Här&nu

Funderingar kring sånt som händer - och inte

Boxning – legaliserad misshandel

Det verkar som om det värsta inte inträffade, Frida Wallberg inte blev ytterligare ett i raden av dödsoffer inom boxningen. Kanske blir hon helt återställd, kanske kommer hon att få leva resten av sitt liv med men från smällarna hon fick i titelmatchen förra veckan. Hur det går med den saken kan bara framtiden utvisa, men händelsen i sig reser redan nu ett par viktiga frågor.

Den första – och givetvis viktigaste – är: Hur kan boxning överhuvudtaget vara tillåtet i ett land som har ambitionen att vara civiliserat? Att slå varandra på käften är uttryckligen för bjudet i svensk lag och skulle någon misshandla någon annan så omsorgsfullt som i matchen mellan Wallberg och Prazak så skulle gärningsmannen (eller –kvinnan) sannolikt få ett ganska långt fängelsestraff. Men om man spänner upp rep runt ett upphöjt podium, säljer biljetter till de som vill beskåda misshandeln och kallar spektaklet boxning, ja då är allt tillåtet – hur kan det vara möjligt?

Den andra frågan är: Om det nu, av någon obegriplig anledning, ska vara tillåtet att slåss i det speciella sammanhang som kalls boxning, är det då ett stort framsteg för jämställdheten i samhället att nu också kvinnor har tillåtelse att offentligt misshandla varandra (och att de dessutom tydligen blivit ytterligt kompetenta på området)? Människor ska förstås ha lika rättigheter, oberoende av kön, ras etnicitet etc, men frågan är om verkligen den smartare delen av mänskligheten måste göra lika dumma saker som den litet mindre smarta halvan?

Ja, egentligen uppstår också en tredje fråga: Det finns läkare, däribland minst en neurolog, i boxningsförbundets organisation – hur får dom ihop det engagemanget med läkaretiken? Hur kan en läkare, vars yrkesroll det är att på alla tänkbara sätt arbeta för människors hälsa, vara engagerad i en verksamhet som går ut på att med våld oskadliggöra motståndaren?

Vi får hoppas att Frida Wallberg slipper ifrån framtida men av fredagens krasch – och vi får hoppas att hennes öde åter sätter fart på debatten om boxningens vara eller icke vara i Sverige!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>