Helena Abrahamsson, Storuman

Att uppleva sorg.

Av , , Bli först att kommentera 0

‘Sorg är ett känslomässigt tillstånd utlöst av starka emotionella nervimpulser, kan uttryckas i tårar. Liknande tillstånd är ledsamhet.

Vi vet vad ordet sorg betyder, men förstår vi innebörden? Att känna riktig sorg är det mest fruktansvärda jag varit med om. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att sorg känns på detta sätt. Wikipedias tolkning av ordet känns så simpelt. Att känna sorg är obeskrivligt.

Ingen sten är så tung som sorgen vi känner,
Ingen ros är så vacker som minnena av dig.

Bli först att kommentera

30 maj 2009

Av , , Bli först att kommentera 0

Den sorg jag känner nu är helt obeskrivlig. Det gör så ont.

Vila i frid älskade vän.

Bli först att kommentera

Livet leker!

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är underligt, saker som jag tidigare upplevt otroligt irriterande och onödigt tidigare har de senaste veckorna fått mig glad. Bland annat myggbettet som sitter på min högra hand. Det var så SKÖNT att känna hur de kliade nåt så fruktansvärt, något jag i vanliga fall skulle upplevt smått irriterande. En annan sak var imorse när jag promenerade mot skolan. Det regnade. Av ren vana så tänkte jag hur drygt det var med regn, men nästa sekund kände jag hur skönt det var. Jag har inte fått känna ett sånt uppfriskande regn på flera månader, utan detta kändes som sommarens första regn, och det var underbart!
Det är så skönt att kunna se saker ur ett lite ljusare perspektiv :-)

Men idag nåddes jag av den mest underbara nyheten. Jag klarade tentan!

Bli först att kommentera

Varför planerar vi?

Av , , 2 kommentarer 0

Har ni tänkt på hur mycket vi människor planerar och drömmer om framtiden? Vi lever för att planera. Ibland kan själva planeringen vara roligare än målet. Vi längtar efter saker vi ska göra hela tiden, så ibland så glömmer vi bort att ta vara på nuet.
Det kan vara härligt att ha någonting att se fram emot, något vi kan planera och som vi kan längta till. Men vad händer då om någonting förändras, så att vår bild av hur framtiden kommer att se ut inte längre är så? Vi känner oss vilse, otrygg och har en rädsla för framtiden. För nu vet vi helt plötsligt inte hur framtiden kommer att se ut, därför känns det inte lika tryggt längre. Det är så lätt att måla upp en bild om hur någonting kommer att vara, oftast en bild som inte alls är lik verkligheten. Jag har varit väldigt ‘duktig’ på att göra det, men nu har jag lärt mig att uppskatta dagen mer för vad den är!

Kanske beror våra planeringar på att vi har mycket att se fram emot, till exempel såna milstolpar i livet såsom bröllop, barn, någon speciell resa, husköp.. Vad ni alla nu längtar till! Glöm bara inte bort dagen som den är, om vi hela tiden går omkring och längtar till saker så kommer det nog kännas som livet bara svischar förbi. Sen är de just dom här oförutsedda händelserna som ibland sker i livet, de händelser som förändrar allt. Det som gör ont är just de här planeringarna man haft. De planeringar som endast existerat i huvudet, men som ändå kändes så verkliga. Man sörjer de saker som aldrig hände, för vår bild vi målat upp var perfekt och vi blir ledsna när det inte blir så längre. De planer som vi har är oftast perfekta, så även om planerna går igenom kan man bli besviken för att de inte blev som man tänkt sig. Därför är det också viktigt att inte ha alldeles för höga förväntningar.
Det är viktigt ha vara trygg i sig själv och inte förlita livet på någon annan. Att sätta upp rimliga mål för sitt eget liv, så man inte svävar iväg och planerar för mycket. Har vi för mycket planeringar och det inte blir som du tänkt dig, vars tog då din framtid vägen?

Jo, den är fortfarande kvar… även om de inte blev som du först tänkt dig.
Det är du som gör din framtid!

2 kommentarer

Skidskytte SM

Av , , 1 kommentar 0

Jag har hunnit skriva min första tenta och påbörjat ny kurs sen sist jag skrev! Hoppas jag klarade tentan, var väldigt svårt eftersom det hade varit bra att ha läst anatomi, fysiologi osv innan. Men jag kämpade på ändå, får hoppas att det gav resultat! Jag har börjat på ny kurs i veckan, Idrottsvetenskap – Nutrition. Hittills verkar kursen bra. Mycket att lära även här, men denna kurs känns roligare så jag tror den kommer gå lättare. Jag har dessutom hittat världens bästa pluggarkompis! Hanna-Mari heter hon och är utbytesstudent ifrån Finland och vi läser samma kurser detta halvår.

Helgen har jag tillbringat i Östersund där det har varit SM i skidskytte. Oj, så roligt det är att kika på! Tidigare har jag varit på mindre tävlingar och kollat på, men SM var en speciell upplevelse. Det är otroligt roligt att kolla på det på TV, men känslan att stå där och se när de skjuter och publiken hejar på var någonting alldeles extra! Roligt att det var så mycket folk också! Och hur gick det då för våra skidskyttar ifrån Västerbotten?

Björn Ferry – SM Guld (står nog mer om helgen på hans hemsida!)
Hannes Kerro – SM Brons
Ted Armgren – SM Guld

Stort Grattis!

Nu är det snart påsk och jag ska hem till Storuman. (GLAD!) Påsken kommer att tillbringas med familj och släkt i stugan i fjällen, underbart! Nu håller vi en tumme för riktigt fint påskväder!

1 kommentar

Vilken härlig helg!

Av , , 1 kommentar 0

Wiho, rätt låt vann definitivt melodifestivalen! Malena var jätteduktig!

I helgen var jag ute och åkte skidor. Jag skulle kunna kalla mig själv nybörjare när det gäller skidåkning i skate-stil, vilket gör sig påmind av smickrande blåmärken på mitt vänstra smalben idag. Det var verkligen underbart väder i helgen, vilket jag och en speciell vän till mig inte kunde motstå. Vi var ute och åkte både lördag och söndag i finvädret! För mig blev det träningspass, vi åkte 1 mil båda dagarna, men eftersom min åk-kamrat är skidskytt kan ni tänka er att det inte blev vidare jobbigt för honom! Snarare ett lugn skidtur fylld av skratt för att en annan skidtalang knappt kan stå på benen. Speciellt i nedförsbackar. Dock klarade jag mig utan att ramla fram tills sista backen, som jag absolut inte kunde bromsa nedför och när jag väl gjorde det flög jag över skidorna och landade pladask på magen! Tack gode gud för att det inte stod någon med kamera där då! ;)

Hoppas alla mår bra var i länet ni än befinner sig!
Känner ni hur våren börjar närma sig? Härligt!

1 kommentar

Du är det vackraste i ditt liv.

Av , , 3 kommentarer 0

Kom ihåg, du är fin som du är. Du behöver ingen bekräftelse för att du ska känna att du duger. Alla människor är unika, och det är det som gör oss individer så speciella. Vi människor har både bra och dåliga egenskaper, men accepterar vi oss själva som vi är så kommer vi lättare kunna arbeta med att förbättra våra goda egenskaper och lära oss hantera våra dåliga. Jämför dig inte med någon annan, alla människor har olika förutsättningar. Det är denna jämförelse som förstör, skapar avundsjuka osv.. Så gör aldrig det! Inte förrän vi lärt oss hantera oss själva så kan vi leva livet till fullo, och försöka fokusera på det bra saker i livet!
Jag är så less på människor som endast säger saker för att såra andra människor. Ibland slinker det ur saker ur folks munnar som får min värld att stanna upp och bara fundera på hur människor kan säga såna här saker? Vad beror det på? Är det osäkerhet, bekräftelsebehov eller att de kanske helt enkelt inte tänker på det?
Eftersom jag är lite av en ‘grubblare’ så kan en liten kommentar någon sagt till mig ligga och gnaga i min hjärna länge. Och har jag själv sagt någonting till någon som jag i efterhand insåg var olämpligt kan jag inte släppa det förrän jag vet att personen i fråga inte tog illa vid sig. Ibland kan hjärnan få en att säga saker som man vet att personen i fråga inte mår bra av att höra, och man vet att jag själv kommer absolut inte må bättre av att säga det heller. En typiskt onödig kommentar. Detta är en av de saker som jag har tänkt på när det gäller goda och dåliga egenskaper. Innan du säger någonting som kan verka provocerande eller sårande, tänk efter innan om det verkligen är värt det. Och viktigaste av allt, fundera på varför du känner ett behov av att säga detta. Kanske du kan dra en viktig lärdom om dig själv genom att fundera på detta!

Take care.
Hoppas alla är ute och njuter av det fina vädret!

3 kommentarer

Tillbaka till Storuman.

Av , , 1 kommentar 0

Min kissekatt Muffinz 2-3 månader, ligger och sover på min axel.

Idag 17.30 så åker jag hem, till älskade Storuman! Ser så mycket fram emot att få komma hem och träffa familj och vänner, och framför allt min kissekatt Muffinz ;) Har inte varit hemma sedan jag flyttade nu så det ska bli väldigt skoj att åka hem!
Det känns så nyttigt att jag åkt iväg en stund och fått testa på att bo själv, ta egna beslut, lärt känna nya människor osv. Jag har fått se att det finns ett annat liv än det jag haft i Storuman och känns jättebra! Men på samma gång så känner jag mer och mer hur mycket jag vill bo i Storuman när jag blir äldre! Kanske är tur att jag flyttat till Östersund nu, för då uppskattar jag lugnet och Storuman ännu mer.

En sak som jag tänkt på är annorlunda med Östersund/Storuman är konsumtionen av alkohol bland ungdomar. Det känns som att det festas på ett helt annat sätt i Östersund än i Storuman. Många ungdomar i Storuman dricker varje helg i brist på annat att göra. Men det är väl typiska inlandsproblem? I städer finns det mycket större möjligheter att festa mer men man festar nästan mindre för det. Finns så mycket annat att göra! Det lustiga är dock att fast det finns så mycket mer att göra i Östersund så blir det ändå så att man inte tar för sig och gör det. Jag tror att det mesta beror på ‘tänket’.. Man vill känna att möjligheten finns där, men det betyder inte att man kommer välja att fara ut och hitta på någonting nykter/onykter varje helg för det. Det är skönt att vara bara vara hemma och ta det lugnt en kväll. Och att känna att även fast det finns massor med tillställningar att gå på, bio, träningspass osv så valde jag att vara hemma, och då kan man slappna av ännu mer och uppskatta det till 100%. Istället som när jag bodde i Storuman så kändes det som att man ibland bara var hemma och slöade framför tvn i brist på annat och inte uppskattade det alls. Ungdomar på mindre orter känner ofta att det inte finns någonting att göra för dem, finns nästan inga nya människor att lära känna för att alla känner redan alla och det finns inte mycket ställen att träffas på. Då blir det lätt att någon föreslår att ‘försöka dra ihop lite folk till en fest i helgen..’ Nu säger jag inte att alla är så här, men jag vet att många har tänkt så här mer eller mindre någon gång i livet.
Det är så skönt att komma ifrån en stund och tänka på sig själv ett tag, och börja fokusera på vad jag vill göra i livet. När jag bodde i Storuman så kom jag också in i denna onda tankecirkel där livet känns hopplöst och jag inte visste vad jag ville göra. Det kändes som att allting var tråkigt, nästan som att livet stod still. Min pappa, som är bland de klokaste människor jag känner, sa till mig att; ‘Du har ju hela livet framför mig, du är bara 19år och bara ett BARN!’.
I efterhand när jag flyttat och fått börja tänka själv så tror jag att detta tänk som jag hade berodde på att jag kände ett behov av att börja leva ett lite vuxnare liv. Jag var beredd att gå in i ett nytt stadium i livet. Här hade jag precis tagit studenten och kunde göra vad jag ville med livet. Jag var fri – på väg ut i vuxenvärlden. Jag bodde i lägenhet, men man kan i princip säga att jag fortfarande bodde hemma hos mamma och pappa pga att föräldrahemmet låg så nära lägenheten. Jag hamnade som i ett mellanläge vilket blev frustrerande för mig. Jag ville inte vara lika beroende av föräldrarna längre och för att kunna påbörja mitt egna liv så var jag tvungen att bryta mig loss och flytta. Jag pratar med mina föräldrar varje dag i telefon men alla vardagssysslor och att ta hand om mig själv är numera mitt ansvar, och det känns jättebra! Ända sedan barnsben så har jag innerst inne alltid vetat att jag vill bo i Storuman när jag blir äldre och vill bilda familj, även om i jag sa annat i början av mitt trotsiga tonårsliv. Därför är jag så glad nu när jag flyttat och fått inse vad som egentligen är viktigt i livet. Det finns faktiskt jättemycket att hitta på i Storuman, det gäller bara att ta sig för det. Vi har ju en underbar natur som man kan hitta på massor med saker i! Men för att uppskatta detta så är det bra om man har kommit iväg en stund och fått lära sig om vad man prioriterar i livet.
Prio nummer ett för mig är att jag ska få bo nära de jag älskar, dvs min familj/släkt! :)

1 kommentar

Centure of mass

Av , , 1 kommentar 0

Igår hade jag min första riktiga‘Längta hem till Storuman, Familjen, Släkten, Katterna, LUGNET-dag!’ Tidigare har jag bara haft lite hemlängtan men igår var de riktigt jobbigt. Var speciellt jobbigt att sitta i min lägenhet på 19kvadrat. Jag hörde stressen utanför mitt fönster och jag ville klättra på väggarna för att lägenheten kändes som en trång cell. Jag gick ut på en promenad till en närliggande mack för att köpa choklad som jag ansåg mig förtjäna eftersom jag kände mig som den mest ensamma människa i världen. Det är egentligen konstigt hur ensam man kan känna sig även fast det är massor med folk runt omkring en. Efter att ha kommit hem och gjort supergoda mackor och ätit lite choklad så gjorde jag en relativt tidig kväll.
I morse då jag vaknade kändes allt SÅ mycket bättre! Vaknade med ett stort leende på läpparna även fast klockan bara var 06.40! Inte illa, eller hur? Traskade glatt iväg till skolan där jag nu suttit och haft föreläsningar hela dagen om biomekanikens grunder.. och jag är fortfarande glad! Även fast att läsa denna kurs nog är det tyngsta jag någonsin gjort! Kanske gårkvällen var en sån där dag som behövdes för att gå vidare och kunna se saker ifrån ett ljusare perspektiv.
Nu har vi inga föreläsningar eller seminarium förrän v.8, vilket känns skönt för då får jag chans att plugga på det vi lärt oss hittills.

Imorgonbitti kl 08-15 ska jag fara och fixa min rygg hos en naprapat. Ingen sovmorgon då heller alltså ;) Sedan ska jag skaffa gymkort på Step-in, vilket gör att man får gymma, bada på storsjöbadet och vara på spa för ca 400kr i månaden! Superbra! Igår var jag på badhuset och gjorde ett grupparbete om biomekanik, och då träffade jag Helena där som också kommer ifrån Storuman! Hon jobbar numera på Storsjöbadet så hon gav mig en rundtur där. Det är hur lyxigt som helst och ser fram emot att börja träna där :)

Nu ska jag kila hem och laga mat.. Sen blir det plugg ikväll!
Ha det bra! :)

1 kommentar

Jämtlänning

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu har jag äntligen fått Internet i min lägenhet här i Östersund! Första dagarna var utan Internet och tv, svårt att roa sig själv så men man fick tid att lära känna sin egna hjärna utan stressfaktorer! (vilket är lite svårt när man bor mitt i smeten!)
Men jag har hemlängtan måste jag erkänna.. Men med tiden så kommer det nog kännas bättre!

Igår när jag var inne på en butik så sa expediten bakom i kassan;
- Gud, så skönt det är när det är så här lugnt och ingen stress!
Lite stress?, svarade jag chockat, Om det här är lite stress så vill jag inte veta hur det är under ruschen! och tjejen bakom kassan tittade lite undrande på mig varpå jag fick förklara vilket litet ställe jag kom ifrån! Här hade jag gått hela dagen och beklagat för mig själv om hur stressigt det var överallt, hur köerna i stan kan jämföras med kön som brukar vara på ICA dagen innan julafton och att man aldrig riktigt får vara ensam någonstans. Till och med i lägenheten får man inte vara helt ensam, för mitt emot mitt fönster finns ett annat hyreshus där de som bor där inte alls har några problem att titta ut genom fönstret och in i min lägenhet. Men med tiden så vänjer jag mig nog, hittills har trivs jag jättebra och har träffat mycket härliga människor här! :)

Hoppas alla mår bra i Storuman!

Bli först att kommentera