455217_jpg

I dag firar vi den samiska nationaldagen!

I dag, den 6 februari, firar vi den samiska nationaldagen! Jag vill därför passa på att säga några ord om denna historiskt viktiga dag, uppmärksamma den starka samiska närvaron i Umeå och berätta kort om hur kommunen arbetar för att bejaka den samiska kulturen och språket. 

Nationaldagen firas i hela Sápmi, samernas land, som är det område som sträcker sig genom delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland och utgör samernas historiska bosättningsområden. Umeå kommun, som är en del av Sápmi, har i dag hissat den samiska flaggan på Rådhustorget i Umeå för att uppmärksamma nationaldagen. Dagen instiftades till minne av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917 – och just i år är markerar nationaldagen ett 100-årsfirande av det första samiska landsmötet på den svenska sidan. Detta möte ägde rum i Staare (Östersund) 1918 och var en viktig del i det samiska politiska uppvaknandet. Under de närmsta dagarna samlas därför många samer under en samisk festivalvecka i Östersund och många samer från Umeå deltar i firandet.

Det har funnits samer i Umeå med omnejd sedan urminnes tider. Detta bekräftas av arkeologiska lämningar, samiska ortsnamn, nedteckningar och vittnesmål. Än i dag används områden i Umeåtrakten för vinterbete för flera samebyar i Västerbotten och många samer lever, verkar och utövar sin kultur i Umeå.

Det umesamiska namnet för både Umeälven och staden Umeå är Ubmeje. Namnet betyder ”det dånande, brusande”, vilket sannolikt kan härledas till ljudet från Umeälvens forsar. Umeå kommun har sedan 2012 verkat för att Ubmeje ska användas på kartor och vägskyltar, men tyvärr inte fått gehör av berörda myndigheter.

Det finns en stark samisk närvaro i Umeå, vilken utgör en viktig del av vår samhällsgemenskap.

En av Sveriges mest aktiva sameföreningar och samiska institutioner som Svenska samernas riksförbund finns i Umeå. Såhkie – Umeå sameförening har nyligen firat 40 år och är en viktig aktör för det samiska kulturlivet i Umeå. Föreningen anordnar bland annat Ubmejen bjejvieh (Samiska veckan) varje år. Varje tisdag träffas samiska seniorer på den samiska träffpunkten  i det samiska kaféet och kulturhuset Tráhppie på Gammlia.

Umeå kommun ingår i förvaltningsområdet för samiska och arbetar tillsammans med Delegationen för samiska frågor för att stärka de samiska språken och kulturen. Sedan hösten 2017 driver Umeå kommun en samisk förskoleavdelning på förskolan Passaren på Teg.

Den samiska närvaron är en viktig del av Umeås historia och framtid. Här kan man läsa mer om vad kommunen gör i egenskap av samiskt förvaltningsområde.

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>