Här&nu

Funderingar kring sånt som händer - och inte

Sundhage for president!

EM-semifinalen mellan Sverige och Tyskland måste väl ha varit en av de bättre damfotbollsmatcher som spelats? Högt tempo, hög intensitet, ofta bra kombinationer och hela vägen stor dramatik – kan det bli så mycket bättre? Något lag måste förlora en semifinal och det blev Sverige som gjorde det, men det gjorde ju inte matchen som sådan sämre.

Många svenska spelare har varit imponerande bra, men den största stjärnan har ändå funnits utanför planen – Pia Sundhage, vilken ledare! En legend redan som aktiv och nu som förbundskapten ännu större. Mest av allt imponerar hennes integritet, så som den exponeras i medierapporteringen. Hon vet vem hon är och vad hon vill och hon står för det – men gör ingen sak av det. Hon kan tacka nej till en inbjudan i Vita huset för att hon tycker att hon har annat viktigare för sig just då. Hon har deklarerat att hon är homosexuell, men vägrar att låta sig utnyttjas som reklampelare. Hon är tydlig med att hon står till vänster politiskt, men verkar inte känna något behov av att jämnt och ständigt agitera.

En kittlande tanke är Pia Sundhage som förbundskapten för den svenska HERRlandslaget. Det kommer förstås aldrig att bli verklighet – fotbollens machovärld lär inte släppa in kvinnor i ledarroller på många decennier ännu. Men medge att det är en intressant tanke!

Den kvarstående frågan när det gäller damfotboll nu är nog inte vem som vinner EM, det lär Tyskland göra när man nu vann den moraliska finalen mot Sverige. Den stora frågan, tycker jag, är hur vardagen efter EM ska se ut i världens bästa liga, damallsvenskan. Kommer publiken att fortsätta att vallfärda till arenorna, eller kommer en genomsnittlig match att betittas av några hundra tappra? Och kommer de sportjournalister som skrivit spaltmil om damfotboll att fortsätta bevakningen på samma nivå, eller blir det business as usual, dvs några pliktskyldiga notiser eller småartiklar på sportsidorna? Något säger mig att det är de senare alternativen som gäller…

Till sist en korrigering av en formulering i min förra bloggpost, den som handlade om Julian Assange. Det var korkat av mig att använda ordet ”våldtäktsman”, det är inte våldtäkt utan en något mildare form av brott han är misstänkt för. ”Sexualförbrytare” hade varit mer korrekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>