Förbannelsen bruten

Av , , 2 kommentarer 6

Äntligen! Efter ha haft problem med sjukdomar och extrem värme tidigare år så lyckades jag till sist få till ett bra lopp.

Sim- och cykel-formen har varit frågetecken kring men nu fick jag till helt ok lopp i dom disciplinerna, 1:01 på simningen resp 4:59 på cyklingen.Cykling i Hot Corner  Löpningen har kännts bra de senaste veckorna och nu när jag låg så bra till tidsmässigt efter två grenar så började jag tro på en tid kring 9:30. De första 7 km efter Ali’i drive flöt på riktigt bra och det var som jag fick försöka hålla igen så man skulle orka hela vägen.

ca 11 km in på löpningen

Men efter ca 10 km så började benen svika mig lite och det var riktigt tungt efter 20 km. Enligt Patrik hade jag klättrat till en 22:a plats i min age group vid det laget men då var jag tvungen att bitvis gå. Ner till andra vändpunkten vid Natural Energy Lab efter ca 27 km så var det fortfarande tungt och när jag inte fick min special needs påse med energigels och powerbar av funktionärerna så blev jag knäckt och började gå. Hade dock kvar en halv Powerbar i bakfickan efter cyklingen och stoppade i mig den. Utan vatten att skölja ned så blir det väldigt torrt i munnen men jag var tvungen att hitta på något får att få tillbaka krafterna och halvägs uppför backen till Queen K Highway och de sista 12 km kunde jag börja springa igen. Nu tittade jag på klockan och såg att jag fick allt ösa på om det skulle bli en tid under 9:45. Nästa vätskekontroll blev det mycket vatten kan jag lova och så tog jag en energi gel. Hade inte tid att stanna och trycka i mig den så det blev till att suga i sig den fram till nästa vätskekontroll. Torrt i gommen var bara förnamnet men nu kände jag att krafterna kom tillbaka och då fortsätter man på den inslagna vägen, helt enkelt.

Tillbaka i Kailua-Kona och In på Ali’i Drive såg jag att sub 9:40 var inom räckhåll och jag försökte spurta. Patrik, Jimmy o Johan skulle stå någonstans i folkhopen med en svensk flagga som denna dag skulle vara skoj att få springa i mål med den. Sista 500m så började jag dock bli lite yr och den enda jag såg var Johan som jag gav en high-5 innan jag sprang uppför målrampen och korsade mållinjen på 9:39:37, jäkligt nöjd!

Målgång

Med lite distans så visst var det synd med att löpningen sviktade lite när det borde ha varit min starkaste gren men så är det med den här typen av tävlingar och med facit i hand skulle jag försökt få i mig något att äta lite tidigare under maran. Personrekord med 34 minuter var dock härligt och jag är väldigt nöjd med att äntligen fått till ett rekorderligt resultat här i Kona. 27:e plats är mitt bästa resultat någonsin på ett VM av den här digniteten. 2004 blev jag 4:a på VM på långdistans i Säter i H35-klassen men det var inte alls samma konkurrens som här.

Mahalo (tack) till alla som har stöttat mig inför denna tävling. Mitt jobb, GE Healthcare, Fält Communications, min klubb Stöcke TS Järnet, mitt supportteam på plats, Patrik, Jimmy o Johan samt min familj hemma och framförallt min kära sambo Gosia!

IMG_1425

2 kommentarer

Dagen före racet

Av , , 2 kommentarer 4

Ja, då har man trappat ned på träningen och vilat inför kraftprovet imorgon. På tisdagen var det Parade of Nation då man fick träffa de andra svenskarna och gå efter Ali’i Drive med svensk flagga och allt. Roligt med nytt rekord med hela 28 st svenskar som ska vara med på lördag. Vi hann med en utflykt till Hilo och Rainbow Falls i onsdags där det var en fantastiskt fin natur.

Hawaii 2013 040 Hawaii 2013 059

Torsdagen simmade jag 30 minuter vid simstarten och cyklade lätt en timme före välkomstmiddagen på kvällen. De andra stack till Bubba Gump och käkade finmat medan det jag fick var sådär men roligt att se en film om Hines Ward inför hans första Ironman. Killen har spelat proffsfotboll för Pittsburgh Steelers och vunnit två Super Bowls men nu ska han ge sig på en av de tuffaste endagstävlingar som finns. Om han kommer före mig måste jag gå omkring i en Steelers-tröja på vår säsongsavslutningsfest med klubben har Målarn (stor Steelers fan) i klubben meddelat.

Det enda som är lite oroande just nu är mina vader som har tendens att dra ihop sig och jag fick lite kramp när jag simmade igår. Började dagen med en 15 minuter kort morgonjogg sedan ska jag stretcha som tusan och försöka få massage så de är redo inför imorgon.

När vi satt på balkongen och kikade på sveriges VM-kval match mot Österrike så fick vi se en späckhuggare hoppa ca 200 m ut i havet. Riktigt coolt och inget man ser dagligen.

Späckhuggare sett från vår balkong

2 kommentarer

Måndag och nedtrappning av träningen

Av , , Bli först att kommentera 0

Cyklade iväg till simstadion i Kailua och simmade en halvtimme plus lite lätta intervaller på cykeln annars blev det inte så mycket mer träning. Såg MNF football som blir kl 14:30 här och det var Jets mot Falcons där Jets vann till Patriks belåtenhet. På kvällen åkte vi till ett shoppingcenter och käkade middag på en italiensk restaurang.

Nu med mindre än en vecka kvar till tävlingen så blir det inte så mycket tränat utan man håller mest bara igång lite lätt.

Bli först att kommentera

Lite träning och NFL

Av , , Bli först att kommentera 0

Söndagen inledde jag med att cykla lite lättare intervaller i en timme som följdes med 30 minuters löpning med några fartökningar. Sen åkte jag o Patrik in till Kailua så jag kunde se på 49′ers match mot Houston Texans kl 14:30 lokal tid. Vi har bara en liten tjock-TV i condon men nu hittade vi en irländsk sportpub (Quinn’s) med stora HD-TV. Att sedan maten var en höjdare gjorde inte saken sämre. Övertygande 34-3 vann 49′ers med och det firades med efterrätt, brownie med glass, vispgrädde och kolasås. Patriks rygg gillade inte stolarna där inne så han hann med två promenadrundor medan matchen pågick. Coolt var också att de hade satt upp många posters från gamla Ironman-tävlingar som jag gick runt och kikade på.

Hawaii 2013 029 Hawaii 2013 035

Jimmy och Johan gjorde inte många knop utan sov mest hela dagen tror jag.

Bli först att kommentera

Simtävling

Av , , Bli först att kommentera 0

På lördagmorgon så ställde jag upp i en simtävling som går efter samma bana som Ironman nästa helg förutom målet som är förlagt på en strand istället för att man ska upp på piren där cyklarna kommer att stå. Jag hade tränat 3,5 timmar dagen innan och var lite tärd i benen men tänkte det skulle bli en bra genomkörare  1:04 var lite sämre än väntat men jag får hoppas det var pga att jag var lite sliten och jag hade allt lite krampkänningar i vaderna stundtals. Riktigt bra upplagt var det med tidtagningschip, badmössa och t-shirt för bara $25 i startavgift.

IMG_1364IMG_1366

 

Sedan tog jag det lugnt resten av dagen och vi kikade på college football och käkade grillat på kvällen som Jimmy o Johan fixat. De två åkte sedan in till Kailua för att testa ur nattlivet är där. Jimmy hade oturen att falla i en trapp men det kunde faktiskt ha gått ännu värre eftersom det var nära han fallit på en sten.

Bli först att kommentera

Träning och middag med de andra svenskarna

Av , , Bli först att kommentera 0

Började dagen, efter överenskommelse med de andra svenskarna, med att simma på tävlingsbanan med start från piren i Kailua 07:30. Tror att vi var 6 eller 7 st som gav oss iväg ut i dyningarna men på tävlingen nästa lördag är det hela 28st som ska vara med vilket är nytt rekord för vårat lilla land. Det blev sagt att vi skulle vända efter 15 minuter för en simtur på 30 minuter totalt. Jag tappade bort de andra redan efter ett par minuter och när jag sedan kom tillbaka efter en halvtimme så såg jag inte skymten av någon av de andra. Duschade, bytte om och gick tillbaka och till sist efter nästan en timme så dök de andra upp. Verkar som de andra är väldigt ivriga på att träna men jag ska simma hela tävlingsbanan i morgonbitti på officiella träningsracet så jag var rätt nöjd med 30 min.

Tillbaks i condon, så bytte jag om för cyklingen och gav mig iväg på en 2-timmarsrunda för att avsluta med 1 timmes löpning. Efter lunch så åkte jag, Jimmy o Johan upp för bergsluttningen på närmaste vulkanen till ett kaffeplantage för provsmakning av supergott kaffe samt en rundvandring. Tanten som guidade oss var inte så stor men oj, vilka biceps hon hade. Hon måste ha jobbat hårt där på farmen eller i gymet och jag skulle inte vilja bryta arm mot henne är ett som är säkert.

Kvällen avslutades med gemensam middag på Bongo Ben’s för 19 st svenskar, deltagare i Ironman samt supporters. Pork ribsen smakade riktigt bra.

Hawaii 2013 026

Bli först att kommentera

Vilodag

Av , , Bli först att kommentera 0

Kände mig sliten så beslutade mig för att ta en vilodag. Att köra ned sig fullständigt med bara 9 dagar kvar till tävlingen är bara dumt och risken för skavanker, eller ännu värre, skador ökar markant. Hela Team Västerbotten åkte istället iväg och storhandlade på Safeway för att sedan äta lunch på Denny’s alldeles utmed. Den kvinnliga servitrisen i medelåldern som skulle ta vår beställning och sedan ta betalt var sällsynt korkad så det blev struligt värre med både beställningarna och betalningen.

Plaskade lite i vår lilla pool utmed condon och det blev enda motionen under dagen sen på kvällen blev jag så himla trött att jag tror jag somnade redan vid 9-tiden.

Bli först att kommentera

Långpass cykel

Av , , Bli först att kommentera 4

Vaknade upp och gav mig iväg på en 13-milarunda på cykeln efter en god frukost som Jimmy o Johan hade köpt in råvarorna till. Skulle cykla i 4 timmar och vända efter 2 men upptäckte att efter en timme så hade jag hunnit 37 km. Hmm, borde vara medvind mao så jag beslutade mig att vända efter ca 1:50 och mycket riktigt blev det motvind på slutet in mot Kailua. Riktigt jobbigt blev det efter 10 mil när det är motvind, slakmotor över lavafälten och ingen chans till vila. Mina två tidigare race här så har det varit samma riktning på vinden så min plan i år är att försöka spara på krafterna till slutet på cyklingen så man orkar i motvinden in mot Kailua.

Cykeltur

Tillbaka till condon efter lite drygt 4 timmar med två Gatorade-stopp, ett vid en bensinmack och det andra när jag kom tillbaka till Ali’i Drive. Två stora cykelflaskor är för lite för 4 timmars cyklande i värmen här nere helt enkelt men det har jag lärt mig tidigare så bra att ta med några dollar.

Läste på en lapp att grabbarna gått iväg till White Sands Beach så jag joggade de två km dit och doppade mig i havet och surrade lite innan jag joggade hem för sen lunch.

 

Bli först att kommentera

Flytt till Kona

Av , , Bli först att kommentera 2

Smög upp tidigt för att vara med på morgonpasset kl 6 med mastersgänget som jag körde med igår. Jimmy o Johan sov vidare medan jag joggade runt kanalen till sportkomplexet. Nu var det inte många från mastersgänget där men det var två andra elitgrupper som tränade. Jag fick egen bana och simtränaren som så vänligt lät mig vara med gav mig ett eget pass att simma samtidigt som han coachade ett av gängen som var där.

När jag var klar efter en timme så kollade jag in det andra gänget som var från australien men två svenskor var med och den ena tjejen blev 13:e på sim-VM i Barcelona i somras på 100m frisim med tiden 53.91 berättade simtränare Bobby. Michelle Coleman måste det ha varit kollade jag upp i efterhand. Betalde Bobby $20 för de två träningarna och sprang hem igen.

Sedan flög vi till Kona och checkade in i vår condo som ligger ca 4 km söder om Kailua och alldeles vid havet. Very nice! Skruvade snabbt ihop cykeln och gav mig iväg på ett kort tempopass efter Queen K highway innan det blev mörkt vid 18-tiden. Stannade till på Bikeworks och köpte kolsyrepatroner, ett par nya triathlonbyxor och lite snacks att ta med på ett längre cykelpass nästa dag. Kändes riktigt bra att sitta på tävlingscykeln och det var svårt att hålla igen måste jag erkänna.

På kvällen kom Patrik hit så jag hoppade in i hyrbilen och hämtade han. De har inga monitorer på flyplatsen så det var lite knepigt att få reda på till vilken terminal han skulle komma men jag lyckades hitta igen han till slut när han stod och väntade på hans väska. När vi kom hem hade sömntutorna Jimmy o Johan somnat men vi väckte upp dom och så spelade vi ett parti Agricola. Patrik som inte hade sovit så mycket på hans resa gick dock i säng.

Bli först att kommentera

Honolulu dag 3

Av , , Bli först att kommentera 0

Sov lite dåligt för någon höll på flytta runt möbler i rummet ovanför mitt i natten vilket var lite störande. Började med standardfrukosten, rostat bröd med marmelad, en mugg med ananas, en crossiant och som dricka en mugg guava-juice sedan en kopp kaffe för det finns inget annat. Ingen höjdare men jag har köpt lite yoghurt och havregrynsgröt för att dryga ut det lite.

Hängde med Jimmy o Johan som skulle sola på Waikiki Beach men jag promenderade vidare till stora köpcentret för att hjälpa min sambo med att uppgradera hennes dator. Hon hade skickat med ett gammalt batteri som jag bytte ut men operativsystemet får man köpa online fick jag veta. Jag kan ingenting om Apple o Mac men det skulle vara mycket billigare att köpa grejorna här.

Sedan på kvällen joggade jag till sportkomplexet på andra sidan kanalen för att simma med mastersgänget vilket var väldigt givande för mig. På kortare sträckor fanns det några snabba simmare men när det blev längre var det ingen som hängde med mig. Sedan sen middag på IHOP och sen hopp i säng. Johan o Jimmy som hade varit ute kvällen före var riktigt knäckta och jag tror de somnade redan vid halv-9.

 

Bli först att kommentera