Att ge tillbaka till samhället, om Holmsunds kulturella utveckling

Holmsund kommer förändras. För att Umeå har förändrats.

I spåren av att fler och fler kulturarbetare och ”scener” nu känner sig ”utkörda” från centrala Umeå så har Holmsund snappats upp som alternativ för verksamheterna. Jag vet också att denna utveckling är av intresse för en stor (största?) fastighetsägaren i Holmsund. Och det är ju logiskt ur många synsätt. Holmsund har tomma lokaler, billiga hyror, hyfsat nära Umeå. Det kommer innebära att umebor mer eller mindre kommer besöka Holmsund mer, och det är bra, men frågan man bör ställa sig – om inte Holmsund bara ska vara en festyta för unga umebor – är kort och gott: vad får vi i Holmsund tillbaka?

Det är en central fråga i det hela. Det bör vara lämpligt med former för socialt engagemang eller dylikt för externa aktörer som nu ser möjligheter i billiga lokaler. Det här är trots allt driftiga företag och jag kan inte slita mig från tanken vad de kan erbjuda i form av utbildningar, studiecirklar och inspiration för t.e.x. de ungdomar i Holmsund som jag talat om tidigare, som mer eller mindre inte ser någon som helst framtid. Enligt mig är det, avgörande, hur populära dessa externa etableringar kommer bli om de kan tackla frågan att respektera, lyssna och förstå Holmsund på ett bra sätt – och att ge något tillbaka.

Handla av våra lokala affärer? Dialog med ungdomsgårdarna? Meddela grannskapet vid större arrangemang? Hjälpa till att starta upp saknade arrangemang för skolungdomarna?

Holmsund är ett litet ställe där expertisen på kultur ofta flytt fältet (18-25 åringar flyttar mest). Befolkningen domineras av småbarnsföräldrar och äldre. Precis därför är erfarenheterna som i såfall kommer komma till byn ovärderlig ur lokal synpunkt för den del ungdomar här som valt att stanna kvar och för de skolungdomar som vill utvecklas och få inspiration.

Holmsund är ingen lekstuga för konstnärligt campus kids som helt plötsligt finner sig utan lokaler i ett allt mer dyrare Umeå, det kommer nog ingen på byn heller acceptera, men vi kan säkert gärna vara en bra plats för etablering för unga företag med litet på fickan. Hur mycket jag personligen kan förstå frustrationen och förstå själva processen som föranlett denna utveckling – gentrifikationen – som gör Holmsund marknadsattraktivt för unga, kreativa, företagare (som dessutom anser sig ha socialt patos) så kommer jag ändå ställa er frågan: Vad får Holmsund? Och hur behandlas Holmsund? Det är inget personligt, jag själv känner ju till många av dessa aktörer som kulturellt intresserad, det är helt enkelt min förbannade plikt att be er sköta det snyggt och tänka längre och djupare på vad er verksamhet kan skicka för signaler och göra för nytta. Det kan bli hur bra som helst, och jättedåligt.

Mardrömsscenariot är såklart att det kommer busslaster med umebor som festar loss i Holmsund och sen tar bussen hem igen. Som om det här vore någon rastgård typ. Till ingen som helst nytta för någon som faktiskt bor här.

Och så vill vi ju inte ha det. Eller hur?

I övrigt, Välkomna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.