Vår laguppställning för Holmsund

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu står det klart efter nomineringsmöte på umeå arbetarkommun vilka nämnder och bolag som politiker från (S) som Holmsundsborna har valt tar plats i. Dessa kan således medborgarna vända sig till i de olika frågorna där de tagit plats. Eller kan man vända sig direkt mot föreningens ordförande så vidarebefodras frågan.
Stellan Elebro, undertecknad, är ersättare i Kommunfullmäktige och ordinarie ledamot i Kulturnämnden och sitter således i fullmäktigegruppen som skall se till att socialdemokraterna följer det kommunala handlingsprogrammet.

Ronny Kassman, är ledamot i styrelsen för INAB och Umeå Hamn AB och underbolag och således den som kommer ha viss insyn i hur Holmsund kommer utvecklas. Detta gör dock att vi tappar vår plats i Äldrenämnden.

Anders Hägglund har fortsatt förtroende att representera Holmsund som ersättare i Fritidsnämnden

Valter Jauhainen kom in och representerar Holmsund i För- och Grundskolenämnden där han har nio års erfarenhet från tidigare uppdrag.

Lena Näslund, representerar Holmsund i Valnämnden och Norrlandsoperan

Anette Andersson är fortsatt vår representant på Landstingssidan och ersättare i Hälso- och Sjukvårdsnämnden.

Föreningen hade nominerat tre yttterligare medlemmar för kommunala uppdrag. Två av dessa var kvinnor. Dessa kom dock inte in, men är placerade på reservlista.

Således har Holmsunds Socialdemokratiska Förening stärkt sitt inflytande över Umeå Kommun. För att vi kan ha representanter i fler nämnder, behöver vi dock fler aktiva i vår lokala förening.

Gå med idag!

Bli först att kommentera
IMG_2727

Lyckat möte om Sjöstaden med reflektioner

Av , , Bli först att kommentera 0


Under torsdagen hölls det offentliga mötet om Sjöstaden som vi i Holmsunds Socialdemokrater arrangerade tillsammans med UM och Umeå Kommun. Det blev ett lyckat möte med över 100 personer.

Att gå igenom all information här känns som nästan en ogörlig uppgift, och det finns risk att jag inte skulle göra planritningar, visioner, arkitekter och byggherrar rättvisa med en 4 000 tecken lång redogörelse.

Vi i Holmsunds S spelade dock in stora delar av presentationen då vi hade en livefeed som pågick paralellt med mötet på vår facebooksida. Där kan ni hitta mer information. Den filmen hittar ni här. 

Några spontana reflektioner kan jag dock ge på den presentation vi fick:

- Det är mycket positivt att Sjöstaden innebär att kommunala bostadsbolagen Bostaden AB för första gången sedan 80 talet bygger i Holmsund och första gången på mycket länge bygger utanför stadskärnan. Det garanterar också hyresrätter och kommunal allmännytta i Sjöstaden och är en garanti för att visionens mål om att alla ska kunna bo i Sjöstaden blir en realitet. Holmsund är och ska förbli en ort med mixade upplåtelseformer, precis som Umeå i stort, och vilket är en garanti för ett tryggare samhälle.

- Största frågorna och funderingarna rör hur man skall lösa detta projekt med kollektivtrafik och övrig infrastruktur. Om alla ska köra bil, eller som kommunen vill, att denna stad kommer innebära att vi överger bilen mer och mer till förmån för t.ex. en Bilpool (eller flera) i Holmsund. Och hur stort parkeringshus? Laddningsstolpar? Här ligger den stora frågan framledes. Vad man dock kan konstatera är att om alla som flyttar in hit skulle ha 2 bilar (vilket är norm idag i Holmsund) så skulle detta, tillsammans med utbyggd fabrik, färja och tung trafik, skapa oöverskådliga miljöproblem och belastning på befintlig infrastruktur.

- Det är mycket bra planerat redan idag med utrymme för förskolor, äldreboenden, kulturverksamhet och annat. I en annan hand, och utanför både kommunen och UMs makt, ligger dock frågan om en polisstation i Holmsund och i Landstingets hand ligger frågan om en till vårdcentral, då vi med all tydlighet vet att en enda VC idag i funktion, inte räcker till.

- Sjöstaden innebär att Obbola/Holmsund blir I samma storlek eller större än Lycksele. Detta innebär att rangordningen i Västerbotten blir: Umeå, Skellefteå, Obbola/Holmsund. Det kommer således skapas både möjligheter och utmaningar längst hela skalan – kommunal och politisk påverkan är en sådan sak som måste lösas. Redan idag samtalar vi i Holmsunds S med C (och förhoppnings Lokala L) om sådana utmaningar.

Överlag dock var och är folk oerhört positiva till detta projekt. Detta innebär en tydlig framtidsvision för Holmsund som kan garantera lokala jobb (särskilt med nya industrimarken norr om ”Colafabriken”), service, affärer och kulturutbud. Det garanterar att Obbola/Holmsund är av sådant intresse så att ”sovstaden” för evigt är förpassad till skräphögen och en ny ”guldera” kan inledas – i likhet med storhetstiden på 50-60 talet. Ett fullt levande holmsund med affärer, biografer, utbud, fik, föreningar och jobb. När jag ser det kommande torget i Sjöstaden framför mig ser jag inte bara det levande, utan även hur Himmelska Fridens Torg livas upp.

På sikt kan t.om. visioner som en ny färja till Umeå komma på tal (Vilket var inskrivet i Sjöstadens vision) – som ytterligare ett kommunikationsätt mellan Umeå och Holmsund.  Det är nog mer av nöjesart dock, men vore ju ett trevligt sätt för helgsällskap att bege sig in till Umeå såklart, som man gjorde förr.

Men allt detta vilar också på att vi i Holmsund tar alla chanser vi har för att påverka projektet vid de tidpunkter där detta skall göras, i samråd med UM och Kommunen, och inte bara överklagar på pin tjiv. Det är bättre att vi organiserar oss (t.ex. Genom partierna eller i våra kvarter) och på så sätt påverkar projektet i kommande samråden, då vi har goda kontakter, än att detta ska överklagas i år och dagar innan det är färdigställt. Överklaganden har ju också den effekten att inga andra än de berörda är informerade om det hela vilket kan ge sken till övriga samhället att ”inget händer”. För att det här ska landa så bra som möjligt och bli så bra som det bara kan bli, så kan det inte hållas hemliga möten eller massa dolda processer – full transparens, full påverkan, dialog och samverkan. Så bygger man ett bra samhälle!

UM och Kommunen pratade om att man därför ska ha en anslagstavla uppe på nyöppnade Västerbacken där allmänheten kan lämna in förslag, läsa om vad som händer, skaffa sig en överblick och så vidare – mellan möten. Jag hoppas den kommer på plats så fort som möjligt.

Framöver kommer också fler informations och samråd hållas dig jag hoppas ni alla tar er för att påverka i god ordning istället för att vi nu ska få se hela Holmsunds framtid grumlas av massa överklaganden. För som Danielsson själv sa på mötet

”Vi kommer ju inte bygga något som ingen vill ha”

Precis därför ska vi i samhället engagera oss i hur projektet utvecklas.


I övriga nyheter:

Det är nu fastslaget i dialog med ansvarig att Ljumviken, både lekpark och minigolfbana, är i kommunal ägo. Inget annat.

Holmsunds Socialdemokrater har inför kommande nomineringar till nämnder och styrelser fått en medlem, Ronny Kassman, föreslagen för styrelsen i INAB. Föreningen står helt bakom valberedningens förslag. Överlag stärker föreningen sin roll inom Socialdemokratin  såsom vi också siktar på. Det som rör Holmsund ska vi ha representanter i.

 

Bli först att kommentera

Offentligt möte: Tors 4/10, 18.00, Västerbacken Konferens – Om Skärgårdstaden

Av , , Bli först att kommentera 0

Välkommen på offentligt möte Torsdagen den 4/10 klockan 18.00 på Västerbacken Hotell och Konferens. Kom i god tid. Parkeringar finns vid sågverksmuseumet bland annat.

Temat är: Skärgårdsstaden? Vad händer i det projektet just nu?
Inbjuden föredragshållare är ansvarig tjänsteman på kommunen.

Arrangörer är Umeå Kommun och Holmsunds Socialdemokratiska Förening

IMG_2660

Bli först att kommentera

Kulturspaningar i Holmsund

Av , , Bli först att kommentera 0

Häromdagen fick jag ett mail från en Rasmus Som kontaktade mig och frågade om varför det inte fanns offentlig konst i Holmsund. Det har ju såklart satt myror i skallen på mig som en extra liten boll att gå runt och fundera på såhär före helgen. I sak har han ju faktiskt rätt. Holmsund generellt, trots mycket bra aktiviteter från kulturföreningen och biblioteket, har en form av kulturell vakuum som måste fyllas.

Samtidigt så kom gamla Kyrkskolan ut på bostadsmarknaden. Den såldes för några år sedan för några hundra tusen och ska nu säljas för utropspris på 2,6 miljoner. Vi får anta att det hänger ihop med renoveringar.

Som en sista pusselbit så kom jag ihåg ett samtal från i Måndags med en medlem i s-föreningen som med strålande blick förklarade att ”Vi borde fan göra västerbacken till ett kulturcentrum!”

Med dessa tre utgångspunkter kan man ju börja stapla upp några utgångspunkter för ett mer kulturellt Holmsund.

- Kyrkskolan bör tas över av någon arrangör som kan förvalta skolan efter alla bestämmelser men också locka folk till Holmsund och få det gå runt T.ex. Med ekonomisk hjälp från kommunen. Jag har svårt att se t.ex. Ett företag visa intresse i byggnaden. Jag tänker mig snarare någon form av musikarrangör då kåken är placerad så att den ej stör grannar och annat (närmsta grannen är hamnen och kyrkan). Spelningar skulle kunna genomföras utan problem i de stora lokalerna, likväl som det finns gott utrymme för replokaler och annat. En sådan förening skulle också kunna kombinera annan verksamhet då det finns stora arealer att tillgå på tomten. Det vilar dock på att föreningen är seriös, stabil och också kan ta in inkomster och stöd från kommunen för att gå runt. Avståndet från Umeå kan såklart ställa till det, men samtidigt finns goda chanser för kommunikationer med buss och i framtiden tåg. Det finns gott om parkeringsplatser i övrigt. Samtidigt rapporteras ju från Umeåhållet att flera föreningar har svårigheter att hitta lokaler, här ser jag ju snarare möjligheter än svårigheter. Funkar inte Umeå? Kom hit då?

- Samtidigt står museumet uppe på Västerbacken med ett hus till övers. När industrin revs bröts tydligen vatten och el till kåken, denna anslutning kan ju såklart ordnas, bara man hittar en bra verksamhet för huset (t.ex. ”Föreningarnas hus”) – som i sin tur kanske kan göra så att en riktig hembygdsförening kan bildas som kan fortsätta utveckla holmsund med informationstavlor och annat om ortens historia. I övrigt är huset totalrenoverat. Föreningar av olika slag skulle helt enkelt kunna nyttja kåken, genom att bli medlemmar i museumets stiftelse, och på så sätt också hålla museumet vid liv. Det skulle också vara placerat perfekt för studiecirklar och annat då det finns goda promenadstråk på västerbacken.

- Det, i sin tur, skulle kunna vitalisera området betydligt som rekreations och kulturområde för den kommande Skärgårdsstaden. Ett litet gammlia med föreningar där kyrkan fortsätter vara det centrum som det alltid varit, som också skulle locka ungdomar och besökare. Vilket, i sin tur, kan vara bra för det närliggande Hotellet där band mm. Isåfall kan sova och bo på. Vi måste hela tiden tänka på att när vi står på västerbacken och kollar ”ned” på industrin så kan det inom 10 år bo 3 000 personer där. Vad ska västerbacken ha fär roll då? Mitt förslag är såklart att det blir som ett ”centrum” för kultur och annat som i sin tur också lockar upp affärer och kiosker till området. Det skulle i praktiken ge Holmsund tre ”noder” – centrum, storsjöhallen, västerbacken.

- Holmsund har idag, jag vågar nästan påstå, garanterat mindre än det s.k. ”1% målet” gällande offentligt konst. Här bör det särskilt satsas på att skapas konstverk i t.ex. Djupviksparken, öst i Holmsund vid vattentornet, i Ljumviken och på i Skärgårdsstaden. Gärna med kopplingar till de olika platsernas historia och kultur. Här bör man också påpeka behovet av historiska namn på t.ex. Nya vägar som ska anläggas.  Poängen är att ”flytta ut” konsten från centrum där vi nu har några konstverk. Detta kommer också vara det märkbart viktigaste för att Holmsunds historia ska leva kvar utanför museumet. Goda insatser har gjorts av Ideella krafter med att få upp skyltarna längs med Djupviksparken och omberget och kring industrigatan. Den verksamheten borde ju också ta sig in i östra Holmsund, inte minst så har ju teatern en minst sagt värdig historia att uppvisa!

- Särskilt i Ljumviken, förutom västerbacken, bör man undersöka möjligheterna att förfina området med t.ex. Konstverk för att öka trivsamheten och attraktionskraften. Detta då Djupviksparken redan ”kommit igång”

Några korta kulturspaningar från mig! :)

Slutligen vill jag tipsa om att musikalen Hotell Stenman har hittats på en gammal VHS och nu digitaliserats och ligger ute på youtube.

Bli först att kommentera

Smarta barn och självklarheter

Av , , Bli först att kommentera 2

Fick ett tips av en av småbarnsmorsorna i vår bekantskapskrets om Minibladet, en VK satsning där kommunens skolbarn får tycka till om olika saker. Vissa av dessa saker är ganska tragiska, som om ensamhet på rasten, men det finns också många goda och egentligen självklara idéer som borde appliceras av vuxenvärlden.

Från Storsjöskolan här i Holmsund kan vi bland annat läsa om att det behövs duschdraperier som skulle göra det mer populärt för barnen att duscha och känna sig trygga i omklädningsrummet. Vi kan också läsa att det behövs en spegel så de slipper krocka med sina cyklar, vilket ungefär kostar en struntsumma. Slutligen så är några barn i femman sura för att de inte får använda mobiler på rasterna, men där är nog jag lite mer tveksam. Dock verkar det ju lite oroande att lärarna inte tagit diskussionen om varför?

Det var hursomhelst bra läsning och jag ser fram emot att följa vad våra barn tycker till om i sin vardag, och det är också en bra skola för dem att lära sig påverka samhället i tidig ålder. Mycket bra initiativ helt enkelt, och på det stora hela, rena självklarheter. Hjälper vi ungarna med det här så går det nog riktigt snabbt. Kortfattat: mer sånt här!

Duschdraperier och spegel, så svårt ska det väl inte vara? Jag skickar vidare!

Bli först att kommentera

Vårdcentralen med förväntade svårigheter

Av , , 3 kommentarer 6

Det har uppstått en diskussion i samhället att Holmsunds vårdcentral nu börjar få svårigheter att hinna med, sena att återkoppla, och så vidare. Få saker gör folk så irriterade som vård som inte fungerar, så det är värt att kommentera den uppkomna situationen.

Vad som sker nu är i sig är varken förvånande eller konstigt. Före sommaren gick privata vårdbolaget Min Hälsa i graven efter stora svårigheter att anställa personal och larm från bland annat personalen och fackföreningar. Man kan ha haft vilken åsikt som helst om Min Hälsa, men det gick helt enkelt inte runt på marknadsmässiga förutsättningar, och sattes i konkurs.

Landstingets bidrag till Min Hälsa har därefter överflyttas till Holmsunds vårdcentral, offentliga sektorn. Dock har man ej hunnit med att anställa och bygga upp organisationen över sommaren för att kunna hantera de närmare 4 000 personerna som nu knackat på dörren. Det säger sig självt således att det kommer ta några månader att ställa om Holmsunds vårdcentral inför den nya situationen.

Självklart bidrar detta till stressigare arbetsmiljö, underbemanning, köer med mera. Man kan kort sammanfatta det med, ingen är nöjd, men vården måste rulla. Det kommer ta tid innan Holmsunds vårdcentral återigen får priset som kommunens bästa (som de fick 2017) – helt enkelt för att offentliga sektorn får, som vanligt, täcka upp där de privata alternativen misslyckas.

Det står dock fritt för alla att välja annan vårdcentral tills det lugnat ned sig, om man har möjligheten, det vill säga.

Jag vet dock att de anställer sköterskor dessa veckor. Vi får hoppas det avlastar verksamheten. Och att de förklarar och kommunicerar den uppkomna situationen med alla Holmsundsbor som nu förtvivlade och förbannade knackar på dörren.

3 kommentarer

När kommer de historiska gatorna till Holmsund?

Av , , 1 kommentar 3

Det är intressant och kul att se att Ola Ullsten, den gamle liberalen, nu ska få en egen gata efter sig på i Umeå. Jag ställer mig helt klart för en sådan utveckling – att nya gator knyts samman till historiska personer från området.

Det sagt, så har Holmsundare i generationer försökt få till en gata efter David Johansson. Den över 100 årige socialdemokraten som hängav hela sitt liv åt politiken och Holmsund som samhälle, och som idag hedras bland annat på Västerbottens Sågverksmuseum med en tavla – och som också gett ut en 100 års skrift till hans 100:e födelsedag där han berättar om hur Holmsund utvecklats. Inte minst inom det socialpolitiska området står han som förebild för många, och genom intervjuer i bland annat boken ”Den skötsamme arbetaren” blivit förevigad som symbol för byggarna av folkhemmet och välfärdsamhället.

Vidare har vi ju även många andra lokala historiska, politiska, fackliga och sociala karaktärer som bör tas i beaktande vid nya gator i Holmsund. Inte minst Fredrik Burgman att anmärka, vars ljugarbänk nu är borta efter mögelskador. Eller för den delen Axel Anberg, som skapade de första fackföreningarna I Holmsund. Det finns ett 40-tal värdiga karaktärer, intervjuade på djupet inom olika akademiska avhandlingar, från Holmsund – som gjort enastående insatser för samhällets utbyggnad. De borde hedras framledes.

Så gärna en Ola Ullsten. Men också en David Johansson. Vi kommer fortsätta behandla frågan och så sent som förra året överlämnade vi en skrivelse till Byggnadsnämnden i ämnet.

1 kommentar

En kort valanalys från Holmsund

Av , , Bli först att kommentera 0

En kort valanalys är på sin plats som inte bara tar upp faktumet att Holmsund S gjorde sett till nationella, kommunala och regionala förutsättningar ett helt ok val (enda kretsen där V t.ex backade – ”ett 40% parti” – topp 10 alla valkretsar och val. Vi fick stryk men knappt så det kändes kortfattat).

Där vi dock tappat är framförallt i Holmsund Östra. Vi tar allvarligt på sådant tapp även om det kvalar in även det på Top 10 i kommunen. Redan igår träffades vi för att diskutera detta och framtida lokala strategier – glädjande nog med fler nya medlemmar. Det sagt, så har vi gjort bra ifrån oss. Trots att vi både riskerat dras med i kommunala, nationella och regionala strömningar – Holmsund förblir till största del socialdemokratiskt.

Om än att vi förstår att detta vilar helt och hållet på vår förmåga som förening att växa, förnya sig, rekrytera och framförallt lyssna på våra medborgare. Och inte minst, att påverka kommunen.

IMG_2621


Det är också anmärkningsvärt att jag på plats 11 på listan slutade på en fjärdeplats och är noterbart näst mest kryssade efter kommunalrådet lokalt I Holmsund – mer poppis än alla borgerliga kandidater, heltidspolitiker och folk med betydligt mer tid, resurser, nätverk och annat än mig.  Det är ju så man känner sig hedrad.

IMG_2616

Detta har också skett i ett parti som inte är ett personröstarparti eller för den delen att jag haft någon ”krysskampanj” (jag har nämnt det en gång på fb, och en gång på bloggen, i förbifarten – många nära vänner fattar fortfarande inte att jag ens ställde upp) trots detta så har över 100 personer (dessa siffror plus Umeå Centralas lista) lagt sin röst på mig i valet. Förbi många heltidspolitiker, förbi många som har haft stora resurser på sin sida. Jag tar detta som intäkt för att man inte sett till mig som person, utan som kandidat för Holmsunds Socialdemokrater och den linje vi fört som inte bara garanterat oss som majoritetsparti, utan också som enda kraft hittills som faktiskt ger både högern och vänstern en rejäl match. Vår ideologi har varit tydlig och om något så är det väl just min roll som ordförande som folk därför lagt sin röst på mig. Det har varit en röst på vår förening. På vår kollektiva kraft. Och för många, en röst på Holmsund, inte på Umeå.

Det sagt, så är ju detta knappast en plats i kommunfullmäktige (vilket inte är konstigt då V avancerade mot SAP betydligt överallt annars). Men det är av mycket mindre betydelse än vad vi nu vet. Vad vi kan dra för lärdomar är att vi uppenbart valt en strategi som är hållbar och vi tar våra valframgångar, både generellt, kommunalt och på dessa listor – som att vi är på helt rätt väg.  Vi har lyckats kombinera både ideologisk vasshet, tradition, folkrörelse och rollen som majoritetsparti bra. Våra väljare vet att det är skillnad på när vi säger ifrån, eller politik vi stödjer. Att vi är både ansvarstagande och bråkstakar – när det behövs.

 

Igår hade vi vårt nomineringsmöte. Över 10 medlemmar är nu nominerade till olika platser i kommunen. Vårt första steg är att nominera till – allt – som har med Holmsund att göra. Det är inte jag som kommer ensam efter vägen, det är VI som kommer.

Slutligen vill jag rikta ett tack, ett särskilt sådant, till de från andra partier som hört av sig och röstat på mig i egenskap av person. Inte minst har detta värmt i fallen med V och SD, där dessa ofta har haft exakt samma anledningar att göra detta. Och det landar i protesten jag tog i Bostadenaffären. Det värmer och förklarar också att ni har modet att gå emot eran egen filterbubbla och egna identitet för något ni kan ställa er bakom – Holmsunds Socaildemokratiska Förening.  Jag är evigt tacksamma. Vi ses på kajutan!

Den form av mandat, makt eller symbolvärde detta personkryssande har. Kommer jag förvalta med er i åtanke.

Men framförallt. Vi har ju redan börjat om. Holmsund S står redo redan nu. Och vi välkomnar alla våra nya medlemmar till att fortsätta bygga tillsammans med oss.

Aldrig kommer vi hålla käften. Det är vår plikt! Välkomna!

Bli först att kommentera

Kampen för Holmsund fortsätter efter valcirkusen

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu är snart hela valtjosandet över för den här gången. Så ”snap back to reality” som man säger.

Holmsund kommer fortfarande ha utmaningar efter valet. Med lite tur kommer kandidater från olika partier som bor här ute komma in i olika nämner och bolagsstyrelser, det får vi veta längre fram. Vi får hoppas på ett gott resultat som kan vara till vår fördel.

Men vi kommer fortfarande ha många utmaningar. Jag har många samtal senaste dagarna som pekat ut uppenbara brister: Lekplatser som förfaller, oklara ägandeförhållanden över offentliga ytor, privata hyresvärdarnas bristande Intresse att hålla rent och snyggt, buskage som lägger sig och skymmer sikten m.m. Vi kommer fortfarande uppleva otrygghet ibland och ja, Holmsund kommer förbli Holmsund.

Men en eloge ska dock ges till den nya ägaren till kåken där Vändpunkten låg. Föredömligt att mura över de gamla butiksfönstren så de inte ekar tomma som på Centralgatan!

Vad kan du göra då, för att hjälpa till i processen För ett bättre samhälle?
- Du kan gå med i en förening, som håller på med sport eller hobbys eller liknande. Och se till så barn och ungdomar och andra har levande föreningar. Många föreningar saknar eldsjälar som kan hjälpa till och skriker efter resurser. I synnerhet på sportområdet kan detta drabba många i ett svep.
- Du kan felanmäla, maila, ringa och Kontakta kommunen på olika sätt om något inte fungerar eller verkar konstigt. Desto fler. Desto bättre. GLÖM INTE ATT FOTOGRAFERA
- Du kan prata ihop dig med grannarna för att ha kvartersloppisar och andra aktiviteter för att göra samhället lite mer levande och ger folk en yta att naturligt träffas och diskutera på
- Att känna varandra är grunden för all form av samhällstrygghet.
- Du kan starta en studiecirkel eller gå med i en studiecirkel t.e.x. om Holmsunds historia och hjälpa till att se till så vi får en Hembygdsförening
- Du kan tjafsa med mig om olika saker så ska jag se vad jag kan göra (det kan underlätta ibland)
- Du Kan försöka vara en god granne, en god medborgare, och överhuvudtaget bygga ett tryggt samhälle. Oavsett vad fan du röstade på :)
- Du kan som jag starta en blogg
- Tveka inte, även som vanlig medborgare att kontakta myndigheter (tex polisen), politiker och andra med frågor och söka svar på saker som ”varför har vi ingen lokalpolis i Holmsund”

Men sen så är man ju såklart välkomna att joina oss också :)

Men. Poängen är. Vi får det Holmsund vi tillsammans kämpar för. Det är en kollektiv grej, ingen klarar av det själva. Inget ensamt Parti, klarar av det själv idag. Vi får bygga saker där vi kan enas helt enkelt, och som vanligt, att påpeka :)

Bli först att kommentera

Valet, ljumviken och att göra

Av , , Bli först att kommentera 0

Hej allihopa! Nu är valet (förhoppningsvis) över.

Vi I Holmsunds Socialdemokrater gick det ganska bra för. Från pressmeddelande tidigare idag:

Alla preliminära mätningar i kommun, landstings och riksdalvalet är nu ute för Holmsunds del på valmyndighetens hemsida.

Vad vi kan konstatera i en tid när S gör sitt sämsta val någonsin (sedan 1911) är följande:

1) Holmsund är fortfarande ett starkt fäste för S i alla tre valen och kommer i topp 10 ligan inom samtliga parametrar i Umeå Kommun, ofta tillsammans med Obbola och Hörnefors
2) Vi går tillbaka lite, men inte på samma nivåer som i övriga kommunen. I synnerhet har vi tappat på östra sidan järnvägen. Men haft extremt litet tapp på västra sidan. Där också valdeltagandet för detta år rest sig med nästan 10%
3) Tillsammans med V pratar vi fortfarande om egna majoriteter, om Holmsund hade haft parlamentariskt organ d.v.s.

Vi fick en smäll, men knappt så det märktes kan man säga. Vi tar dock allvarligt på att S tappat både riks, kommunalt och landstingsmässigt över hela landet. Jag är övertygad om att för att lösa detta behöver vi mer aktiva föreningar, i kvarteren, och på arbetsplatserna. Och att våga vara obekväma och tydliga i vad vill.

Vad föreningen bör göra nu, för att inte falla tillbaka på att allt är frid och fröjd är i mitt tycke:
- Lägg en plan för att kontinuerligt knacka mer dörrar, mer träffar utanför Konsum, jobba med vanliga medborgare för att lösa deras problem, hjälpa dem ringa nämnder, skriva brev till kommunen och framförallt LYSSNA på dem
- Lägga en plan för att aktivera, och rekrytera, nya medlemmar
- Fortsätta vara fokusinriktade på att vara en förening som har ett eget liv, med egna åsikter och med tydligt uppdrag: att ta tillvara Holmsunds bästa
- Fortsätta med öppna möten
- Varje medlem i sossarna ska ha något att göra, om än väldigt litet. Går man med i föreningen så får man en uppgift

Och – framförallt – ska vi bygga nätverk i vårt Holmsund där vi kan agera mellan medborgare och förening mot Kommunen när det behövs för att reda ut olika problem.

Nu fortsätter vi bygga denna förening, eftersom Socialdemokratin som helhet, vilar på just föreningarna. På vår aktivitet här nere. Inte på regeringshus, stadshus eller vad det nu kan vara. Här, i vardagen, fortsätter vi bygga!

Mvh
Ordförande
Stellan Elebro

Så överlag så är jag ganska nöjd såklart. Den uppmärksamme kan också notera att Holmsund Västra, är enda stället i kommunen där V också går bakåt. Vilket jag tycker att vi kan ta som intäkt i att vi står för en traditionell socialdemokratisk linje. Vi har också fått lyckoönskningar, både från höger och vänster, de senaste dagarna och stämningen har varit alltjämt god. Nu får vi vänta in resultaten på onsdag för att se vars vi går härnäst. Vi hade även en liten valvaka på kajutan som var mycket trevlig!

Vidare än så, så finns det en vardag att ta tag.

Högst upp på denna att göra lista är, förutom hur vi gör S-föreningen ännu mer slagkraftigare, att reda ut ägarförhållanden för golfbanan på Ljumviken, samt ta tag i andra saker som rör tekniska nämndens område.

För er som är medlemmar i S-föreningen så ses vi den 17:e 18.00 på kyrkan. Brev ska ha skickats ut. Vi kommer snacka om valet och göra våra nomineringar till nämnder och bolag. Alltså de som kommer representera Holmsund från (S) om vi får vår vilja igenom på Arbetarkommunen.

Tack för fortsatt starkt stöd! Vi vet att vi är på rätt bana! För Holmsunds bästa och lite jävla rättvisa!

Med vänlig hälsning
Stellan

Bli först att kommentera