Grattis Skellefteå. Grattis Umeå.

B11F9381-8FCA-402E-AE7B-F51A62729704Grattis Skellefteå, grattis Umeå. Idag har Northvolt haft presskonferens och presenterat vart de avser att bygga den nya batterifabriken. Skellefteå är utvalt! På bilden gratulerar jag och kommunalrådskollegan Margareta Rönngren Lorents Burman Kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Utmaningen är fortfarande att hitta finansiering men om vi bortser från det är detta ett oerhört viktigt beslut för såväl Skellefteå som Umeå och hela Norrland.

Etableringen kommer att innebära en ökad takt av bostadsbyggande i Umeå och norrut. Det kommer att innebära en utbyggnad av utbildningsplatser på såväl gymnasium som Umeå universitet och Luleå universitet. Det kommer även att behövas fler underentreprenörer vilket gynnar näringslivet och sysselsättningen i regionen. Även infrastruktursatsningar kommer i nytt fokus. Norrbottniabanans utbyggnadstakt påverkas sannolikt positivt så att finansieringen snabbas på och färjetrafiken till Skellefteå och Umeå kommer att behöva utvecklas.

Jag är mycket glad och gratulerar Skellefteå och Norrland till en ny etablering som stärker Skellefteå, Umeå och hela regionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.