Här&nu

Funderingar kring sånt som händer - och inte

Kan fotboll bli bättre än så?

Snart är den över, tyvärr, sommarens TV-fest – Confederations cup i fotboll. Fantastisk fotboll serverad på bästa luta-sig-tillbaka-i-soffan-sändningstid med världens bästa spelare (ja, visst saknas Messi, det tyska landslaget och kanske några till, men många fler är det inte). Frågan man kan ställa när det snart är finaldags är given: kan fotboll bli bättre än så här?

Betänk bara de fyra lag som finns med i finalomgångarna:

Brasilien. Klotets odiskutabelt läckraste lag, ständigt med några absoluta värlsartister – Neymar, Marcelo och David Luiz för att bara nämna några i årets lag. Fanns det någon rättvisa i världen skulle brassarna ALLTID vinna VM…

Spanien. Den spanska tica-taca-fotbollen, oftast med ett bara tillslag på bollen, är som vanligt häpnadsväckande och driver motståndarna till vansinne – och öppnar för sylvassa anfall när motståndaren minst anar det.

Uruguay. Svenska sportjournalister brukar skylla motgångar på att vi är ett litet land, men vad ska man då säga om det lilla landet i skarven mellan jättarna Brasilien och Argentina – bara dryga tre miljoner invånare, men vilken fotboll de levererar!

Italien. Mycket brukar sägas om det italienska sättet att spela fotboll – tråkig och försvarsinriktad är bara ett par av invektiven – men kan man annat än gilla ett lag som har den makalöst suveräne Andrea Pirlo som spelmotor?

Själv håller jag, förstås, på Brasilien i finalen, men skulle Spanien eller Italien vinna, så kommer jag att kunna leva med det också.

Och kanske bäst av allt – i den här turneringen slipper man allt svenskt nationalchauvinistiskt svammel av typen ”så ska Sverige gå till final” och ”ska Zlatans fot hålla”. I den här turneringen handlar om fotboll – och en sån hejdundrande fotboll sedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>