Avsätt mer mark för industriell produktion

Som Hans Lindberg tar upp i sitt senaste blogginlägg så har NorthVolt nu gått vidare i sin process och kommer välja mellan att etablera sig i Västerås eller i Skellefteå.

Holmsund var på kartan när en eventuell etablering i Umeå Kommun var på tal, men då Umeå Kommun ej avsatt tillräckligt med industriell mark så rymdes helt enkelt inte fabriken. Vilket såklart påverkar arbetstillfällen, skatter och t.e.x. Umeå Uthamns (Kvarken Ports, Holmsundshamnen..etc) verksamhet. Framförallt avslöjades det hur pass lite mark som faktiskt är avsedd för modern industri till den s.k. ”gröna industrin” som är avsatt i kommunen. Företaget i sig har en tämligen lysande framtid för sig i och med den tekniska utvecklingen, inte minst inom transportsektorn. Sammantaget var det här alltså en mycket stark varningssignal till Umeå Kommun att man inte får eller kan glömma bort de delar i kommunen som är industriella och berör exportindustrin.

I sken av detta har Holmsunds S-förening lyft i den interna debatten dessa behov och överlämnat b.l.a. följande skrivelse till den grupp som bearbetar kommande Kommunala Handlingsprogrammet 2019-2022 för Socialdemokraterna.

Vi skall också sträva efter att behålla den tunga industrin vi har och se till så det finns mark över till framtida industriella investeringar i de delar av kommunen som präglas av industriell produktion och exportindustri. Inte minst skall vi försöka locka industriproduktion som främjar den s.k. ”gröna industrin”. Detta innebär också att utveckla infrastruktur och Umeå Uthamn.

Med denna skrivelse pekar vi också på behovet att utveckla och stärka transporterna på järnväg.

Det är mycket trist idag att denna debatt annars förs av främst och högljuddast av Arbetarpartiet (AP) i Kommunen när detta är klassisk socialdemokratisk politik. Självfallet kommer dock vi i Holmsunds Socialdemokrater främja den industriella utvecklingen och då i synnerhet den som är grön och har framtiden för sig. Helt enkelt för att Holmsund aldrig ska bli ett rostbälte och vi vill behålla vår roll både som infrastrukturell nod men också som producent av exportvaror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.