Därför kommer moderaternas strategi misslyckas

Av , , Bli först att kommentera 4

Ingen kan väl ha missat debatten på debatterna om västangårdsskolan så kallade ”skolstrejk” som moderaterna satte igång. Ja till och med i Kreml lär de pratat om det.  Nu ska de tydligen ha öppet möte med Hanif Bali, en av internets mest kända influencers (se: folk som ägnar för mycket tid framför sina telefoner och att bete sig som 16 åriga punkare).

Och ingen har väl heller missat diskussionen om förskolan, där M begick harakiri på förra kommunfullmäktige.

Ja ingen har väl överhuvudtaget missat moderaterna nya giv att ge sig in i samma envisa kulturstrid som många andra partier befunnit sig i länge.

Jag måste säga att alla som vill, bör ta ut Umeå kommunfullmäktiges dagordningar från ungefär 2 år tillbaka. Det ger en bra bild över hur pass urspårad den politiska debatten blivit. För mycket handlar om narrativa frågor längst ”kulturkampen” mellan GAL (Grön alternativ liberal) och TAN (Traditionell auktoritär nationalistisk). Det är helt absurt hur mycket ekonomisk och för att vara rak på sak, riktig, politik har fått stå tillbaka. Den enda ”riktiga” kampen var den om heltid. Resten är som en karbonkopia på Twitter.

Bidragande till denna debattmiljö har både partier till vänster och höger varit, men idag ska vi prata just om de här ”nya moderaterna” i Umeå.
Det råder ingen hemlighet att Umeå länge gäckat högern som ett starkt fäste för vänstern.

Min tolkning av vad som skett de senaste åren är att umeåhögern genom att börja bete sig som en kulturhöger tror sig ha chansen att – äntligen – putta undan ”umeåvänstern”. Så de satte sig ned, kollade på omvärlden, och skapade sig en strategi att göra sig av med det som Petter Nilsson (SD) kallar det ”kommunistiska socialistiska kulturmarxistiska” Umeå.

Men de har gjort en felaktig analys.

Jag ska berätta varför.

Det är väldigt enkelt.

För att deras strategi ska fungera så måste folk besvara elden. Anklagelser om islamism ska helst besvaras av stora tal om mångkultur och islam som ”fredens religion”. Anklagelser om terrorism ska svaras på med drypande tal om pacifism. Tal om lag och ordning skall svaras på av någon form av ”alla människor är goda” karaktär som förklarar att polisen är ond och patriarkal. Helst ska det skjutas tillbaka anklagelser om sexism, rasism, kolonialism och gud vet vad på dem. Helst av någon långhårig smått ovårdad företrädare med näven i skyn, röd i ansiktet av upphetsning och med avhandlingen från Humfak under armen för att förklara läget.

Visst. Miljöpartiet fångar betet. Vänstern likaså. De rusar i väg för att ta ”the good fight”. Säkert lika mycket av PR mässiga skäl som att i vissa fall helt enkelt vara en rörelse född helt och hållet för en sådan idealistisk världsbild. Med viss humor kan man väl skrocka om att de behöver en yttre fiende för att klara av sig själva också för den delen.

Men det är inte dom som är den stora kolossen i Umeås vänster. Det är socialdemokraterna.

Och istället för någon form av emotionellt svar med heta utläggningar om världens orättvisa så kan ingen anklaga Umeås socialdemokrater för något annat än att svara med kyla, tålamod, ekonomisk politik, lagar, regler, förordningar. Fakta.

Publiken kastar såklart popcornen i väggen. Tråååkigt. Men å andra sidan handlar politik inte om att vara en månatlig cirkus för medborgarna (oavsett vad andra partier må tro om saken)

Ågren vill ta fighten med en studentvänster som sedan 1989 flyttat från stan. Högern vill ha den idealistiska striden. De vill ha plakatpolitiken. Och förinta sin motståndare när de angriper dem.  Istället står det 25 åriga gråsossar (i benämningen att de är sossar med inspiration före 1980 – Umeå får anses även inom SAP stå till vänster) och läxar upp honom om hur skollagen och friskolesystemet fungerar. Iskallt.

Så länge som svaret på högerns provokationsbeteende är och förblir disciplinerat, kyligt och professionellt så kommer de få finna sig i att umeå är och förblir rött. Inte minst beror detta på att lokala SAP präglas av ett parti som framförallt står kvar i den ekonomiska politiken som första prioritet som bas. Det är också en garanti för det socialdemokratiska partiet att lokalt ha kvar legitimitet bland sina gräsrötter, inte minst fackliga, för att bibehålla makten. Umeås sossar är helt enkelt de sorts sossar som skapas av generationer av maktinnehav och en hel del uppfriskande interna ideologiska debatter. Såna sossar flyttar man inte lätt. Ideologiska målen vägs alltid mot de praktiska. Men de har en kompass.

Det är också värt att notera när SAP, inte, stått kvar vid fördelningsfrågorna som sin bas för sin verksamhet – så har det också gått åt helvete. Smart nog överlät man det till MP och V istället. För att reda ut disciplinen internt.

Men partier bildas av olika saker. Moderaterna bildades ursprungligen som en rörelse kritisk mot demokrati och rösträtten. Socialdemokraterna för att ta den ekonomiska makten i samhället. Idag har moderaterna en intern opposition som handlar om hur nära SD de ska vara. SAPs största interna opposition handlar om hur man ska reformera finanspolitiska ramverket.

Sedan finns det gott om andra partier till vänster som kan ge sig in i otaliga bakhåll som kulturhögern lägger upp – eller ja bakhåll och bakhåll – en av premisserna är nämligen att båda bara ska skrika på varandra och sedan känna sig som segrare (följdaktigen att den andra är dum i huvudet) och på så sätt driva vidare polariseringen. Men det är just detta som får system att falla, och högern vet det, det är därför de använder sig av det. För det är inte dom som styr. Det är så dom tar makten, genom att hålla på så här. Att locka ned sossarna till deras nivå och sedan grisa runt tills ingen kan tro på något längre. Det har funkat på hundratals ställen i Sverige.

Dörren till makten vaktas dock alltjämt av socialdemokraterna. Men med bra vakthållning ska vi nog kunna kamma hem några generationer till av en rimlig politik. Allt handlar om nivån av kompetens, disciplin och att stå fast vid den ekonomiska kampen som överordnad allt.

Det intressanta i att ha en sådant fast hållning i denna storm av affektpolitik är ju också att både en och annan från högern helt enkelt inser det orimliga i dagens politiska klimat och istället för att anordna öppna möten med Hanif Bali (säkert för att locka fram någon motdemonstration) tar en kaffe med den lokala sossen för att beklaga sig över hur dum i huvudet högern blivit.

 

 

 

Bli först att kommentera

För- och grundskolemöte i Holmsund

Av , , Bli först att kommentera 0

Ikväll hade Holmsunds S-förening öppet möte med för och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten.

På plats kom framförallt (fd) personal, anställda och fackligt aktiva samt styrelsen för S i Holmsund för att diskutera aktuella frågor och framtiden för grundskolan och förskolan i Holmsund. Tyvärr kom inte så många föräldrar men å andra sidan blev det en samverkan mellan politiska och fackliga krafter och ett kvalificerat resonemang om olika utmaningar och möjligheter.

Med sig hem tog Moa bland annat frågan om snöröjning vid skolorna i vinter och hur man på olika sätt kan jobba för en bättre arbetsmiljö. Inte minst diskuterades frågan om vikariepool med fast anställda och hur Holmsunds organisation kan stärkas ytterligare även om den generellt tack vare fd kommundelsnämnden är mycket god.

Till oss meddelande hon bland annat att lövö förskola kommer öppnas de kommande åren och rustas upp samt delgav hos prognoserna (försiktigt inräknat sjöstaden från 2026 och framåt) samt delgav oss ungefär hur Holmsund ligger till i kommunen. Till största del klarar vår kommundel av skolan mycket bra. Och alla som är aktiva på för och grundskolan. Inte minst de deltagande. Har många skäl att vara stolta. Ur historiskt perspektiv har Holmsund gjort en enorm resa från tex sent 90-tal tills idag.

Däremot fick styrelsen med sig både från fackligt och politiskt håll att engagemanget för föräldrarna i skolan måste ökas. Inte minst för att Holmsunds samverkan mellan föräldrar och anställda alltid varit en styrka – känt över hela riket. Idag sviktar dock intresset för skolfrågorna bland medborgarna därvidlag uppmanar vi alla att gå på föräldramöten, svara på enkäter, ställa frågor och öka engagemanget för era barns skolgång.

 

71859787_770646156709248_5512429411602792448_n

 

Nästa möte kommer med största sannolikhet arrangeras i början av November vara en informationsträff om utbyggnaden av Hamnen. Inte minst hur den + ny färja + fler boende kommer påverka trafiksituationen.

Bli först att kommentera

Bosse Ringholms paramilitära träningsläger

Av , , Bli först att kommentera 0

Igår diskuterades vinster i välfärden i Umeå Kommunfullmäktige. Eller ja, Moderaterna ville prata om extremism i förskolan, vilket såklart sitter naturligt ihop med ämnet som sådant. Att tro något annat vore bara dumt. Interpellationen som sådan kunnat komma från Vänsterpartiet lika gärna. Utifrån alla betraktare såg det alltså ut som ett eminent självmål, helt uppspelad och satt i krysset hos sin egen riksdagsgrupp från umeåmoderaternas sida. Det var fascinerande hur logiken hela tiden trasslade ihop sig för de borgerliga. Man kan ju inte prata om bristerna i friskolesystemet, utan att komma in på vinster i välfärden. Det hela skedde helt klart med vissa inslag av humor.

Bäst i det gebitet var Peter Vigren (S) som påminde åhörarna om hur SSU för några år sedan lanserade en friskola med Bosse Ringholm som rektor på ett av landets arbetarrörelsedrivna folkhögskolor.

Schemat skulle bara innehålla arbetarrörelsens historia, ekonomisk materialism och marxism.

Skolan fick avslag i första instans. Inte för innehållet. Utan för att det saknades idrott på schemat.

Följdaktigen la SSU in en timmas marschträning i veckan.

Vips. Så hade SSU skapat en friskola. Godkänd i alla instanser på kommunal nivå. Borgerligt stöd och allt.

Nog drog även Ågren på smilgroparna när Peter Vigren påminde honom om hur orimligt vinster i välfärden och friskolesystemet är med dylika manövrar. Själv hade jag svårt att hålla mig för skratt, och jag var inte ensam. En ypperligt smart aktion av SSU att anmärka.

Givetvis skall inte skolor drivas på det sättet. Skolor ska följa skolplanen och våra gemensamt fattade beslut och värderingar. Alla skolor.

För att vi ska kunna implementera dessa värderingar finns ingen annan lösning än hårdare reglering av friskolesystemet, och att religiösa friskolor förbjuds. Skolans resurser skall inte gå till annat än till barnen och skolverksamheten. Skolan ska inte vara en fri marknad. Det är faktiskt inte svårare än så.

Som bonus så slipper ju dessutom moderaterna marxistiska träningsläger ledda av Bosse Ringholm.

(Fotnot: Peter var inte helt hundra på om det var Bosse eller inte, nån toppsosse var det i alla fall. Skolinspektionen skall ha upplöst beslutet när hysset uppdagades)

Bli först att kommentera

Det här om cykelbanor

Av , , Bli först att kommentera 2

Idag behandlas en motion om cykelbana mellan innertavle och täfteå. Intressant fallstudie för alla som är intresserad av en GC-bana till Holmsund.

Vad som framgår i debatten är att alla partier (nästan) är för fler cykelbanor men sen varierar det hur man ska göra. Det flesta är dock eniga i att det är i regionen och Trafikverket är de som måste agera i frågan (regionen är parten för transportplanen). Bland annat talade C, L och V för banan (vi i S är för också men vi är ju majoriteten och således talar genom kommunstyrelsens förslag – något alla utom C och MP står bakom). C och MP hade ett eget förslag att passa på nu att bygga cykelbanan. En inte helt osympatisk åsikt precis. Således kan man sammanfatta en stor majoritet för cykelbanor i närområdet. Majoriteten står bakom utbyggda cykelbanor från Umeå till kommundelar.  Svaret från kommunfullmäktige blev därför att motionen anses besvarad då kommunen, och dess partier, måste agera mot Trafikverket och sina partier i landstingsfullmäktige för att nå framgångar

Däremot

Var SD det enda parti som yrkade avslag på motionen. Vilket kan vara värt att ta med sig.

Personligen kan jag anse att det finns goda möjligheter till en GC bana till Holmsund, och andra samhällen. Det behöver ju inte vara Asfalt eller belysning i ett första skede, varför inte grusväg och en proklamation om att detta är en sommarväg tills vi kan uppdatera den i ett framtida skede när vi också kan mäta belastning m.m.

Bli först att kommentera

Öppna Förskolan är kvar

Av , , Bli först att kommentera 2

Det har varit, och är, ganska hektiska dagar nu när många vill avsluta olika ärenden inför semestertiderna. Ändå tänkte jag stanna upp en liten stund.
Igår blev det klart att Öppna Förskolan i Holmsund (och de andra i omlandet) blir kvar. Privatiseringen av personlig assistents förhindrades också, och fältgruppen räddades. Detta gjordes genom ett förslag framlagt av S+MPs ledamöter som fick majoriteten med sig mot tjänstemännens förslag. Hela uttalandet finns att läsa här om ni har Facebook.

Antalet timmar som nämndens ordförande, Andreas Lundgren, kämpat med detta går nog inte att förstå för en vanlig dödlig. Jag tycker alla bör särskilt läsa delen om det statliga systemfelet i uttalandet ovan. Det är också mycket glädjande att politiken börjar bli mer och mer transparent och att S-grupper i olika nämnder släpper uttalanden som detta om sin verksamhet. Politiken måste synas mer, inte mindre.

Från S-föreningens sida så har vi jobbat med frågan om Öppna Förskolan parallellt med den namninsamling som skett och som mobiliserat hundratals föräldrar. Vi tog ställning tidigt och på så sätt så gavs det gott med tid för att samla in olika argument och föra många olika samtal i samhället, både med föräldrar, anställda och andra som har inblick i verksamheten. Som ordförande har jag och Andreas suttit ned och diskuterat frågan, men jag har också lyft frågan med Janet Ågren (kommunalråd) och andra politiker i Umeå. Holmsund S har agerat och vi har under den här tiden nåtts av många positiva signaler från lokalsamhället, men också andra politiker.

Idag kan jag därför känna att vi alla bör vara stolta för en god insats för att ge Öppna Förskolorna en ny chans.

Men det är ingen enkel verksamhet sett till dess finansiering. Öppna Förskolorna passar inte in under IFNs mycket lagbundna verksamhet och prioriteringsordningar, även om Öppna Förskolorna kan och verkar i dess andemening. Det vore rimligare t.ex. om Öppna Förskolorna stod närmare reel skolverksamhet. Samtidigt samverkar Öppna Förskolan – särskilt i Holmsunds fall med familjecentralen – i mycket hög grad med landstinget. Det är många olika kockar sett till den praktiska verksamheten. Det finns därför stora möjligheter att på olika sätt försöka utveckla verksamheten. Gärna till stabilare ekonomiska grund då hotet om nedläggning är återkommande. Det är precis detta som utredningen bör kolla på. Ska verkligen Öppna Förskolorna ligga under IFNs verksamhetsområde?

Det är det som diskussionerna nu bör rikta in sig på. Hur kan man utveckla verksamheten så den också kan behållas i det längre loppet?

Men för stunden så kan en stor mängd föräldrar i Obbola och Holmsund andas ut. Ingen är gladare för det än mig själv som i både min roll som pappa och som tvillingförälder fått oerhört mycket hjälp och avlastning av öppna förskolan. Jag har själv sett det mervärde deras arbete innebär.

S-föreningen vill också rikta sitt tack till alla de hundratals föräldrar som engagerat sig i frågan. Ert engagemang betyder någonting i alla de samtal man haft. Obbola och Holmsund sticker ut från hela kommunen i sin täthet av barnfamiljer. Att denna del av kommunen skulle få nedskärningar mot barn och föräldraverksamhet är självklart helt orimligt. Jag litar på att ni fortsatt också håller ett vaksamt öga på vad som sker inom politiken. Även om det tar emot, man drunknar ju inte i tid och ork att engagera sig, så gör ni en stor insats. Jag hoppas några av er också kanske vill engagera er i ett politiskt parti och få påverka även kring förhandlingsborden. Vi behöver fler aktiva holmsundare i politiken.

Slutligen så noterar jag att Kommunal Umeå såg mitt inlägg i senaste Kommunfullmäktige som kvalitetshöjande och tydligt om hur arbetet med heltidsinförandet ska fortsätta och nu sprider ett inlägg om hur de ser på de olika partiernas och politikernas utspel. Mycket glädjande att fackföreningarna börjar recensera lokalpolitiken, inte en dag för tidigt. Det märks med all tydlighet att de behövs för att höja kvaliteten. Och, tack så mycket. Jag hoppas å min sida ni gillar 6Fs rapport lönebildning i en ny tid som berör era medlemmar extremt mycket.

Jag vill också lämna en kort notis om att frågan om en busshållplats på Holmen sakta går framåt. S-föreningen har antagit sitt fulla stöd en hållplats och senast för några dagar sedan pratade jag med en av de engagerade boende där ute som också gav mig nummer till aktuell handläggare på Trafikverket. Efter dagens förhandlingar så tar jag nog och ringer honom.

Sen tar jag midsommar. Och det hoppas jag alla ni andra gör också!

Bli först att kommentera

Dagen efter budgetdebatten

Av , , Bli först att kommentera 1

Några korta notiser kring mitt eget inlägg samt dagen som helhet.

Noterbart för allmänheten bör vara
- Bara ett parti anser det rimligt med skattesänkningar, moderaterna. Liberalerna gjorde en tydlig markering mot M som uppskattas. Majoriteten av partierna står för en oförändrad skatt i detta kärva ekonomiska läge. Det är rimligt.
- SD kom inte fram med egen budget. De röstade på APs budget med skattehöjningar. En röst på SD är alltså en röst på AP.
- Vs budgetkalkyl kritiserades med rätta för att skriva upp kraftintäkterna för mycket och inte minst att man inte kan dra pensionspengar från KS kontot hur som helst. Men det är ju lite av vänsterpartistisk tradition.
- KD, M och AP samt SD gav sig in, med stor detaljrikedom, i hur kommunens anställda ska arbeta inom ramen för införandet av heltid i kommunen. Kring detta kretsade mitt inlägg. Självklart avgör inte kommunfullmäktige egenhändigt denna fråga. Det regleras i HÖK16, Huvudöverenskommelsen, mellan SKL och Kommunal. De s.k. Parterna. Att KF i Umeå undergräver parternas överenskommelse skulle vara undergrävande av huvudöverenskommelsen och delar av förslagen som kom upp ser vem som helst är avtalsbrott. HÖK16 sträcker sig till 2021 och stipulerar också hur man på lokal nivå kan jobba med frågan. På hemsidan heltid.nu kan man följa, parternas, arbete i frågan. Kommunfullmäktige beslutade också med stor majoritet att fortsätta med heltidsinförandet enligt avtal.
- Mitt anförande i övrigt pekade på att detta innebär på inget sätt att förringa problem både historisk och idag med detta införande. Eller att budgeten överhuvudtaget är en enkel sak att ta utan konsekvenser för våra anställda och medborgare. Handbromsen kommer kännas. Men bästa balansen sett till helheten står S för. Detta blev också kommunfullmäktiges uppfattning.
- Jag ägnade mycket tid i går med att samtala med kommunals demonstranter (där jag också överlämnade 6Fs rapport om jämlikare lönebildning till deras ordförande). Jag delar fullt ut synen att detta innebär massa problem. Halleluljahförsäljare gör jag mig dålig som. Men det är upp till parterna att lösa, inte till ledamöter i KF att rota runt i. Men både kommunal och vi står bakom en ”Hållbar heltid”. Inte en paus, inte en revidering, inte att riva upp ambitionen om heltid. Vi följer avtalet mellan SKL och Kommunal. De som vill riva eller bryta avtalet, gör det inte. Och detta kommer säkert noteras även från SKLs håll som redan idag placerar Umeå på plats #61 bland Sveriges kommuner för att kunna erbjuda sin personal heltid. Var sak har sin plats och att försöka införa t.ex. 75% tjänster som norm (SD) visar med all tydlighet att kommunpolitiker ska låta arbetmarknadens parter lösa saker mellan varandra och är ett gott argument som något till varför vi har den modell vi har där parlament ska hålla sig borta från relationen mellan arbete och kapital.

Några få korta. Jag lär få återkomma i frågan. Nu ska ju – alla – ha sina möten så jag måste rusa igen.

Bli först att kommentera

Investeringar i Holmsund, en kort rapport om framtiden

Av , , 2 kommentarer 1

Idag tog tjänstledigt två timmar för att sätta mig ned med Janet Ågren (sosse, kommunalråd som jag hoppas ni vet) samt ordföranden för Tekniska Nämnden, obbolabon Lena Karlsson Engman (S).

På dagordningen låg förslaget till investeringsbudgeten från socialdemokraterna och miljöpartiet. Jag gick till mötet med viss oro. Investeringsplanen för kommunen har reviderats ett antal gånger och då det är här som ”nödbromsen” kickar in ordentligt i de kommande besparingarna så ville jag försäkra mig över att ha någorlunda koll över vad som kommer ske i Holmsund under resten av planperioden (2020-2023). Vi som parti har stora ambitioner för Holmsund och jag vill vara säker på att inte sitta med en lokal svekdebatt.

Som ordförande för en geografisk förening inom Socialdemokratin är det, tror jag, en begäran som är lite annorlunda. Men å andra sidan så vill jag ju driva föreningen också lite annorlunda. Men jag ville försäkra mig över att Holmsund inte helt plötsligt stod med tillbakadragna investeringar eller drastiska beslut likt det som nu sker inom en annan del av kommunbudgeten (Öppna Förskolan), och i synnerhet att detta skulle ske utan någon större lokal kännedom kring det hela. Jag ville helt enkelt gå igenom saker som gator och parker, vägar, skolor, renoveringar, fastigheter med mera. Det är ju där som de riktigt stora pengarna, och således besparingarna, sker. ”Inga problem! jag bokar in ett möte!” var direkt svaret till min stora glädje.

Jag kommer idag inte gå igenom några som helst detaljer offentligt. Delvis är det vi diskuterat ett förslag till en investeringsbudget, som kommer bestämmas av fullmäktige på måndag. Delvis är det ointressant för läsaren med allt för stor detaljrikedom. Det öppnar också upp för missförstånd om man är ovan att läsa budgetmaterial. Delvis finns det också saker som kan förändras i den vardagliga driften efter budgeten är tagen. Och framförallt så måste man alltid ha med sig diskussionen kring en budget för att förstå den rätt. Men, jag har fått en dragning och fått gå igenom objekten. Och oavsett vilken budget det nu blir, så kommer jag gå igenom dem igen framöver för att ge en återrapport till er läsare.

Och det jag, kan, säga är att såklart så kommer Holmsund, likt hela kommunen, känna av att investeringsbudgeten krymper betydligt om detta förslag går igenom. Inom den allmänna potten eller vad man ska kalla det. Självklart är det så (och det är alla partier eniga om). Men det jag också kan säga är att jag gått igenom objekt för objekt och kan ej notera något i dagsläget som är överdrivet dramatiskt. I vissa fall skjuter man fram saker till slutet av perioden, att takten slås av något. I några få fall så lyfts saker ur budgeten helt och hållet (alltså en besparing) men ingenting vad jag minns som jag kan identifiera som ett djupgående problem på kortare sikt. Allt återkommer i sådant fall 2024 istället (nästa planperiod). Överlag verkar de tagit kommundelarna i beaktande. Överraskande många saker är helt enkelt orört och kommer genomföras under perioden till min glädje. Så slutsatsen är att det här  är ingenting som vi inte kan ta igen, som man säger.  Och i jämförelse med mycket annat, och då i synnerhet välfärdsnämnderna, lindrigt. Överlag så är socialdemokraternas förslag till investeringsbudget för Holmsunds del, efter förutsättningarna under perioden, okej. Det är en sladd med bilen men det är inte en frontalkrock, vilket däremot generella skattesänkningar skulle skapa.

Sedan tidigare så har jag skrivit att i fallet med de stora projekten i Holmsund, så ligger det antingen på privata sektorn (t.ex. Danielssons skärgårdsstad) eller på de kommunala bolagen (främst INAB) och de har en helt annan ekonomisk situation än den kommunala förvaltningen. Om det inte rent utav är statliga pengar, t.ex. Trafikverket. Och berörs ej således. Riktlinjen för att bygga ett framtida Holmsund där infrastrukturen läggs som ett första steg, står helt enkelt kvar. Det är viktigt att man kan skilja på dessa pengapåsar. Då många frågat mig om saker senaste tiden som helt enkelt är finansierat från andra kapitalflöden än kommunbudgeten. Ni kan vara trygga i att t.ex. Hamnen fortsätter byggas om (vilket i sin tur lyfter bort hela järnvägsproblemen i centrum och skapar ny mark etc. Ja ni kan det där nu). Det har inte med det här att göra.

Och som vi alla vet, så innebär denna infrastruktur också inkomster som är nödvändiga i framtiden. Så vi slipper det här, igen, om 10-20 år.

På mötet framförde jag också bland annat att man bör se över vissa lekplatser i Holmsund för att fortsätta kunna göra investeringar av mindre ekonomisk betydelse – lämpliga för perioden som kommer – men med stor genomslagskraft för de boende (här lyfte jag särskilt fram lekplatsen i efter centralgatan, en eftersatt lekplats många anmärkte på under föreningsdagen) . Vi hade också en diskussion, igen, om Öppna Förskolan. Den här gången lyfte jag perspektivet att det har en god geografi sett till hur Holmsund kan komma se ut om 10-20 år och att man måste tänka långsiktigt i frågan. Det blir ju en centrumanläggning med flera tusen boende omkring sig inom några hundra meter om de privata bostadsbyggarna kommer igång. Vi hade också konstruktiva samtal om möjliga andra lösningar i frågan som jag dock inte tänker springa före i och skriva om här. Jag står dock kvar i att jag tycker den ska vara kvar. Att den ska utvecklas kan jag dock köpa, om det leder till, att den är kvar.

Men åter till budgeten. I stort sett så tycker jag socialdemokraternas förslag duger, om än jag inte är nöjd, för Holmsunds del. Man vill ju alltid mer än budgetramar tillåter, och gärna så fort som möjligt också. Men det tillhör ju sakens natur. Man vill ju samhällets bästa. Och vill tacka för ett gott möte.

Det stora problemet kvarstår dock och det är att budgeten som helhet kommer fortsätta ta stryk, även nästa år, så länge som staten snålar på de generella statsbidragen samtidigt som byggbonus och annat dras in och Umeå blir största nettoinbetalaren i kommunala utjämningssystemet – samtidigt – som staten också kastar över kostnader på kommunen, främst inom socialtjänsten.

Detta sker samtidigt som 400 miljarder skickas för att betala en statsskuld som inom 140 dagar når skuldankaret, golvet, källarnivån, end of the line. (Alltså nästan per definition: då betalar vi av en statsskuld som inte finns i princip, vilket många nationalekonomer också säger). De pengarna hade kunnat säkra upp för många kommuner att överhuvudtaget slippa vrida, vända, bända och slita med sina budgetar. Inte minst i just en sån här investeringsbudget. Där mycket samverkar just med nationella intressen, som bostadsförsörjning och infrastruktur. Vilket i sin tur frigjort pengar till välfärdsnämnderna. Det är ju också en jättediskussion med massa parametrar, men det duger inte att säga att det går bra för Sverige samtidigt som kommunerna skär ned. Det går inte. Partier som pratar så tappar med rätta förtroendet bland folk.

Fortsätter den situationen, det helt uppenbart riggade spelet, så är det som att sitta i en bil utan bromsar överhuvudtaget.

Vi får se på hur det blir på måndag när budgeten ska tas helt enkelt. Men återigen: överlag bra parerat inom just denna budget.

2 kommentarer

Sista rycket för insamling kring öppna förskolan

Av , , 1 kommentar 2

Den 19:e tar IFN beslutet om Öppna Förskolans framtid i Holmsund. Sedan en vecka tillbaka går det en namninsamling som ska skickas in med en skrivelse inför mötet. Vill ni stödja namninsamlingen så kan ni skriva under den här.

I dagens lokal TV uppmärksammades också öppna förskolans öde och det kan ses här.

Samtidigt har nämndens ordförande Andreas Lundgren reagerat kraftigt över hur storpolitiken nu slår till mot sveriges kommuner och vill se socialdemokratin lämna regeringsöverenskommelsen om detta fortsätter. Detta kan läsas här.

Slutligen vill jag ytterligare påpeka vikten av Öppna förskolan och göra ett varnande finger, att ta bort öppna förskolan som idag skapar navet i ett familjecentrum där kommunen och landstingen samarbetar mycket väl med varandra (detta stärks av samtal med personal både i Holmsund och andra jag pratat med) kan på sikt bli mycket dyrare. Öppna Förskolan i Holmsund är effektiv just för att verksamheten kan samordnas på ett effektivt sätt, både ur ekonomisk och verksamhetssynpunkt.

Sedan ska vi såklart lägga till de sociala effekterna öppna förskolan har i samhället för barn och föräldrar (som också sparar pengar på sikt med god integration m.m.) samt vikten av att välfärd skall vara tillgänglig över hela kommunen, och att jämförelser med ”utsatta” områden faller då delar av Holmsund har exakt samma nivå av socioekonomiska nivåer.

Hjälp till att rädda förskolan. Skriv under!

1 kommentar

Nationaldagen borde firas i samhället

Av , , Bli först att kommentera 2

B6049447-E1DA-4950-BCB5-A36F1E84724A

 

Sveriges nationaldag firas officiellt med påmpa och ståt. De flesta av oss har dock en lite mer folklig approach till det hela. De flesta av oss vet nämligen att det är midsommardagen som är de facto nationaldag. Och att kungar och drottningar är tämligen ointressanta. Patriotismen syns nog mer i nyttjandet av allemansrätten när vi plockar bär och svamp och hur vi manngrant åker ut i skogen på vår lediga tid för att besöka länsstyrelsens naturreservat, vandra i fjällen eller bara gå en promenad med hunden. Man kan väl konstatera att alltjämt slår svenska hjärtat mest för vår identifikation med vår djur och natur, än med vår statsmakt. Inget fel i det, Stockholm ligger långt borta. Vi älskar vårt land ändå.

Alltjämt är Sverige något att fira, det kan jag hålla med om. Och nu när vi har vår nationaldag så ekar det otroligt tyst ute på Himmelska Fridens Torg. Det är synd. Det är en ledig dag.

Och då slår det mig när ungarna springer runt på ”apberget” och hur jag ser torget fyllas upp av våra barnfamiljer att här är det något som saknas. Något att göra på samhället en dag när vi alla är lediga och firar in sommarens första dagar.

Då minns jag i bakskallen en organisation och en dag som var mycket stor och populär förr i tiden – Barnens Dag.

Det var en dag när man som samhälle lyfta fram barnens rättigheter och fyllde dagarna med olika aktiviteter och roliga saker för barnen. Själva organisationen i sig kom till för att även de fattigaste i vårat land skulle kunna få sin röst hörd och sin fritid fylld med aktiviteter. Ur dessa dagar kommer bland annat kollorörelsen fram och fortfarande idag finns det utanför Umeå, i Tavelsjö, en Barnens Dag förening. Det är en av de folkrörelser som byggde Sverige men som likt mycket annat, idag är avskaffat till förmån för skärmtiden.

Men tänk er Himmelska Fridens Torg, eller storsjöparken, fylld med olika organisationer och händelser för de allra yngsta. Tänk er att organisationer som öppna förskolan (ta i trä att ni får vara kvar!), unga örnar, BRIS, scouterna, sportföreningarna med mera samlas och ha en dag för alla barn här i vårat samhälle. Och där vi vuxna skulle kunna hitta nya föreningar att engagera barnen i, nya föräldrar att lära känna och inte minst skulle det i sin tur – på sikt – kanske leda till kolloverksamheter till stöd för alla de som är ensamstående och andra nyttiga, praktiska, saker både för barn och vuxna. En dag där storsjöskolan kan presentera vad de har på gång och där organisationerna som kan hjälpa till med läxläsning presenterar sig. Allt inramat av hoppborgar, vattenlekar m.m.

Det tycker jag skulle vara en alldeles strålande Nationaldag och ett bra firande av vårat samhälle och våra gemensamma ungar som kommer ta över efter oss. Ja, det finns väl inget bättre sätt?

I övrigt så är jag ju också en vurmare för lokalhistoria och kulturhistoria så nog skulle jag gärna se en riktig hembygdsförening bildas här ute någon gång. De skulle också kunna bidra med en mer aktiv och intressant nationaldag. Och stärkande för den lokala identiteten.

Eller så kan man ju bara ta fram grillen på gården också, det går ju bra, men det känns som att en Barnens Dag hade passat hand i handske i Holmsund— där vi nästan allihopa är barnfamiljer.

För ärligt talat är ju Nationaldagen ännu mer krystad än arbetarrörelsens första maj. Det är en dag som måste fyllas med innehåll för att det ska ha något värde. Om Palme känns trött för de flesta, hur känner man sig inte för Gustav Vasa? Och än så länge, och intressant nog så är forskningen mer eller mindre enig, så är det vi ”svenskar mitt i livet” som minst tar tillvara denna dag. För det är ju mer eller mindre en fabricerad dag så sent som på 2000-talet (förut var det ju svenska flaggans dag).  Men ja, å andra sidan går vi ju runt och väntar på midsommar istället. En dag för alla tjattingar hade varit på sin plats igen helt enkelt.

Om föreningar och medborgare vill, så kanske vi får se detta också. Det är ni som äger frågan.

Bli först att kommentera