Det är inte läge för ansvarslösa skattesänkningar

Nu är årets budgetdebatt igång i Umeå kommunfullmäktige. Tillsammans med Miljöpartiet har vi socialdemokrater presenterat en budget där välfärdens behov prioriteras vid fördelningen av resurser.

Vi har också omarbetat investeringsbudgeten för att se till att pengarna främst går till välfärdens trängande behov av investeringar. Vi lägger särskilda uppdrag till styrelser och nämnder för att ta ett grepp om välfärdens långsiktiga finansiering. Vi förstärker arbetet för ett hållbart Umeå.

Mot detta står bl.a. en budget från Moderaterna, vilken står ut som särskilt ansvarslös. 

Moderaternas Anders Ågren säger i talarstolen att välfärden måste värnas. Samtidigt vill han sänka skatten för omkring 60 miljoner, pengar som han bl.a. tar från en redan hårt belastad individ- och familjenämnd. Det är en helt ansvarslös politik. Vi har en väldigt tuff situation i hela kommun-Sverige, där välfärdens långsiktiga finansiering står på spel.

SKL varnar för en växande obalans mellan intäkter och utgifter i Sveriges kommuner. En viktig orsak till detta är demografiska förändringar. Antalet barn och äldre växer i högre takt än befolkningen i arbetsför ålder.

Att under de tuffa förutsättningar som råder föreslå en skattesänkning är häpnadsväckande. 

Fackförbundet Kommunal var på plats i dag vid kommunfullmäktige för att manifestera och slå vakt om sina intressen. Deras medlemmar gör ett otroligt jobb i verksamheter där förutsättningarna på många håll är tuffa. Det är vårt ansvar som politiker att så långt det är möjligt att tillgodose välfärdens behov. Det gör vi inte med skattesänkningar i detta läge.

Moderaterna i Umeå borde ha dragit lärdom från sina partikamrater i Danderyd. Där användes skattesänkningar som det enda svaret på samhällsutmaningarna under flera års tid. Till slut var ekonomin körd i botten och den nytillträdda moderata ledningen för kommunen var tvungen att bita i det sura äpplet och genomföra en drastisk skattehöjning.

Vi kan även notera att den borgerliga alliansen i Umeå nu är helt splittrad. De övriga borgerliga partierna har inte gått med på Moderaternas skattesänkningar. Det är klokt och visar på hög integritet. Som Liberalernas gruppledare Peder Westerberg konstaterade i talarstolen finns det inget utrymme för skattesänkningar när vi står inför de tuffa utmaningar vi har i dag.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.