Byggande i Holmsund, glädjande

Efter att ha följt processen måhända på håll men ändå internt i någon mån så är det mycket glädjande idag att Umeå Kommun godkänt JIpp ABs begäran att få bygga hyreslägenheter för äldre, presenterat genom t.e.x. Hans Lindbergs blogg.

Senast jag såg ritningarna så såg det ut ungefär såhär och detaljerna kan vara värda att presentera. Även med förbihållet att företaget kan ha ändrat sig. Eloge skall dock Jipp AB ha för att de vände sig direkt mot Holmsunds s-förening för synpunkter.

Placeringen kommer ske brevid konsum, mitt emot blomaffären och sträcka sig i en L formation ned mot där vi ha rnuvarande kompassen. En gammal kåk kommer rivas (där kommer det finnas parkering etc, för att inte belasta utanför konsum). Åt kompassenhållet i byggnaden så kommer flera offentliga utrymmen finnas för de äldre att engagera sig och på sikt så är det väl inte för otroligt att Kompassens vilande verksamhet (vad jag vet i alla fall) ändrar karaktär. Huset kommer vara fyra våningar och såsom jag uppfattade ca 70 lägenheter. (Brasklapp kan ha varit 40, med det är ett stort fyravåningshus så det är onekligen massa lägenheter!)

Extra glädjande är det såklart att det i Hans Lindbergs presentation tydligt framgår att det skall vara hyreslägenheter som byggts. Detta var något jag personligen såg som absolut nödvändigt och framförde således på s-föreningens möte om detta – en kombination av hyres och trygghetsboenden garanterar att alla pensionärer välkomnas.

Den nuvarande återvinningsstationen kommer flyttas. Vet ej vars men det kommer säkerligen meddelas framöver.

Slutligen kan man bara konstatera att detta är en absolut nödvändighet för bygdens utveckling och jag hoppas att Trappan i Obbola stått och står som förebild i hur detta bygge kommer gå vidare.

Vidare kan vi även konstatera att det också är i planeringsstadiumet från ett privat bostadsbolag att bygga ca 40 lägenheter (om jag nu minns rätt) mellan svedbergsgatan och området bakom konsum. Träkåkar. Boendeformen verkade dock något oklarare och verkade vara någon form av blandning mellan hyres och bostadsrätter. Något norskt var det i alla fall. Vi får se hur det går med det. Samtidigt vill konsum också ha fler parkeringar, och dessa lägenehter kommer kräva minst 24 st nya. Det kan alltså röra sig som en diskussion framöver om hur förtätningen i Holmsunds centrum kommer komma att se ut. Utan ritningar och enbart med samtal i ryggsäcken framstår det hela som ganska rörigt. Men positivt.

Hursomhelst är det glädjande att idogt påminnelsearbete från Holmsundsbor och nätverksbyggande (vissa i s föreningen har varit i nära kontakt med företaget och deltagit länge i processen) ger resultat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.