Lästips på semestern, Om Holmsund & Obbola

Man kan inte tro det men det finns en hel del att läsa om Holmsund i både skön- och faktalitteraturen. Nedan kommer jag länka två stycken publikationer som jag tycker de flesta ska ha läst sedan följer ett antal böcker på ämnet. De första tipsen är forskningspublikationer och väl anpassade att läsa på t.e.x. en padda, även om dåtidens layout har en hel del att önska. Detta hamnar dock helt i skymundan för innehållet där man lär känna några av de mest centrala karaktärerna i Holmsunds historia.

Scan0055

”Märkpojkarna Tog Makten från 1987 är en av de bästa skildringarna som jag någonsin läst av svensk arbetarklass/arbetarrörelse, samtidigt är det en av de bästa skildringarna av Holmsund som samhälle, och därutöver bland de bästa människoskildringarna som presenteras i intervjuerna. Vidare inkluderas en bred och djupgående analys om detta samhälle (och i långa loppet Sverige under största delen av 1900-talet) och dess karaktärer. Detta är således bland det mest intressanta man kan läsa om man är intresserad av historia, politik, samhälle, folkrörelser och sociologi. Denna rapport är den som överskuggar Ronny Ambjörns bok ”Den skötsamme arbetaren”som dock är att rekommendera också och täcker in vitala delar även denna publikation missar.
Läs och ladda ner här

 

Scan0097”Askungen i Holmsund” tar vid där ”Märkpojkarna Tog Makten” avslutas och är ett fördjupande arbete om kvinnans roll och situation i Holmsunds samhälle under majoriteten av 1900-talet. Karin Nordberg intervjuar här tre aktiva fruar till de män, märkpojkar, som man lär känna ovan. Detta är en unik samling intervjuer och möjligen den enda kvinnohistoriska forskningen som genomförts i Holmsund. Detta är inte helt oviktigt eftersom Holmsunds historia har varit männens historia och dessa kvinnors insatser inom sporten, politiken och föreningslivet helt glömts bort. Denna går att köpa på Sågverksmuseumet för en bilig peng under juli månad.

.Läs och ladda ner här

 

Skönlitterär lista

Holmsunds Köping (1974) behandlar Holmsunds historia i generella drag och är gjord av ”Holmsunds sista kulturnämnd” samtidigt som Holmsund övergik till Umeå Kommun. Orginalet från 50-talet av Oskar Kriström finns också ute på marknaden men utgåvan från 1974 täcker in mer modernare delar av vår historia. Den finns att köpa för en billig slant på Sågverksmusemet.

Gamla Holmsund – människor och miljöer (2006) är ett mästerverk av Maj-Britt Hedlund som tyvärr gått bort. Det här är en populärkulturell inblick i familjer, hus, affärer, verksamheter och berättelser från Holmsund under 1900-talet och är rikligt illustrerad från folks privata fotosamlingar. När boken kom föranledde det ett stort intresse och blev också en utställning folk långväga för att besöka. Det här är det senaste historiska verket om Holmsund, om än, uppdelat i flera olika historier istället för ett försök till en samlad historieskrivning.

Från Intet till Välfärd (1980) av Sigvard Andersson (en ”Märkpojke) är standardverket om arbetarrörelsen i Obbola och Holmsund men innehåller också, av naturliga skäl, också stora delar av området och kommunens historia. Sigvard Andersson förekommer också i andra historiska framställningar av Holmsund på 70- och 80-talet men det här är hans stora verk. Alla som har samhälleligt eller politiskt intresse bör läsa den.

Tio år av 100 (1997) är hundraårsboken till David Johansson (en till ”märkpojke) som var en av Holmsunds absolut centrala gestalter under 1900-talet. Det är en kortare pamflett efter en intervju med honom på 100 års dagen (Han kom att leva fler år till skulle det visa sig).Den finns på sågverksmuseumet.

Obbolakrönikan från Obbola Hembygdsförening som i år firar 20 år som tidskrift är standardverket för främst Obbolas historia. Den går att köpa från föreningen likväl som äldre nummer. I senaste numret skriver jag en krönika bland annat.

Svart Kvark (2009) av Annica Wennström är ett drama som utspelar sig i Holmsund under början av 1900-talet. Jag har ej hunnit läsa den här ännu men jag har bara hört bra om den. Den har dessutom, vad jag sett, fått bra recensioner av de som gillar att sätta sig i ett drama. Mitt ex blev faktiskt utlånat till en medelålders dam, som verkar vara genres absolut främsta fans. Den finns på bokus.

Från brägår’n till havet (2014) av Märta-Stina Eriksson innehåller två romaner. En tar upp livet som säljägare i skärgården, en av få skönlitterära skildringar av detta. Den andra är en skönlitterär berättelse om en fiskare som utspelar sig samtidigt som grekiska fartygen Sinergasia går på grund uanför Holmsund 1966, där samtliga besättningsmän omkommer. Den här är på ”att läsa listan” i sommar.

Konsten att tjäna pengar – åt andra – åt alla (1992) av Gustaf Holmqvist är en lite mer nischad bok och behandlar uteslutande hamnens historik och tillkomst från den första chefens perspektiv och den historia som finns där men som många inte känner till. Den är rikligt illustrerad.

slutligen kan jag tipsa om

Kvarkentrafiken (1991) Av Eric Björklund tar upp Holmsunds kanske stoltaste men mest dramatiska period, när vi var centrum för biståndet till Finland. Men också tog emot mängder med finska krigsflyktingar, inte minst de finska krigsbaren. Det är en unik bok, rikligt med bilder, där man får följa solidaritetsarbetet men också t.e.x. se kanoner och annat på Holmsunds gator. Den tar upp en stolt, men väldigt dramatisk, del av vår historia.

För den som gillar att söka efter rariteter så tipsar jag såklart också om obbolabon Sten Forséns dikt och textsamling ”Med lyra och lans”. Denna finns dock bara vad jag vet i orginalformat från 1927, och Folkbladet har rättigheterna till denna idag – men verkar ej veta om det tror jag. Den innehåller hursomhelst band de vackraste dikterna om skärgården.

Updatering:
Jag hade såklart glömt två alster värda att läsa. Den ena är Sågarnas Sång (1990) om musikrörelsen i Holmsund under 1900-talet. Den finns online att läsa här. Samt intervjuerna i boken om Skärgårdsblomman 880 (1976) den finns här.

Men alla kan ju inte orka läsa, man vill ju slappa också
Därför kan det vara bra at veta att youtube (Holmsund – från fiskeby till storindustri, 1960 länkad) och Skullhasitt har en bra uppsättning filmer och bilder om Holmsund. Sistnämnda sidan har nu också en dokumentär om hur obbolabron (eller ja, holmsundsbron också för den delen.) kom till. På facebook finns även gruppen ”Gamla bilder från Obbola & Holmsund”

Och det finns, säkert, ännu mer om vårt samhälle där ute – men som jag inte hunnit sätta vantarna i ännu!

Ha en trevlig semester!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.