Maten: Nu har jag DN med mig i frågan!

Lycksele 10 aug. 2010

I min förra blogg 8 aug var huvudbudskapet att maten till kvalitet och innehåll och tillagning måste förbättras. I Lycksele är det en av de viktiga frågor Centerpartiet kommer att driva. Se f ö också vår annons i Annonsbladet i övermorgon.

Varför återkommer jag nu till matfrågan? Jo, jag har fått stark uppbackning av en debattartikel i DN i dag. Läs på sid 6 "Fabriksmaten ett hot mot skolelevers och äldres hälsa",, av Mats-Erik Nilsson och Henrik Ennert. Med större vetenskaplig tyngd än vad jag kan åstadkomma sågar de hela hanteringen med transporterad, massproducerad, kokad, fryst, upptinad och lagrad mat från okända producenter. Jag vill inte att barn och äldre i Lycksele eller på andra håll ilandet skall matas med sådana produkter! Anslut dig till Centerpartiet och hjälp till att ge innehåll åt Ekil Erlandssons slogan "Matlandet Sverige". Låt oss söka nå målet att följa vår föda från frö till tallrik!

Men den lokala maten måste ju ha lokala producenter! Tänkte på det i förmiddags då jag var ute i skogen och plockade blåbär. Funderade (ensam som jag var i det skogsområdet): finns det Lyckselebor som köper blåbär, hallon, lingon? Då måste vi i Centerpartiet dels få folk att ta rätt på det vi redan har i våra marker av bär och svamp, dels (och det blir nästa blogg) skapa företag som på de marker vi har, mer eller mindre oanvända, startar odlingar. I min egen trädgård håller jag mig med 12 olika grönsaker. Yngre personer än jag kan göra detsamma i stor skala!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Har du tänkt på hur det är med veganmaten är producerad? Tänk om veganmaten också är mer klimatsmart av att den är lokalproducerad. Mycket av den maten är gjort på soja. Kunde vi här producera det och få fram andra sätt att göra veganmat på så är det inte dumt heller.

    Tänk på att det är fler än C som driver matfrågan starkt. Ett parti som inte vill få bort skolköken mfl utan stärka möjligheterna till att bedriva nära eleverna och på äldreboenden.

  2. Konditorn

    Mårtensson förnekar sig aldrig för han vet ju bäst! Hur skall dessa företag kunna etableras? Vilka marker skall tas i anspråk? Enligt dig så låter det som också igenvuxen odlingsmark skall användas. Utvecklingen inom EU går hela tiden mot större matföretag pga. konkurrensen och den mat du påstår att skolbarn och äldre matas med. Eftersom du armbågat dig fram till den ledande positionen inom Cp lokalt, är jag inte förvånad över att partiet skall saluföra dessa frågor lokalt. Men i fablernas värld är allt möjligt, även om det vore bättre satsa på lågpris wienerbröd istället då kohandeln börjar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.