Diskussionen om kommundelarna måste förankras lokalt

I ett svar mellan Hans Lindberg (S) och Robert Axebro (C) så tas Obbola och Holmsund upp under följande stycke:

”Ökad befolkning ger större underlag för utvecklad service som behövs då orterna har ett stort omland och fungerar som servicepunkter för stora delar av kommunens landsbygd. I strategin finns även en tydlig förstärkning av de tidigare kommundelarna som Holmsund och Obbola. Bebyggelseområden finns även utpekade invid tätorter som Norrmjöle, Sörmjöle, Täfteå och Yttersjö.

Lokala arbetsgrupper arbetar aktivt med utvecklingsplaner som vi tar hänsyn till i kommunens översiktsplaner. Kommunen kan tillsammans med dem och andra aktörer hitta nya serviceformer, projekt och aktiviteter. Umeå C har även fått uppdraget att organisera näringsidkare och fastighetsägare i kommundelarna för att utveckla dess centrumkärna.”

Sedan tidigare känner vi till att Umeå C aktiverats kring Holmsunds centrumutveckling, som lokala krafter länge försökt påverka och diskutera, genom presentationen av Ekonomiska ramar för budget 2017 och plan 2018-2020. Under punkt 4.1 till punkt 4.1.2. Där framkommer också att en social kommission skall skapas för att övervaka så att hela kommunens väl tillgodoses.

Umeå C är en näringslivsorganisation som tidigare beskrivit sig själva som
”Umeå C AB bildades och ägs av näringsidkarna och fastighetsägarna i centrum tillsammans med det kommunala parkeringsbolaget UPAB. Vårt uppdrag är att hålla Umeå centrum levande och attraktivt för stadens invånare och besökare.”

Styrelsen i Umeå C är till största del densamma som Kommunstyrelsen. Och innefattar likväl centerpartister som vänsterpartister och socialdemokrater.

Med detta nya uppdrag från kommunfullmäktige dock får man anta att skrivningen om Umeå Centrum har förändrats.

Följaktligen så finns det nu alltså:
Umeå C
En social kommission
Lokala arbetsgrupper

Aktiva i utvecklingen av Holmsund som samhälle. Med representanter från alla partier och näringslivet. Det är ju jättekul att det nu bildats massa organisationer och nätverk, antagligen på grund av oss brädgårdsindianers ständiga debatterande i frågan, men…

Som aktiv i både föreningsliv och politiken lokalt så vet jag att det  länge har diskuterats i vårt samhälles utveckling. Lokala (S) har haft öppna möten om byggnationer, ställt frågor till politiker och försökt påverka Trafikverket och Umeå Kommun om infrastruktursatsningar. På Facebooksidorna har diskussionerna rasat. Trots politiska oenigheter så finns det självklart idéer där man enas om hur samhället ska utvecklas. Jag har själv suttit med Hans och diskuterat det här. Så det kan väl sägas, att aktiviteten varit hög från lokal nivå. I synnerhet bland oss socialdemokrater. Det finns, många, bra idéer. Då blir man ju såklart nyfiken på allt det här nu när det debatteras fram och tillbaka i pressen.

Så nu när dessa organisationer tydligen finns, representerade av samtliga partier, så hoppas jag på ökad transparens i frågan. För hittills så har just dessa organisationer lyst med sin frånvaro i utvecklingen och diskussionerna. Det är helt ärligt, helt nya namn inblandade i det hela. Det är i VK vi får läsa om det här, inte genom en politik som sammankallar möten och sträcker fram händer lokalt för att föra dialog och ta emot idéer, förslag och åsikter. Vad är det här ens för grupper? Vad finns där inne inför kommande Holmsundsutvecklingen? Har forskning, akademi, studiecirklar och tidigare arbete införlivats i tankarna om centrumutvecklingen? Järnvägsövergången? Cykelbana? Vilka är den lokala arbetsgruppen? Om det är S föreningen så kan jag väl bara svara som medlem och vice ordförande, men då får man väl tacka. Men då tycker jag man ska vara tydlig med att det just är en s-förening som är aktiva i frågan.

Jag kan bara svara som privatperson. Men jag tror inte det blir några stora protester om nu dessa organisationer och nätverk vill sätta sig ned med den lokalt största politiska aktören för att presentera sitt arbete än så länge, eller helt enkelt bjuda in föreningslivet. Men vi i s-föreningen har ju populära öppna möten som kan fungera som ram tänker jag. En fortsatt tystnad, eller helt enkelt oreda, kan nog snarare vara politiskt skadligt än till nytta för oss socialdemokrater och för politiken överlag. Signalen nu är tydlig att det ska börja jobbas med de gamla kommundelarna, då är det dags att åka dit och presentera sig också tycker jag!  Kyrkan funkar jättebra som mötesplats. Eller q-ben.

Välkomna hursomhelst!

En kommentar

  1. Pingback: När förnuftet får råda! | Axebros syn på politiken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.