Storregion

Det finns många saker och tycka och tänka kring att länen i Norrland ska slås ihop till en storregion. Några saker känner man sig dubbel kring. Några saker är man djupt negativ till, som att avståndet blir allt längre mellan medborgare och politiken, samt några saker kan man på sikt se som positivt. Här ingår möjligheten att påverka, att få betalt, för råvaruproduktionen.

Sett till storlek. Några exempel.

Storlek på Norrland: 242 735 km²
Tjeckien:                    78 866 km²
Österrike:                   83 879 km²
Portugal:                    92 090 km²
Grekland:                 131 940 km²

Så skapas allt mer frågeställningen, åtminstone hos mig, om inte ett eget parlament, likt nuvarande Skottlands, är på sin plats? Administrationen av Norrland, om det nu blir effektivare av en storregion, stäker onekligen det argumentet. För slutligen måste något göras åt att makten konstant förskjuts från medborgare. Här kommer parlament in som en demokratigarant, en bromskloss, mot en värld där vi sedan flera hundra år vant oss vid att makten ligger i Stockholm, sen i Bryssel och nu att de lokala politiska centrumen centraliseras.

Bara en lös tanke att fungera omkring. I vågskålen mellan mer att säga till om och demokrati så skall ingen av dem uppofrras för den andre.

2 kommentarer

  1. Maria K

    Hej homsundarn! Vi inom SD instämmer i din analys och har därför, såväl lokalt som centralt, som enda parti motsatt oss alla tankar på storregion! Vi tycker att det bara blir att de folkvalda politikerna lämnar ifrån sig mycket av makten till tjänstemän, som idag inte kan ställas till svars för fattade beslut.

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Hej Maria K!

      Vad trevligt att ni har decentralistiska åsikter i just den här frågan, att demokratin ska vara nära folket, i övrigt delar jag inte era åsikter dock men ser mycket hellre att ni arbetar med demokratifrågor och välfärdsfrågor än vad ni annars är kända för. Jag förstår ilskan på etablissemanget, tröttheten efter generationer av besvikelser från Stockholm och politikerna, men samtidigt kan jag inte riktigt se varför norrlänningar ska stödja ett parti som springer stureplanshögerns ärenden. Men mycket trevligt att en SDare hörde av sig utan en annars vanlig hotfull tonart 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.