Centerkvinnorna hyllar mjölkbonde

Lycksele Centerpartikrets hyllar varje år på Internationella Kvinnodagen 8 mars en framstående och duktig kvinnlig företagare i Lycksele kommun. I år valde vi Pia Laula, Granselelund. Undertecknad Hans Mårtensson åkte tillsammans med Centerkvinnorna Annett B. och Marice J. till Pia och hennes man Martin. Med oss hade vi ett vackert diplom, blommor och bakelser samt en reporter från Lokaltidningen. Ett fantastiskt besök! Dels att få höra hur Pia och hennes man utvecklat sin verksamhet. Historien går från att ha haft, och har, hästuthyrning för ridning och att åka i gammaldags trilla över en köttdjursproduktion till att nu ha blivit mjölkbönder. I nybyggd ladugård går korna i lösdrift. De söker sig själva till mjölkautomaten. Kommer de alltför kort tid sedan förra mjölkningen slussas de förbi, men kommer de i rätt tid så mjölkas de. Ladugården hålls ren med automatiska skrapor. Det finns borstar som kon själv startar för att bli kliad!

Utöver väl kontrollerad mjölkproduktion blir satsningen också värdefull landskapsvård. Sommartid är det bete, men landskapet och befintlig åkermark hålls också öppet av de stora arealer som krävs för vallfoder.

Pia representerar precis den satsning som behövs i Sverige, i Västerbottens län, I Lappland! Jag tror att vi har landareal för många fler Pia med olika inriktningar på bruk av våra jordar.  Med modern teknologi kan man uppenbarligen med liten bemanning sköta komplex produktion. Gör studiebesök hos moderna lantbruk, bearbeta dina idéer, ta hjälp av t ex Inlandsinnovation AB!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.