En reflektion ur livet....

It's my life

Året 2012 – En återblick

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu ska man göra sin årskrönika i miniformat, och den kan se ut så här:

Bakgrund Januari 2012:
Att vara inlandsbo och ha sina rötter i en liten by utanför Lycksele, Gäddträsk, för med sig en del positiva saker.
Min farfars far Anders Johansson, född någon gång i slutet på 1890 talet, rotade sig i byn Gäddträsk. Där han skaffade sig sitt "hemman" och sin familj. Ett av barnen till Anders Johansson, var min farfar Harald Andersson född 1916. Vid Anders för  tidiga död, stod det klart att den "arvtagare" som fanns i familjen blev Harald. Det skulle sedan på 1940 talet visa sig att just Gäddträsk blev min fars hemvist under uppväxten. Harald och hans bror Johan Andersson hade fått ärva hemmanet av sin far Anders.
Då Johan Andersson inte hade någon naturlig arvtagare vid sin död, fick hemmanet gå till Harald. På detta vis hade nu Harald Andersson ett ganska ansenligt stort hemman på ca 214 hektar.
Vid Haralds död 1994, delades hemmanet mellan min far och farbror.

Januari 2012:
Då man i dessa tider verkar mer förutseende än tidigare generationer så skapade vi ett så kallat generationsskifte på fastigheten. Kortfattat innebär det att man låter fastigheten tas över av nästkommande generation. Detta skedde i slutet av 2011, vilket nu innebar att man övertagit en mängd med ansvar och tillgångar. Skogen är inte bara något som lämnas och blir en inkomst, utan den kräver omsorgsfull behandling och skötsel. 
I januari i år påbörjades alltså en ny epok i livet, som skogsägare. 

Februari 2012
Denna kalla och karga månad, är förutom januari den mest bistra på hela året.
Trots detta har vi ett motorarrangemang som enligt traditionen går av stapeln denna månad. Det jag menar är rallytävlingen Lappkastet, som arrangerats sedan urminnes tider. En trevlig och mycket omtyckt rallytävling med många roliga specialsträckor.
Lite speciellt för denna tävling i år, var att jag och en kollega i jobbet tagit fram ett GPS-baserat säkerhetssystem för rally. Detta system skulle testas i skarp drift denna tävling. Det blev succé, vi hade aldrig kunnat drömma om att det fungerade så bra.
Systemet blev omtalat ända upp i förbundsnivå bland SM-arrangörer.
Dock kände vi att gehöret inte blev så bra som vi önskat. Därför kom det att dröja till juli innan vi fick vår öppning.

Mars 2012
Arbete i all ära, men för att trivas och göra ett bra jobb så behöver man ibland göra något helt annat. Fick en inbjudan av min kollega/chef på firman att åka på en resa jag sent kommer glömma. Vi stryde nämligen kosan mot Liverpool, England.
Tanken och målet med resan var självklart att se Engelsk Premier Leauge fotboll. Matchen som skulle ses var inte vilken som helst heller, utan derbyt Liverpool-Everton. Ett derby där båda lagen tillhör staden Liverpool. 
Jag hade aldrig tidigare i mitt liv ägnat en tanke till engelsk fotboll, vare sig live eller på tv. Men detta kom att bli ett av de mest minnesvärda besök i mitt liv hittills.
Vi hade plats på hemmalagets(Liverpools) klackläktare, The Cop. Vi stod nästan högst upp och fick njuta av en hemmaseger för Liverpool med 3-0. Steven Gerrard gjorde alla tre målen dessutom. Så här kan det se ut:


 

 

Mars-April 2012

Våren i Norrland är lite speciell. Vi har den femte årstiden resten av Sverige saknar, nämligen vårvintern.
Denna tid varar från mars till början av maj här uppe. Detta är den tid då vi helst spenderar den i fjällen med goda vänner. Varje år sedan 2004 har vi haft en kusinträff, där vi samlas i fjällvärlden och har trevligt. Det är jag, min bror och två kusiner från min fars sida, som gjort detta varje år.
Inget undantag i år, utan kosan styrde mot Hemavan vecka 12, där vi åkte slalom om hade väldigt trevligt. 

 

Juni 2012

Denna månad är fylld av energi och sommaren börjar tåga in på fullt allvar.
Det var dock ingen skillnad i engagemanget på jobbfronten.
Vi skulle förbereda oss för att övergå till ett nytt företag, Projektengagemang Geografisk Information. Vi hade nämligen från och med 1 maj 2012 blivit uppköpta av teknikkonsultkoncernen Projektengagemang.

Men vi hade redan tjuvstartat i juni, med ett projekt som skulle visa sig öppna dörren till en mycket intressant värld.
Vi stod nämligen inför att bli generalagenter för säkerhetssystemet Tracksa Light Marshals. Vi åkte på en nätt resa till Vadheim, Norge för att träffa Tracksas VD Frode Steen. Vi fick genast förtroende för bolaget och dess produkter, och såg att vi kunde även hjälpa Tracksa utvecklas med GPS-positionering. Här kom alltså öppningen för rallyssystemet jag nämnt tidigare. Tracksa är världens största leverantör av ljussäkerhetssystem för motorsport. Här fanns ingången till världen som marknad.

Resan till Norge innehöll allt från stora flyg till små flyg dessutom. Innan vi skulle åka hem den där torsdagen i juni, märker vi att vi är försenade och kommer inte hinna till Bergens flygplats om vi ska åka bil. Sagt och gjort, bokar Frode ett enmotorigt skolflygplan som skall flyga oss till Bergen. Det visade sig senare att Frode va under utbildning och ta flygcertifikat. Så vi flög alltså till Bergen i ett litet 4-sitsigt Piper flyg.

 
Juli 2012
Semestermånaden, innehåller allt annat än semester i mitt liv.
Denna månad är den månad då Lycksele Motorklubb anordnar mängder av arrangemang på vår så kallade Motorvecka.
Vecka 30 för min del såg ut så här i år:

Lördag: Folkrace, banobservatör + säkerhetsansvarig staket, Status Quo på kvällen
Söndag: Barnens Motordag, assisterade
Måndag: Motorsportens Dag på torget
Tisdag: Racing Special, Motorstadion, tävlingsledare
Onsdag: Karting, bitr tävlingsledare
Torsdag: Ledig
Fredag: Karting, biträdande tävlingsledare

Dessutom tillkommer ju all förberedelsetid kring arrangemangen, veckotals i förväg.
Men det är oerhört givande och stimulerande.
Vi fick dessutom inviga och visa upp vår investering på Motorstadion, nämligen vår nya klubbstuga som vi byggt och färdigställt i stort sett på egen hand.

Augusti 2012
Detta är månaden då semestern tar slut, och man ska återgå till verkligheten med jobb och andra uppdrag.
I år var det lite speciellt, eftersom vi sedan den 2 juli (semesterns början) ingick i Projektengagemang som koncern. Det blev mycket nytt och många nya rutiner som skulle mäktas med. Allt i från brevmallar, offerter och tidredovisning.
Allt var nytt, det var bara "börja om" med alla rutiner man hittills lärt sig, och det är inspirerande.

September 2012
Att Norrland står still i början av september förstår inte många. Lyckligtvis är jag en av dom som får Norrland att stå stilla just denna första måndag i september. Det är alltså dags för premiär på älgjakten.
Jag sitter idag som kassör och jaktledare i Gäddträsk Norra jaktlag, och vi förfogar över 2100 hektar jaktmark som skall naturvårdas. Vi är ett enormt härligt gäng på ca 20 jägare som samlas varje år för denna högtid. Jägarna kommer från i stort sett hela Sverige. Från Stockholm, Göteborg, Vinninga, Staffanstorp, Lycksele, Gäddträsk osv.
Jakten i år gick helt enligt planerna, samtliga vuxna blev fällda och någon kalv också.
Vi ser ingen avmattning på älgstammen i vårt område, utan har alltid haft en hög älgtäthet. Vi är väldigt noggrann med avskjutning och hur vi fördelar denna mellan kön och ålder. Denna månad är den som lockar fram många skratt och gamla historier.
Conny, hjälten från Staffanstorp är nog den som leder humorns och sångens kamp!

  Pontus, Conny och Sören diskuterar dagens första såt

Oktober-December 2012


När vintern börjar närma sig, så är det mesta kring jakt och motorsport i dvala. Det är nu man har ledigt från dessa aktiviteter och vilar upp sig innan allt drar igång igen.
På jobbfronten händer mycket hela tiden. Det är under denna period vi skriver under distributionsavtalet/generalagenturen på Tracksa säkerhetssystem bland annat.
Vi har hunnit inhandla en firmabil som skall fungera som vår Tracksa-bil, att kunna köra runt landet med demoutrustningen från Tracksa. Dessutom skall vi hyra ut systemet till olika arrangemang under 2013. Det kommer att märkas.

 

 

Vi har även med jobbet hunnit vara i Hannover, Tyskland på InterGeomässan. Där vi kunde konstatera att det som gäller nu inom vår bransch är så kallade UAV för professionell inmätning och flygfotografering.

Vi har nu just avnjutit julen, och vilar upp oss inför det nya året.
Har själv avnjutit denna högtid med familjen, då vi firade julafton i Lycksele hos bror med familj. Juldagen och Annandagen firades hos mor och far i Gäddträsk. Det kan inte bli mycket bättre….

 

Med detta önskar jag alla där ute ett Gott Nytt År och en förhoppning att 2013 blir minst lika innehållsrik som 2012. 
När man läser detta själv, inser man hur mycket man får vara med om. Detta gör mig väldigt glad, att jag får uppleva allt detta…..

Tack för 2012, nu kör vi!

Johan Haraldsson
2012-12-30

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , , ,

Motorveckan, Lycksele Motorklubb

Av , , 2 kommentarer 6

…..denna vecka vi alla ser fram emot, men som är förenat med (blod)svett och tårar.

Att arrangera motorveckan för oss ideella krafter, är ingen dans på rosor precis. Att kliva in bakom kulisserna veckorna före, är som att åka med båt in i en begynnande storm.

Många av oss har flertalet arrangemang att planera och strukturera, vilket gör att orken och humöret ibland sviker. Vi känner oss mentalt färdig innan arrangemangen ens börjat…..

Men väl där, på premiärdagen….så lyfts man ur denna jobbiga fas, och fylls av lyckorus då man ser allt folk som rest till Lycksele för att avnjuta denna härliga vecka. Ibland slår en tanke; "tänk att alla dessa hittat till Lycksele"….vilket är enormt roligt. 

För Lycksele Motorklubb står det en rad arrangemang och tävlingar på schemat.
Lördagen den 23 juli kl 11.00 går startskottet för vår bilsektion, då vi arrangerar RallyCross DM på motorstadion. Här är det hela Övre Norra Bilsportförbundets elit som ska göra upp om åtrovärda DM-poäng.

Söndag, så tar Kartingsektionen över taktpinnen och bjuder på Karting On Tour, lådbilsutställning och även ett lådbilsrace nere på Trollringen(gokartbanan). Detta är ett populärt arrangemang, där barn från 7 år får testa gokart gratis.

Måndag, är det dags för Motorsportens Dag,…då passar hela LMK på att visa upp sina sportgrenar och där våra utövare ges chansen att ställa ut sina tävlingsfordon på torget.

Tisdag, så är det återigen dags för bilsektionen att arrangera Förbundsmästerskap i Racing Special på motorstadion. I denna tävlingsform kan alla rally, rallycross och racingbilar tävla mot klockan. Den snabbaste tiden vinner, och i år även med 10 000 kr i prispengar.

Onsdag, då kör Kartingsektionen sitt Hotell Lappland Race….där barn från 7 år upp till vuxna tävlar i att varra först och snabbast över mållinjen i gokarttävling. Finalerna med upp till 30 kartar!!, vilket ger många härliga bataljer.

Torsdag, kommer höjdpunkten för bilsektionen, då kör man Drifting ute på Lycksele Flygplats. Där kan vi tacka flygplatschefen för ett otroligt bra samarbete, men även Kenneth Andersson (Holeshot Event) som kommer att hjälpa till med sin erfarenhet. Ett tecken på att samarbete lyfter sporten i sig. Här gäller det att sladda så mkt som möjligt, helst med så mkt rökutveckling från däcken som möjligt också. Vinnaren kan även här kamma hem 10 000 kr.

Fredag, kör Karting sin sista kartingtävling, Norrlandscupen, med 118 anmälda förare. Gissa om det kommer vara aktivitet i depån nere på Trollringen denna dag. För nu avgörs det vem som är bäst av motorveckans kartingförare :)
 

Då va motorveckan över för LMKs del, men det är fortfarande en mängd arrangemang kvar under fredag kväll och lördag som ingen får missa…..

Har man semester denna vecka?…..ja teoretiskt från sitt arbete, men självklart jobbar vi ideellt för alla er besökare ska trivas !

Välkommen till Lycksele, och Motorveckan
www.lyckselemk.se
www.motorveckan.se

 

Big Brother 2011

Av , , 2 kommentarer 0

Hej alla där ute!

Hör ni till skaran människor som inte följt och sett Big Brother i år, då tillhör ni garanterat majoriteten. Big Brother är en mycket omtalad dokusåpa/realityshow, där man kastat in 17 personer av olika bakgrund i ett litet hus.

Allt efter tiden går ska personerna i huset nominera 2 st personer dom vill ha ut ur huset. Sedan är det upp till tittarna att ringa och rösta på vem man vill ha kvar i huset varje söndag.

Många rasar kritiskt över programmet, som kan ses som förnedrande och psykiskt nedbrytande. Visst, det stämmer till stor del….men kan även ses som ett socialt/psykologiskt experiment. Hur fungerar människor i grupp, när man bara kastar in dom i ett litet hus utan kontakt med omvärlden.

Personligen tycker jag det är väldigt intressant, eftersom jag själv är intresserad av psykologi. Att just få studera hur människor påverkas och reagerar mot andra okända människor.

Ikväll är vi på sista veckan av programmet, och i söndags var dom 5 deltagare kvar. Det var Simon, Peter, Martin, Sara och Christian som var nervösa i direktsändning. Dock var Martin immun, eftersom han vunnit massa uppdrag under veckan som gått.

Simon Danielsson, från Umeå, deltager och satt som en av 4 nominerade i söndagens program. Klart blev att Christian fick lämna, och att Peter gått vidare till sista veckans final. Sara och Simon fick ovetande tro att dom också var vidare till final, men då släpptes bomben idag. En av dessa två personer måste lämna Big Brother ikväll, baserat på söndagens resultat. Big Brother har alltså gjort en luring, vilket togs rätt hårt under dagen.

Därför hoppas jag verkligen idag att Sara är den som får lämna, till fördel  av "vår" norrlänning Simon. Den enda norrlänning som deltagit i årets program.

Så kl 20.00 då kommer domen, gissa om man sitter och håller tummarna….ja :)

/Johan

 

Simon Danielsson, 29, Umeå

2 kommentarer
Etiketter: , ,

Fördelen att bo i Norrland…..

Av , , Bli först att kommentera 1

 

 

Ibland undrar man om man är riktigt klok, som biter sig fast i Norrlands(Lappland) inland. Kämpar sig fram med dåliga löner, relativt litet utbud av nöjen och restauranger…..

Ja, faktiskt så är detta värt att till och med kämpa för, anser jag.
Ta bara som exempel, att vi närsomhelst på några minuter kan uppleva runt knuten:

 • Tystnaden
 •  Restaurang
 •  Pub
 •  Djurpark
 •  Muséum
 •  Jakt
 •  Fiske
 •  Skoterkörning
 • Båtliv
 • Hotell
 • Dans
 • Butiker
 • Fiskluft
 • Flygplats
 • Ambulanshelikopter
 • Sjukhus
 • Skolor
 • Föreningsliv

osv, osv

Vi här uppe i Lycksele, tycker jag är väldigt lyckligt lottade med vad vi har och kan få. Det är många söderifrån som kallar hela vår bygd för "idyll, så här vill jag också bo".

Därmed inte sagt att alla kanske uppskattar det lika mycket som jag gör, och det har jag full förståelse för. En viss tid i livet, kanske man vill ha mer fart och fläkt, och därmed flyttar till en större stad.

Det som skulle vara intressant, rent statistiskt, vore att se hur många som flyttar tillbaka till glesbygden efter att ha gästspelat i större städer(i svenska mått mätta).

Jag tror ändå vi här uppe är vinnare i långa loppet, och vår bygd kommer bli en lyx i framtiden. En lyx som inte alla kan få, eller har möjlighet att flytta till. Därför ska vi vara rädda om det vi har och vara glada för detta.

Nu skall jag återgå till verkligheten, med att arrangera biltävling. Så jag hoppas ni har en riktigt bra dag där ute allihopa!

Lev och må

Johan

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Semester och motorsport

Av , , 2 kommentarer 1

Vad gör man på sin semester….?

Jo, vissa dom gör ingenting för att vila upp sig maximalt, andra jobbar ändå….och sedan finns det dom, som jag, som jobbar med en hobby som ger mer än bara sitta och inte göra någonting.

I helgen som va, så var det en tvådagars folkracetävling i Övik, eller Klingre om man ska vara petig. Där jag, Robert och Kenth skulle jobba i tävlingsledningen. Anna följde med som publik var tanken…..dock visade det sig att hon blev snabbt introducerad i sekreteriatet, eftersom hon hade de kunskaper som behövdes, och som dom saknade. Vilken tur dom hade att Anna vänligt ställde upp och jobbade…..

I alla fall så var tävlingen stor, 150 tävlande ekipage och faktiskt riktigt bra väder på lördagen. Söndagen blev lite sämre med vissa stänk från ovan. Det var dock så pass lite, så det var inte ens irriterande. Tävlingen i sig löpte jättebra, och det är skitkul att jobba på tävlingar då allt löper i stort sett smärtfritt. 

110 stycken heat kördes och inte ett gnäll på några flaggor vi hängde ut….riktigt riktigt bra! Så tack Örnsköldsviks MK för en kanonhelg på Klingre Motorstadion.

Nu är det vardag igen, och inte blir det till att ligga på sofflocket här inte, nej vi kör vår DM tävling i RallyCross på lördag…..vilket innebär en massa jobb :) …..

Som jag sagt till många andra….för mig är inte motorsport ett jobbigt jobb, utan en energigivande hobby.

Så alla ni där ute, kom till Lycksele Motorstadion på Lördag kl 11.00, då startar vi igång RallyCrossen… 

 

Lev och må
Johan 

2 kommentarer
Etiketter: , , ,

Motorsport, motorsport och varför inte, lite mer motorsport !

Av , , Bli först att kommentera 1

Rallycross%20PV%20Haninge(1).jpg

Hej kära värld!

Då va det snart dags för veckan många bokat in för cirka ett år sedan, nämligen motorveckan. ( www.motorveckan.se )

Motorveckan är ett arrangemang av ett antal föreningar i Lycksele, där man sitter ned och planerar tillsammans hur programmet skall se ut. Programmet kan för övrigt hittas via länken till Motorveckans hemsida.

Nåväl, för min egen del börjar äventyret på en annan ort. Lördag och Söndag befinner jag mig i Piteå på RallyCross SM. Skall sitta med i domarjuryn och övervaka tävlingen.

Måndag blir en ledig dag, dock med förberedelser för veckans upptåg. För på tisdagkväll jobbar jag som bitr. tävlingsledare på en Driftingtävling ute på Lilltjärns Industriområde. Den startar kl 18.00.

Onsdag, då blir det bitr.tävlingsledare igen, men då på gokarttävling ute vid Trollringens motorstadion. Ca 1,5 mil söder om Lycksele efter E12an.

Torsdag, då smäller det igen och då har vi Racing Special tävling ute på motorstadion, vid sopstationen i Lycksele. Där jobbar jag som tävlingsledare. Denna tävling kommer bli lite speciell, då vi utfäst prispengar till snabbaste 2wd ekipaget. Detta har gjort att vi får hit Sverigeeliten i RallyCross till och med. Vi får även finbesök och hjälp av motorsportens kung till speaker, Gunnar Fridlund. Ett enormt stort arrangemang med tanke på de förare som kommer.

Fredag blir en dag med gokarttävling igen, då som bitr. tävlingsledare.

Lördag och Söndag är tämligen ledigt, och tänker då vistas ute i Gäddträsk. En mycket lugn och fridfull plats att vara på om man vill ladda batterierna.

Vi ses i Lycksele på motorveckan, eller i Piteå på RallyCross SM!

/Johan

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Dalmatinern – En trogen vän

Av , , Bli först att kommentera 1

Freja

 

Tänkte skriva hur det är att skaffa/äga en dalmatiner.

Första tiden

Eftersom min kusin Lina föder upp dalmatinervalpar, så var det ganska enkelt val av hund. Har alltid velat ha en dalmatiner, men har inte haft några kontakter tidigare inom kennelbranschen.
Det började med ett besök hos Lina uppe i Gällivare. Där jag fick träffa valpkullen, och där var det en liten söt dallistjej som direkt kom fram och ville kela. Det va lilla Aeon Flux som vilt viftande på svansen kom upp i famnen. Då fick jag direkt en känsla för denna hund, och valde sedemera henne till ‘min’ valp.

Efter några veckor var det sedan dags för att hämta hunden. Vi bestämde att vi skulle mötas i Arvidsjaur. Väl där så fick Aeon Flux åka med mig hem. Resan gick jättebra, trots att hon åkt bil i över 50 mil. Hon visade inga tecken på illamående eller så. Så det va en lättnad.

Att ha en 10 veckor gammal valp hemma, betyder att man måste hålla koll på en nödig valp. Vid det här laget hade jag för övrigt döpt henne till Freja. Som tur va, hade jag semester i 5 veckor denna sommar. Det gjorde att jag kunde vara med valpen dygnet runt.

Rumsren
Att Freja skulle bli en väldigt lätt hund att ha inomhus, märkte jag direkt. Under de första veckorna pinka hon inne 2 ggr, och råkade bajsa en gång på hallmattan mitt i natten. Förutom detta så var Freja väldigt duktig på att kontrollera sina behov, och sköta dom utomhus. Detta är ovanligt, om man jämför med andra hundar man haft. Tycker de va ett enda torkande av pink hela tiden.

Maten
Dalmatiner är kända för att inte vara kräsen i maten. Inte heller Freja visade sig vara kräsen. Hon har ätit vad än man gett henne, men följer ändå uppfödarens rekommendationer och ger henne Royal Canin helfoder. Gick över till vuxenfoder när jag märkte att hon började lägga på hullet lite grann av valpfodret. Sedan dess har hon alltid varit fin i päls och hull. Dock gjorde husse bort sig en aning, när han läste fel på säcken och gav henne mer än dubbelt så mycket mat som hon borde äta. Inte konstigt lilla Freja började gå upp i vikt. Men efter långsam nedtrappning av fodret så började hon bli bra i hullet igen. Det man ska veta om Dalmatiner, är att dom gillar mat lite för mycket. Dom har en tendens att vara mattjuvar. Ställ inte fram soppåsen eller några matrester på vardagsrumsbordet. Vid första chans, så plockar dom det ätbara och smaskar i sig.

Sinnet
En dalmatiner är ofta väldigt snäll och har inga speciella vakt eller jaktinstinkter. Detta har jag märkt med Freja, hon är världens snällaste och goaste hund. Hon har egentligen aldrig visat sig arg eller elak. En gång har hon morrat åt mig, det var när hon fått ett stort färskt älgben. Då kom jag fram och skulle ta av henne det, hon morrade till lite grann. Då tog jag tag i henne och la henne på rygg och fick henne att inse hur man inte får göra. Sedan dess har hon aldrig ens haft en tanke på att morra för ben. Hon till och med slutar tugga på benet när jag kommer i närheten. Hon lägger sig på sidan och viftar med tassen mot mig, som att ‘jag ger mig, jag är snäll’. Alltså, världens goaste hund!

Motion/Aktivitet

Enligt alla rasbeskrivningar får man läsa att dalmatinerna inte har stora motionsbehov. Detta stämmer faktiskt riktigt bra. En dalmatiner blir inte rastlös bara för att den inte har något att göra, tvärtom så kan den faktiskt anamma lugnet och bli en soffliggare. Den vänjer sig snabbt vid din ambitionsnivå och rastningar. Men för den delen så ska man inte ha den som en innehund och strunta i motion, det mår alla bra av!

Hälsa

Dalmatinern är en frisk hund i regel. Den har dock blindhet som en nackdel, eftersom den kan födas med ett eller två blå ögon. Det ökar risken för blindhet tyvärr. I övrigt så har den väldigt frisk och sund hälsa. Den blir sällan sjuk, om den inte skadar sig vill säga. Tyvärr har jag hunnit vara med om 2 st råttgiftsmotgift samt en skada där hon skar upp bakdelen av frambenet. Hon badade i en sjö och på botten låg en vass plåtbit som skar upp henne. Men i övrigt har hon varit väldigt frisk, inte ens en förkylning eller nått.
En nackdel kan vara att dom fäller hår året om, det gör att det mesta är vitt hemma.

Slutsats

Vill du äga en hund som är lite tjurig, snäll, frisk och har en jättefin personlighet. Då ska du skaffa dig en dalmatiner. En hund som är dig trogen i många år, som vill vara med dig hela tiden vid din sida. En dalmatiner sviker dig aldrig.

Bli först att kommentera

Årets Ungdom 2009, Svenska Bilsportförbundet

Av , , 2 kommentarer 2

I helgen som va, 23 januari har Bilsportgalan gått av stapeln i Örebro.
Där delas utmärkelser och priser ut till bilsportsverige. Arrangörer av galan är BilSport och Svenska Bilsportförbundet.

Att Lycksele Motorklubb skulle få en utmärkelse i "Årets Ungdom 2009" var en overklig känsla för oss som jobbat hårt för det.

Att hårt slit och envetet jobb lönar sig för en 17 årig tjej från Lycksele, det visade sig under galan. Mikaela "Lillis" Åström fick motta priset, som bevis för hennes strålande insatser för Lycksele Motorklubb under 2009. Med på galan fanns också Inger Olofsson, ordförande för Lycksele MK.

Nedan presenteras den pressrelease Lycksele MK skickade ut under måndagen.
Länken nedan är radiointervjun med Mikaela, gjord av Sveriges Radio:

Lyssna på intervjun med Mikaela!

Återigen, grattis Mikaela för en strålande insats, du är ju numera bästa ungdom i hela Sverige !

 
PRESSRELEASE

 

 

 

Svenska Bilsportförbundet har utsett Mikaela Åström, Lycksele Motorklubb till ”årets ungdom 2009”

 

 

På bilsportgalan den 23 januari 2010 i Örebro fick Mikaela Åström, född 1992 motta priset som ”Årets Ungdom 2009”. Hon har med sitt engagemang och ansvarstagande bidragit till att ungdomar som fullvuxna förstått att man kan som ung tjej bistå, delge och visa hur man bör och kan arbeta.

 

Det är fantastiskt att som ordförande för Lycksele Motorklubb få vara med om och även se, när en ungdom in sin klubb får en sådan nominering och pris.

 

Nomineringen löd

”Årets ungdom 2009”

En ödmjuk person som visat sig vara en initiativtagare med en stor portion nyfikenhet och en kunskap som är föredömlig.  Varje uppdrag hon får följer hon upp. Som funktionär är hon mycket ansvartagande och vill ha kontroll över att saker o ting görs och blir rätt. Hon är med sitt mjuka men ändå raka bemötande mot mötesdeltagare väldig omtyckt. Att få ha Mikaela Åström i sin klubb med sitt engagemang och glädje kan göra många avundsjuka”

 

 

Lycksele Motorklubb

 

Inger Olofsson
Ordförande

 

2010-01-24

 

 

 

2 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Folkrace Vilhelmina till helgen

Av , , 2 kommentarer 2

Tjao :)

Tittar bakåt…..

Då var det äntligen dags igen efter en hel helgs ledigt från motorsporten.
Sist de begav sig, va den 19e september på Lycksele Motorstadion, då vi körde finalen i inlandscupen. En tävlings som blev lite malplacerad med tanke på att 90% av alla jagar älg här uppe. Lite snålt startfält på ca 65 st, och lite tunt med publik. Vi gjorde dock vad vi kunde och genomförde återigen en riktigt bra tävling…..

Lediga helgen….

Helgen som gick var ledig från motorsport, som då tillägnades rekreation och festligheter. Fredagen blev tillägnat grannen och hotellet…då vi började kvällen med grillat och diverse god dryck, där vi sedan gick på hotellet för att kolla läget. Man kan ju snabbt konstatera att man inte hänger med, vare sig med musiksmak eller ålder :)
Så vi sadlade om till lördagen och gick på MB, där för övrigt min brors band skulle spela.
En mycket bra tillställning "Non Stop Music", där 5 band spelade hela kvällen med start 20 och slutade kl 02. Kvällen avslutades med gångmarsch hem, dock fick jag och Lars skjuts sista 200 meterna. Det va välkommet :)

Nu till helgen

I Vilhelmina är det Mikaeli-marknad, och de innebär årets sista folkracetävling där. Vem är då på plats, om inte moi…
Kommer att vara domare, som numera inom bilsport kan kallas klagomur eller rättegång. Domaren/domarjuryn i alla bilsportgrenar skall numera enbart handlägga protestärenden från förare. Dock finns det en hake i just folkrace, det går inte protestera mot något. Lite överdrivet, men de enda man kan lägga protest mot, är felaktigheter i resultatlistor och tekniska ogentligheter på bilar. Så jobbet som domare kan verka väldigt lugnt, och 95% av tiden är det de också. Det gäller dock att man kan sin sak OM protesten kommer, hur förhör hålls och framförallt hur allt ska dokumenteras så det blir juridiskt rätt…
Handlingarna skall kanske upp ända till Riksidrottsförbundets juridiska nämnd, och då gäller det att man gjort rätt annars lär det avslås.

Men jag ser framemot att få åka till Vilhelmina ändå… det är alltid bra stämning, bra folk och goda hamburgare ;)

Så har ni lite att göra i helgen, åk till Vilhelmina och besök folkracetävlingen på Sibirien Raceway,…och passa på att fynda på marknaden också.

Skotercross

Äntligen har vi fått SM-status på skotercross i Lycksele igen. Det va ett tag sedan, och nu hoppas man på att det går i lås. Den 21 februari skall det gå av stapeln på Algotstorp Motorbana. Hoppas de kommer mycket folk och förare :)

 

Nu ska skribenten göra kväll och gå ut med hunden en sista sväng innan sänggång.

 

Godnatt på er där ute!

 

/Johan

2 kommentarer
Etiketter: , , , ,

2-dagars folkrace i Övik!

Av , , Bli först att kommentera 1

Hej alla :)

Nu är tanken att jag ska börja rapportera och blogga om något mer okänt för de flesta, just att vara på andra sidan regelboken och utövandet av motorsport.

Själv är jag en så kallad A-licensierad tävlingsledare, vilket kort å gott innebär högsta utbildningsklass inom tävlingsledarsidan. Detta har jag då även kompletterat med en domar/tävlingskontrollantutbildning, vilket innebär att jag får sitta med i domarjuryn eller fungerar som enskild domare på folkracetävlingar.

Normaltakt att utbilda sig till A-licens är nog cirka 3-5 år beroende på hur engagerad man är att ta på sig uppdrag inom motorsport. Själv tog jag A-licensen på 2 år, eftersom jag även jagade uppdrag som tävlingsledare i andra föreningar än min egen i Lycksele.

Att bli domare eller tävlingskontrollant betyder att du börjar få uppdrag från andra klubbar, eftersom vårt regelverk säger att man inte får ha den typen av funktionärer från hemmaklubben. Detta innebär då att man under sommarhalvåret är rätt mkt ute å flänger på helgerna.

I helgen börjar 2-dagars folkrace i Ö-vik, med över 150 startande bilar. Detta är en enormt stor tävling för att vara i här uppe. I regel ligger tävlingarna på cirka 70-80 startande i normalfallet. hos oss i inlandet.

På denna tävling skall jag fungera som tävlingskontrollant, vilket kort innebär att jag ska bedöma förarnas körning. Att stävja ful och ojust körning, samtidigt som jag ska hålla koll på mycket annat under heaten. Det ska alltså delas ut observations och svart flagg, i ett fåtal får man hoppas….

Vi börjar kl 10 på lördag, så kom och kika om du vill :)
Mer information finns på: http://www.ornskoldsvikmk.se

Jag återkommer med rapport från tävlingen :)

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,