Ungdomens möjligheter i Holmsund

Tidigare i veckan blev jag kontaktad på Konsum av en av de lokala ungdomsledarna som ville göra mig uppmärksammat kring ett problem.

Holmsund har en god och bra ungdomsverksamhet för ungdomar mellan 13 och 18 år i Storsjöskolans lokaler. Det är verkligen en ungdomsgård med många möjligheter till verksamheter som kan engagera unga till en bra social miljö och vettiga fritidsintressen.

Sedan händer det något. Ungdomarna blir över 18 år gamla. Då får man inte längre vara på UG.  Är man inte rik nog, eller driven nog, eller kanske saknar sociala kontaktnät i Umeå så hamnar man på drift i Holmsund utan egentligt syfte. Man är för gammal för UG, man är för ung för vuxenintressen. I synnerhet om man är sökande och kanske har problem hemma hamnar man i en ytterst prekär situation. Precis i en kritisk stund i livet, som unga vuxna,  med många frågor och saker att komma på om sig själv, så står man utan någonstans att umgås Det är ofta arbetslöshet som också skuggar i bakgrunden. Ingen skola, inget arbete. Att bygga en social trygghet försvinner till förmån för deras egen förmåga att söka efter en mening i livet.

Den här åldersgruppen (18.25) är den grupp som flyttar mest ifrån Holmsund, om det råder det ingen tvekan, men alla flyttar inte. Alternativen när det inte finns något att göra, det etablerade föreningslivet misslyckas med att involvera dem (mycket p.g.a. generationsskillnader och kunskap), arbetslivet inte kommit igång och skoltröttheten hägrar innebär att det nu år efter år finns en ”generation X” i Holmsund som tyvärr också är den del av befolkningen som ibland återkommer i nyhetsbevakningen när det är buskörningar, urspårade fester och droger inblandade. Lägg därtill, att i samma åldersgrupp så har vi även en utslussning lokalt för unga personer på glid nära centrum. Det är inte så svårt att räkna ut att vissa i dessa grupper kommer träffa på varandra på några av hemmafesterna som hålls.

Glädjande då att när jag påpekade detta så svarade ungdomsledaren att ungdomarna själva har idéer om vad de vill göra, och att de är beredda att kämpa för en lokal för ungdomar i ordets rätta bemärkelse. Jag ombads därav att ”dra i de trådar” jag kunde i ämnet. Vilket detta blogginlägg är en av dessa trådar.  Ungdomsledarna på UG hade helt enkelt misslyckats, flera gånger, att få kontakt med Umeå Kommun.

Om det finns ungdomar som vill engagera sig för en ungdomsgård för den egentliga ungdomen (18-25 år), vill driva den själva under övervakning och ledning av ungdomsledarna så är det något vi seriöst bör överväga för att täppa till ett av de sociala vakuum som idag finns i samhället. Inte minst ger det också strålande tillfällen för t.e.x. ABF att engagera fler i sitt arbete då finansieringen av detta projekt är väl det som i sak måste diskuteras.

Såhär skriver ungdomsledaren bland annat till mig på facebook då jag bad om någon form av underlag:
” Dessa ungdomar är kontaktsökande och i behov av vuxenstöd som är utanför familjen, samt hjälp med att hitta på aktiviteter på sin fritid. En del av ungdomarna har diagnoser som kan försvåra övergången från tonårstiden till vuxenlivet. Ungdomarna själva har efterfrågat hjälp och stöd till att kunna styra upp en verksamhet som är för dem. Förslaget, till att börja med, är att finna en lokal där de tillsammans kan exempelvis sysselsätta sig med att bygga en skate/bmx- bana, under ledning av vuxna personer.

Därför söker vi nu efter en lokal att hyra till detta ändamål.

Syfte: Vårt syfte är att hjälpa ungdomar som har svårigheter att hitta meningsfulla fritidsaktiviteter, minska risken för att dessa ungdomar hamnar i destruktiva beteenden samt hjälpa till med övergången från tonårslivet till vuxenlivet.

Mål: Målet är att finna en lokal som är anpassad för ungdomarnas olika behov av vad det vill hitta på. Vi vill att det skall finnas vuxna ledare som tillsammans med dessa ungdomar kan styra aktiviteterna och gradvis låta ungdomarna ta eget ansvar, lära sig att samarbeta samt finnas som samtalsstöd vid behov.”

Mitt förslag är därför, då kommunens kistor ser lite skrala ut just nu, att vi progressiva politiska krafter som bryr oss om social trygghet och allas lika rätt hjälper ungdomarna och UG-ledarna genom att undersöka möjligheten för dem att t.e.x. låna det nu nedlagda ”grottan” eller annan lokal för sin verksamhet och att en utredning skapas, och utbildning ges, i hur de skall finansiera detta på egna ben genom t.e.x. studieförbund och allmänna arvsfonden. Eller om detta är medel som kan tas av den redan nuvarande finansieringen av ungdomsarbetet för dem i skolåldern. Det skapar en period där vi kan avgöra om projektet är bärande så fritidsnämnden eventuellt kan ge konkret stöd i framtiden efter en utvärdering. Men vi inom politiken kan gott och väl ge en hjälpande hand till dem att komma igång. Öppna dörrarna och möjligheterna för dem att bevisa att Holmsund i framtiden också kan ha ungdomsverksamhet värdig namnet för de som passerat 18 års åldern.  Inte minst då detta är konkret, handlingskraftig, politik för att skapa en bättre framtid för ungdomarna i synnerhet, och i slutändan Holmsund som samhälle.

Vill någon ta kontakt med ungdomsledarna så kan jag förmedla detta.  Kontakta mig i sådant fall på [email protected]

2 kommentarer

  1. Cathrin Westergren

    Jag arbetar på Umeå fritid. Jag och vår ordförande i fritidsnämnden Ari Leinonen vill träffa ungdomarna som du hänvisar till. Ingen av oss har fått några indikationer fr fritidsledare eller ungdomsledare i Holmsund. Vi välkomnar dialog och samråd för att hitta lösningar. Vem eller vilka kan vi kontakta? På Vår hemsida finns en ingång: tyck om din fritid. Det ger direkt ingång till ansvariga och förtroendevalda / Cathrin Vestergren

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Hej Cathrin Westergren! Jag bloggar inte så ofta men nu kommer jag se till så ni får kontakt med dem! Mvh Stellan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.