Det saknas visioner för framtidens Holmsund

Ett återkommande problem i lokalpolitiken för Holmsund och Obbola är kort och gott ointresset. De politiska föreningarna är i regel relativt gamla (i dubbel bemärkelse) och känslan av att kunna påverka, både inom ett parti, och Umeå Kommun i stort, är ofta mycket låg. Detta förstärks i samtal både med t.e.x. PRO-aktiva likväl som ungdomar. Skärgården är på sitt sätt i en dubbel position. Vi bor nära Umeå vilket innebär jobb och tillväxt, men långt ifrån Umeå i andra aspeketer vilket betyder en känsla av att leva i en ekonomisk och politisk skugga. Pengarna drösar in över Umeå centrum samtidigt som PRO i Holmsund får påpeka uppenbara fel och brister som stora hål i vägen och eftersatt infrastruktur.

Faktum är att det känns lite som efter smällarna de senaste åren; bland annat en nedlagd såg och en nedlagd kommundelsnämnd så verkar folks visioner om hur samhället bör vara och kan utvecklas försvunnit. Det är en livsfarlig stagnation ur demokratisk synvinkel. Demokratin kan bara hållas levande om den vitaliseras med nya intryck, debatter och framförallt, att man ser att det händer saker.

Holmsund och Obbola kommer komma inför nya utmaningar. Det kan vara allt från kollektivtrafik till gratis wifi-zoner förutom den uppenbara bristen på ett till äldreboende. Tiden går alltid framåt. Och det blir upp till oss yngre att försöka föra fram det samhälle tekniken idag möjliggör för oss.

Därför bör den störstas prioriteten just ligga på det arbetet. På att bygga upp visionen om hur vi vill ha samhället för framtiden. Hur samhället kan utvecklas hållbart och harmoniskt. För det är bara när vi vet vars vi vill, så vi också kan börja ta större steg framåt. Det är upp till befolkningen i stort att göra detta arbete, inte bara partiaktiva. Det tål också att repeteras att man gör sällan mycket nytta om man bara svär hemma på kammaren.

Det är kanske dags att återuppliva idéerna som vår förra kommundelsnämnd hade för orten? Absolut. Och därför blev jag glad att lokala s-föreningen såg den möjligheten igår. Jag hoppas vi hittar fler idéer där. Någonstans måste idén om det framtida Holmsund och Obbola formeras, och det görs bäst utanför tjänstemannarummen.

Och sedan måste vi såklart, allihopa, bli bättre på att rapportera och felanmäla när uppenbara brister förekommer i vårt samhälle. Ring och maila som bara den!

Förövrigt anser jag att pendeln ska igång mellan Vännäs-Umeå-Holmsund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.