Bra solkarta, men…

Det är mycket glädjande att Umeå Kommun tagit fram en solkarta

Det är bra för att det ger incitament för prvatpersoner att ställa om sin el-produktion och det är bra för att på ett enkelt sätt visa för dig som privatperson om en sådan investering är värd eller inte. Grundidén är faktiskt ganska genialisk i vår gemensamma målsättning att ställa om elproduktionen till större hållbarhet.

Det finns ju bara ett problem.

Solkartan täcker inte hela kommunen. Den täcker femkilometersstaden. Således så exkluderas Västerbottens fjärde största samhälle, och bland de mest villa och hustäta delarna, från möjligheten att på egen hand ta reda på om solenergi är en vettig investering för hushållet. Självfallet är det här helt mot alla ambitioner över att hela kommunen ska behandlas likvärdigt och skickar negativa signaler för alla i Holmsund/Obbola som nu kommer gå in kommande dagarna för att kolla på kartan att bemötas med sådan radiotystnad.Om Holmsund/Obbola är en del av Umeå Kommun, skall också detta område innefattas i sådana här satsningar.

Skärpning. Är det ett område som solenergi faktiskt skulle kunna ”bryta igenom” i länet är det onekligen i Obbola/Holmsund, med ett stort antal husägare som har ekonomi för sådana satsningar och bra läge. Nu får det allt bli ordning på torpet.

En kommentar

  1. Håkan

    I Västernorrland tar Energikontoret nu fram en Solkarta för hela länet!
    Alla byggnader över 15m2 är med
    Kommer ut på alla våra kommuners hemsidor i april

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.