Umeå kommun + Umeå universitet = Sant

Hans och rektornIgår skrev jag för kommunens räkning under ett avtal om partnerskap med Umeå universitet och dess rektor Hans Adolfsson. Partnerskapet handlar om forskning, utbildning, innovation och kompetensförsörjning. Jag har liknat partnerskapet vid ett långt äktenskap där vi med detta avtal nu förnyar våra löften.

Vi vet att kompetensförsörjning är en framtida utmaning för hela Europa och naturligtvis en viktig pusselbit i vårt partnerskap. Universitetet har behov av att studenter kan göra praktik inom kommunen, och vi har behov av att tillsammans delta i direkta forskningsprojekt, t ex projektet Ruggedised inom stadsutvecklingsområdet. Läs gärna mer om detta på min tidigare blogg http://blogg.vk.se/hans-lindberg/2018/01/08/ruggedised-umea-smart-city/

När det gäller Innovation, kommersialisering och branschutveckling har vi pågående samarbetet som t ex Uminova Innovation, Infotech Umeå, Umeå Biotech Incubator mfl.  När det handlar om Strategiska satsningar och utvecklingsmiljöer är några exempel UMIT, Projekt Greeen North, Idrottshögskolan, Sliperiet och Umeå Science Park.

De områden som vi nu ser som särskilt prioriterade är Hållbar stadsutveckling där området har en egen projektplan och Sliperiet/Umevatoriet som flyttas till Sliperiet på Konstnärligt campus. Det är naturligtvis mycket spännande med att vi nu kan knyta ihop det på Konstnärligt campus med universitetets andra publika verksamhet i form av Bildmuseet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.