Något om Minnesota och South Dakota

I går körde vi grusvägar i Minnesota och idag har vi kört grusvägar i South Dakota, och kom till slut till Pine Ridge i sydligaste delen av SD.

Guideboken säger att det är USAs fattigaste County och det kan man nog säga att färre skattedollar per kvadratkilometer måste vara svårt att hitta. Både lite folk och lite inkomster ser det ut som. Vi besökte Wounded Knee Massacre Site och pratade med några lokalpersoner där. På skylten som beskrev händelsen kunde man se att ordet "Massacre" var ditspikat i efterhand. En kvinna jag talade med sa att det först stått "Tragedy" sedan hade man bytt ut det mot "Battle" och nu äntligen stod det "Massacre". Det säger en hel del.

Jag tog inga kort där eftersom jag tycker att det skulle kännas så konstigt att stanna för att ta kort på någons förfallna hus eller skrotbilar utan att ha någon koppling till stället, det kan bli som en riktig misärturism.

Nu finns det väl en viss kulturell skillnad här – det är ju uppenbart att det genomsnittlige svensken är mer intresserad av att bo stort och fint och i tipptoppskick än vad den genomsnittlige amerikanen är. Utanför dom små slitna stugorna står det dock oftast åtminstone två stora och nya bilar och gräsmattorna är för det mesta mycket välklippta (det är så man ser om det bor nån i huset har vi räknat ut, för det syns inte på husets skick)

I Pine Ridge var det dock ont om nya bilar.

Nåväl, igår besökte vi lite svenskbygder på bonnalandet i Minnesota, därifrån har jag dagens bild på New Sweden Town Hall (nån stad var dock mer än vi såg till)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.