Alla tillsvidareanställda ska ha rätt till heltid!

Detta är mitt sista inlägg om de ämnen som debatterades under VK:s sista kommunpolitiska valdebatt som gick av stapeln i onsdags på Rex i Umeå.

Alla partier fick inför debatten framföra ett vallöfte. Dessa vallöften blev ämnena för debatten. Alla partier fick dock inte debattera alla ämnen. Själv deltog jag i debatten om Vänsterpartiets, Liberalernas och Centerpartiets vallöften. Dessutom fick jag, med stor stolthet, presentera den stora reform som vi socialdemokrater går till val på.

Vi Socialdemokrater vill att samhället ska hålla ihop. Vi vill bygga ett starkt och tryggt Umeå. Därför går vi till val på att investera i välfärden. Välfärdens viktigaste resurs är personalen. De är välfärdens hjältar.

Vi behöver de närmsta åren anställa många fler i välfärden för att se till att våra äldre får en trygg ålderdom och våra barn en bra skola.

Därför vill vi nu genomföra rätt till heltid för alla tillsvidareanställda inom Umeå kommun.

Vi har under den gångna mandatperioden genomfört rätt till heltid inom äldreomsorg och funktionshinderomsorg. Nu vill vi ta steget och genomföra detta fullt ut för alla anställda inom Umeå kommun.

Det är en viktig jämställdhetsfråga. Det handlar också om att människor ska få en lön, och senare en pension, de kan leva på.

Det handlar om att skapa trygga arbetsvillkor så att vi kan rekrytera de tusentals nya medarbetare som kommer att behövas inom välfärden.

Rätt till heltid och en god arbetsmiljö är helt avgörande för att vi ska klara av att rekrytera den personal som behövs för att säkra välfärden.

När vi kan rekrytera personal och personalen har trygga villkor så blir också kontinuiteten och kvalitén i välfärden bättre för alla som tar del av välfärden, exempelvis våra äldre.

De som tar hand om våra gamla föräldrar eller ser till att våra barn får en bra start i livet förtjänar goda arbetsvillkor och en god arbetsmiljö.

Sedan vi införde rätt till heltid inom äldreomsorgen har antalet heltidsarbetande ökat från 44 % till 90 %.

När människor arbetar heltid blir bemanningen och kontinuiteten bättre. Rätt till heltid gör yrket mer attraktivt så vi kan rekrytera fler kollegor till våra hårt slitande hjältar i verksamheterna.

Alla tjänar på investeringar i välfärden. Den finns där för att ge oss en bra start i livet när vi är små och den tryggar en värdig ålderdom för oss alla när vi blir ofrånkomligen gamla.

Men för att vi ska ha råd med den här reformen och andra satsningar på välfärden behövs en politik som prioriterar välfärden framför skattesänkningar. Vi behöver också en socialdemokratisk regering som är beredd att stötta den kommunala och landstingsdrivna välfärden.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.