Här&nu

Funderingar kring sånt som händer - och inte

Vad menar dom med Norrland?

Ibland undrar jag hur dom egenligen tänker, dom där människorna som säger Norrland om allt som ligger norr om Stallmästargården (eller åtminstone Tierp)!?

Idag fanns ett praktexempel i Lunchekot, den i övrigt så suveräna förmedlaren av nyheter, när en reporter berättade om de föreslagna järnvägssatsningarna. Bland annat skulle ett antal miljoner gå till "en järnväg mellan Svappavaara och Kaunisvaara i NORRLAND" (versalerna är mina)!!!!!! I inslaget i övrigt berättades om andra järnvägssatsningar, fast ingen av dem låg vare sig i Svealand eller Götaland, utan hade mer precisa geografiska benämningar.

Frågan är alltså vad reportern egentligen tänkte när han sa "Norrland" – om han alls hade tänkt? Hade han funderat på om den där järnvägsstumpen skulle byggas i Hudiksvalls-trakten, i närheten av Storuman eller kanske långt däruppe i Tornedalen (där den faktiskt hör hemma)? Eller sa han bara reflexmässigt "Norrland" för att han förstod att det nog i alla fall var en bit norr om Arlanda – och i vart fall tillräckligt långt från Gärdet i Stockholm för att han skulle slippa bry sig om att närmare bestämma läget?

Jag hör ganska ofta den här typen av slarvigt användande av begreppet Norrland i radio och TV (och läser i tidningarna). Ett annat paradexempel var när någon naturkatastrof drabbat något område i Mälardalen och det hade införskaffats hjälpare i nöden från "…Värmland, Dalarna och Norrland…".

Själv har jag förstås till leda – för att inte säga utmattning – när jag jobbat i Stockholm de senaste åren fått höra att jag kommer från Norrland och att jag är norrlänning.

Frågan är som sagt varför svea- och götalänningar (och tyvärr en och annan norrlänning) så frekvent använder det i sak fullständigt meningslösa begreppet Norrland när de pratar om något som kommer från eller hör hemma i norra Sverige? Min teori är att det oftast i och för sig bara är ett ogenomtänkt och slarvigt användande av ett ord som ändå någonstans på djupet speglar en kolonial syn på den där avlånga och besvärliga tarmen av land som sträcker sig norrut från civilisationens utkanter (som torde ligga någostans strax norr om Uppsala). På samma sätt som att det räcker med att prata om Afrika i stället för att försöka precisera om det är Uganda eller Malawi man menar, så räcker det tydligen med att säga Norrland, i stället för att precisera om det är Norrbotten eller Gästrikland – eller något däremellan – som avses.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>