RUT

 Läste i VK häromdagen en artikel om RUT-avdraget och jämförelserna med hemtjänst. En mycket intressant artikel där man i första anblicken kan få intrycket av att den privata aktören är mycket billigare än den offentliga hemtjänsten. Synar man artikeln lite noggrannare så inser man att i själva verket är den privata aktören 224kr dyrare per timme. Anledningen till att det blir billigare för kunden i slutändan är det av staten beslutade subventionen/RUT-avdraget. Detta får mig att reflektera över vad våra skattepengar används till, jämförelsen är egentligen bara intressant där kunden inte har något beslutat hemtjänst och då pratar vi om helt vanliga hushållstjänster. Att våra skattemedel används till människor med behov av hjälp i hemmet på grund av ålder eller sjukdom är för mig en självklarhet, men att använda skattemedel till att subventionera tjänster bara för att de är så kallade hushållsnära är för mig helt orimligt.

För det första ifrågasätter jag jämförelsen, är det inte äpple och päron eller åtminstone kan man inte påstå att konkurrensen är på olika villkor?

För det andra är det rimligt att vi använder skattepengar till att subventionera privata tjänster där det inte finns ett uttalat behov?

Offentliga aktörer som är skattefinansierade får enligt lagstiftning inte konkurrera med privata företag, eftersom man är rädd för en skattesubventionering, men är det då rimligt att privata företag ska skattesubventioneras så att de blir billigare än skattefinansierad verksamhet.

 

För mig är detta fullständigt felaktigt, privata tjänster är privata tjänster och ska hanteras som all annan marknad på den privata sidan. 

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    När man dessutom påstår att man gör svarta tjänster vita så gör man sig ju skyldig till en stor lögn. Undersökningar visar att det är ytterst marginellt att så har blivit fallet. Däremot har Rut-tjänsterna ökat. När det gäller Rot så säger dom flesta att dom skulle ha gjort dessa renoveringar även utan Rotavdrag. Alltså- man delar ut en massa sjattepengar till privata hushållstjänster, privata husrenoveringar till villa- och bostadsrättsägare till ingen nytta utom för dessa. Inte en krona till hyreslägenheter. I moderaternas sveriga så skall man äga och inte hyra.

  2. Hans Lindgren

    Du har alldeles rätt och om det nu var syftet att göra svarta jobb vita, så borde man kanske som moderat vara mera intresserad av vad som händer med alla offentliga upphandlingar där skattepengar går rakt i fickan på oseriösa företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.