Sysselsättningen och arbetskraften fortsätter att öka

YlvaVi kan nu konstatera genom ny statistik från SCB att sysselsättningen och arbetskraften fortsätter att öka på svensk arbetsmarknad samtidigt som arbetslösheten minskar.Sysselsättningen fortsätter att öka jämfört med närliggande månader, både vad gäller antal och andel. Statistiken visar även att arbetslösheten  minskar såväl  i andel som antal.

Det är även mycket positivt att se att tiden för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden minskar och pekar mot en betydligt kortare etableringstid än tidigare. Det har tidigare tagit upp till tio år innan hälften av de nyanlända har etablerat sig på arbetsmarknaden. Enligt SCB:s nya siffror ser vi att det går mycket snabbare. Nästan hälften, 48,5 procent, av dem som mottogs 2011 hade jobb efter fem år . Bland nyanlända män var varannan, 49,3 procent, i arbete efter tre år.

Det är ett mycket bra läge men jag ser fortfarande den stora utmaningen i att nyanlända kvinnor kan etablera sig på arbetsmarknaden i större utsträckning. Jag är glad över att den S-ledda regeringen med Ylva Johansson i spetsen tagit initiativ till att se över hur bestämmelser inom olika ersättningssystem samspelar och påverkar utrikes födda kvinnors ekonomiska förutsättningar att studera och arbeta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>