Skolans verksamhet går före försäljning

SIVUmeå växer så det knakar. Vi kan se en markant ökning av bland annat gruppen barn och unga. Det innebär att vi har ett stort behov av nya förskolor och grundskolor. I Umeå kommun skulle vi behöva bygga en grundskola per år för att klara utvecklingen. Det är med bakgrund av detta som vi nu beslutat att ta bort gamla Vasaskolan i Kvarteret Siv från försäljningslistan. Vi behöver helt enkelt fastigheten för vår kommunala skolverksamhet.

Enligt vårt lokalförsörjningsdirektiv ska lokaler som kommunen äger men som ingen verksamhet anser sig ha behov av avyttras. Tidigare har ingen verksamhet anmält behov av denna fastighet varför den förts upp på avyttringslistan. Efter den senaste befolkningsprognosen har dock skolan anmält behov av fastigheten och vi har således beslutat att ta bort fastigheten från avyttringslistan. Inga konstigheter med detta.

Vi har satsat starkt på bostadsbyggandet den senaste mandatperioden och vi förtätar i stan. Det är trångt och finns inte direkt någon mark att bebygga för en skola i centrum. I dagsläget finns ingen kommunal grundskola i centrum dock finns en del friskolor. Kommunen har ett ansvar att  leverera lokaler för skolverksamheten, det kommer vi Socialdemokrater aldrig att tumma på. Självklart ska fasigheten användas till skola när behovet finns.

Det är direkt dumt att -som Moderaterna och Liberalerna- framhärda att fastigheten ska säljas. Vad är dessa partiers alternativ för skolverksamhetens behov? Jag har inte sett dem redovisa något alternativ. Jag kan inte tolka deras inställning som annat än djupt ideologisk, ansvarslös och verklighetsfrånvänt.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>