Dagmammornas återkomst?

När jag växte upp så fanns det en hel del dagmammor i Obbola och Holmsund, jag vet inte exakt hur många, men säg ett femtontal. De var en kommunal angelägenhet. De å sin sida samarbetade, hade föräldraträffar och så vidare. Själv gick jag hos en på Annavägen i Obbola, bekvämt nära Obbolafabriken där min pappa jobbade och också var fackligt aktiv. Så det var smidigt att lämna av och hämta.

På 30 år har mycket förändrats och idag så har jag fått uppgifter om att det finns en dagmamma kvar, i privat regi. F.d. kommundelsnämnden försökte tydligen få fler dagmammor på slutet men utan lyckat resultat.

I sken av att Umeås expansion kommer prägla byggandet av förskolor mycket framöver. Över 115 st behövs inom 20 år för att täcka behoven så kan man dock ställa sig frågan om inte marknaden för dagmammor nu öppnats upp för att lätta på trycket på förskolorna. I synnerhet bör det ju gälla här ute där barnkullarna alltid blir större än prognos.

Självfallet har dock yrket i sig också förändrats stort, och utbildningskraven för pedagogik ökat avsevärt, vilket försvårar en sådan rekrytering. Men, och jag vill vara tydlig med att jag inte är en expert här, för lekmannaögon ser jag både möjligheter till arbeten, studier och lättare tryck mot förskolorna/mindre grupper samt ökad valfrihet för föräldrarna om nu intresset skulle finnas för fler dagmammor i lokalorten. Man kan ju alltid undersöka möjligheterna så att säga. På något sätt måste vi underlätta byggandet av förskolor samtidigt som ungarna får en bra anknytning och föräldrarna hittar flexibla lösningar i vardagen.

Vidare är det beklagligt att Café Vändpunkten nu kommer att stänga. Holmsunds enda riktigt centrala och synliga fik. Jag hoppas Församlingen sitter på andra kreativa idéer för lokalsamhället till hösten. Man kan dock hoppas att skärgårdscaféet kanske får en liten uppgång. Vi behöver generellt fika mer här ute känns det som då fiken konstant dras med ekonomiska problem – på så sätt gör vi också lokalsamhället mer levande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.