Därför ska ni lägga er röst på (S) i Kyrkovalet i Holmsund

1. Holmsund/Obbolas församling är fristående och så att säga ”herrar i eget hus”. Det betyder krasst att kyrkopolitiken förankras lokalt och engagerar lokalsamhället. Våra politiska motståndare är också motståndare mot denna demokratiska ordning och vill toppstyra politiken. Helt enkelt, att vi – som samhälle – tappar den beslutande makt vi har genom vår församling, oavsett vilka frågor som behandlas. Våra representanter är aktiva och står för breda uppfattningar i lokalsamhället där de engagerar sig i allt från sportföreningar till politiken. Vi delar åsikten att de gör ett bra jobb och förvaltar församlingen bra och förtjänar vårt förtroende – och inte skall toppstyras från annat håll.

2.  Du kan göra en skillnad. Kyrkovalet engagerar traditionellt inte väljare på vänsterkanten av politiken, framförallt av idealistiska skäl. Detta är dock inte ett val om ideal, utan om praktik. Om gratis skjuts för äldre, och gratis konfirmationer och aktiviteter för ungdomar, om socialt ansvarstagande för de fattigaste i samhället som vänder sig dit. Om öppna folkliga aktiviteter. Om hur kyrkan, som är rik, skall fördela sina resurser. Slutligen, tänk inte bara dig själv och ditt eget självförverkligande, tänk på de som faktiskt behöver och har nytta av folkkyrkan och den hjälp den erbjuder. För dem spelar det roll. Var solidarisk med dem! Här gör din röst stor skillnad mellan de olika politiska uppfattningarna. Få ställen inom svensk politik är så tydlig i vänster-höger skalan som kyrkovalet.

3. Svenska Kyrkan är en arbetsgivare. Med en stark socialdemokrati i kyrkopolitiken så skyddar vi också anställningsavtal, löner och försäkringar då Kyrkan har många anställda.

4. Folkkyrkan är och kommer förbli en stomme i det lokala samhället. Hundratals människor besöker, söker hjälp och guidning genom kyrkan – även om man inte aktivt tror på Gud – kyrkans uppfattning spelar helt enkelt roll. Vill ni att den skall ha sin historiska roll som bakåtsträvande, eller som progressiv och öppen kyrka för våra medborgare?  Du behöver således varken tro på Gud eller vara Socialdemokrat för att ställa sig bakom Socialdemokraterna inom kyrkopolitiken, där är vi den progressiva rösten utan ens i närheten av någon konkurrens. Vill ni läsa mer om vår politik kan ni göra det här. 

Genom detta inflytande kyrkan har och så kan vår progressivitet, som i grunden just kommer från den ursprungliga kristendomen, spridas bland många fler än vad vi annars skulle nå ut med. Holmsunds församling har inför detta val i synnerhet påpekat miljöfrågorna som relevanta

5. Kyrkan står inför många utmaningar framöver och kommer stå inför förändringar. Vill du att den skall försöka påstå sig vara ”opolitisk” i en omvärld av politik, eller medveten och engagerad i vår samtid? Att den ska vara tillbakablickande, eller lösningsorienterad när samhället står inför nya prövningar? Delar du en uppfattning om att ”allt är politik” så bör du engagera dig.

6. Att bry sig om kyrkovalet är att tydligt ta ställning också att man bryr sig om de äldres situation och leverne då det är dem i störst utsträckning som står nära församlingen.

7. Slutligen. Om inte du bryr dig. De som du förmodligen inte vill se ta politiskt makt, kommer att bry sig, då kyrkovalet mobiliserar många som annars är svaga i det vanliga valet.  Antingen engagerar du dig i demokratin, eller överlåter den till andra. Här har du din chans att påverka och utveckla den starka folkkyrka och populära församling vi har, och i viss mån också, försvara den.

Rösta på Socialdemokraterna i Holmsund och Obbolas församling den 17:e September.
Vill du delta mer aktivt och sprida t.e.x. flygblad, affischer och tidningar?
Skicka mail till [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.