Sjukvård för alla kan inte tas för givet

Under 1:a maj i år var jag med om något som fick mig att inse betydelsen av en allmän välfärd som finns där för att fånga upp oss när vi blir sjuka och svaga. Under pågående demonstration nåddes jag av beskedet att min far blivit akut sjuk och fått åka in till Norrlands universitetssjukhus.

Han fick snabb och god vård, vilket medförde att han snart kunde åka hem igen.

Det var såklart trots detta en omskakande upplevelse för mig. När ens förälder blir sjuk uppstår såklart en stor oro. Samtidigt kunde jag känna mig trygg i att min pappa fick den vård han behövde.

I många andra länder kan man inte ta denna rätt till vård för given. På många håll är den första fråga man får när man uppsöker vården huruvida man kan betala för den eller om man har en privat sjukvårdsförsäkring.

Detta är mer regel än undantag. Vi kan inte ta vår solidariskt finansierade sjukvård för given. Den är inrättad efter hård kamp av föregående generationer – rätten till hälsa har varit, och är fortfarande i många fall, en klassfråga.

Trots att vi har en i det närmaste avgiftsfri sjukvård för alla så skiljer sig fortfarande medellivslängden med flera år, mellan personer i kommuner med låga inkomster och personer i kommuner med höga inkomster.

Under den borgerliga regeringen genomfördes en privatiseringsvåg i svensk sjukvård som regeringen hejjade på. Riskkapitalisterna i systemet blev rikare, sjuka och behövande fattigare med sämre tillgång till vård.

Vi måste ta strid mot denna utveckling. I dag har en akademisk examen och inkomstnivå större inverkan på livskvalitet och medellivslängd än fysisk träning. Så ska det inte vara. Alla människor, oavsett klass, ska kunna leva ett gott och långt liv!

Detta stärker mig i min socialdemokratiska övertygelse. En god välfärd för alla är till syvende och sist en fråga om liv och död. Om hälsa och ohälsa.

När välfärden slås i spillror genom stora skattesänkningar för de som redan har det gott ställt, så får de mest behövande betala med sin hälsa. De klyftor som följer i spåren av moderata skattesänkningar är det som i sanning skapar otrygghet, ett samhälle som dras isär – där solidariteten och gemenskapen tunnas ut.

Får oss Socialdemokrater går allas vår rätt till sjukvård före stora skattesänkningar. Det är vad valet kommer handla om i höst.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.