Kamprad, Lyckselejobb och ungdomskonferens

Lycksele 8 feb 2011

Känns bra i fingrarna att ha kommit igång med bloggandet igen. Jag har fått ett par kommentarer till min förra blogg. Kul! Men konstigt nog bara hem till min epostadress, jag kan inte läsa dem i VK. Nå, mina tankar kring IKEA väckte funderingar. Mitt inlägg handlade också om andra eventuella skattesmitare. Men de uppmärksammas väl inte förrän SVT tar upp dem. Men jag är nyfiken på en framtida mjölkpaketdebatt.

Jag tycks i och för sig inte ha försvarat Ingvar Kamprad, men försökt, till skillnad från SVT, beskriva tidsandan då han drog iväg. Pomperipossadebatten! Stenmark! Borg! Var de kvar skulle de få betala mer i skatt än de tjänade, efter ett visst grundbelopp.

Men nu vill jag tillägga att jag som Lyckselebo känner stor glädje över vår lilla bit av IKEA-tårtan: Hedlunda industri! De tillverkar, och bygger ut mer för att öka produktionen, möbler som via IKEA går ut över hela världen. Jag har bekanta som tack vare detta fått jobb. Detta hade nog, tyvärr, inte kunnat ske utan IKEA och därmed Kamprads affärsimperium. på gott och ont!

I övermorgon torsdag blir det en ungdomskonferens på MB. Ungdomar från högstadierna och gymnasiet kommer dit för att träffa politiker och folk från näringslivet. Jag ser fram emot att få höra de ungas tankar om sin och vår gemensamma framtid. Här kommer åter Hedlunda in, liksom nyetableringar i industrihuset Veden, Lyckseles frontlinje med Cartesia och IGIS gällande geografiska informationssystem, TM med flera kända eller dolda företag. Hoppas de unga inser att vår kommun faktiskt kommer att behöva dem, att deras studier blir till gagn för oss alla, och att det inte är under skolåren man skall slappa utan, möjligen, efter pension!

För övrigt anser jag att Migrationsverket skall vara kvar i Vilhelmina.

Hans Mårtensson ( C ), Lycksele

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Intressant frågeställning. Jag tycker inte man ska lägga moraliska aspekter på att människor, rik som fattig, utnyttjar gällande regler för att minimera sin skatt. I Kamprads fall bör man också komma ihåg löntagarfondsförslaget som kunde ha inneburit att Sverige varit Europas enda socialistiska land efter socialismens sammanbrott 1990. Makten över ett lönsamt IKEA hade inom 10 år överförts till ”facket”. Löntagarfondsförslaget skrämde åtskilliga duktiga företagsägare utomlands.

    Tack vare sin fiffighet att minimera sin skatt har Kamprad kunnat expandera IKEA worldwide med egna pengar. Hade staten/facket disponerat dessa pengar hade nog IKEA varit en miniatyr av vad det är idag. Och knappast några snickerijobb hamnat i Lycksele.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.