna bedriva en ansvarsfull politik. Det drabbar inte bara sittande regering utan hela vårt land.

Om alliansen fortsätter agera på detta sätt ser jag ingen annan utväg än att statsministern utlyser nyval. Men hur en ny minoritetsregeringen ska kunna regera med dagens omogna politiska klimat på nationell nivå övergår mitt förstånd. Vi kommer med stor sannolikhet även efter nästa val ha en relativt svag regering som är beroende av samarbete och shyssta spelregler. Hur skulle det se ut om dagens regeringspartier vid ett eventuellt regeringsskifte agerade på ett likartat omoget sätt?  Nej detta är inte värdigt. Det behövs sannerligen en tillnyktring av ansvarskänslan bland våra ledande politiker.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.