Kulturdiskussioner, klagomål och kommundelsröra

Hej allihopa

Tänkte bara göra en recap om lite saker som pågår just nu, förutom t.e.x. kyrkovalet, nybyggnationerna och hamnexpansionen. Det får bli i punkform då jag har lite kort om tid.

1) Sedan några månader tillbaka har diskussionerna om att utveckla kulturminnen i Djupvik och gamla Holmsund, med sina mycket vackra byggnader, tagit fart. Delvis med bakgrund hur Holmsund nu kommer utvecklas, delvis för att det redan sedan länge borde funnits någon form av aktivt omhändertagande av det gamla kulturområdet för att stärka gemenskap och den lokala identiteten. Att det sedan flera år varit t.e.x.populära vandringar i området bör också nämnas.  Skall man göra något för att ”rädda Holmsunds historia” så är det således nu, med bakgrund av expansionen och att tiden faktiskt går och många med levande minnen tyvärr lämnar oss, man skall göra det.

Idag var det således ett möte med b.l.a undertecknad, Göran W och Ume Älvdal där det togs fram en grov plan på hur man i ett första skede skall göra något i Djupvikshamnen för att minnas det aktiva samhälle, hamn och samlingsplats som Djupvik historiskt varit och den, enorma, roll Djupvik spelat i regionen för allt från folkrörelser till regionens ekonomi och utveckling. Det är med glädje och stora förhoppningar jag hoppas att Holmsunds historia bärs vidare inte bara av Västerbacken, utan även av Djupvikområdet framöver. Samtidigt i ett vidare perspektiv så måste såklart ännu mer göras för att hedra och minnas Holmsunds 1900-tal. T.e.x. minnesplanketter utanför viktiga byggnader. Personligen kan jag finna det anmärkningsvärt att vi idag saknar någon som helst lokalhistoriskt kulturminne på torget (”Ljugarbänken” är slängd p.g.a. mögel) och att arbetarrörelsen i Holmsund inte har ett enda monument, förutom på kyrkogården då. Något bör i alla fall göras för att minnas ”industrieran” nu när vi går in i nya tider och ett första steg är att lyfta fram Djupvikshamnens centrala roll. Historia spelar roll, kultur spelar roll, och om vi inte gör något kommer Holmsunds karaktär sakta men säkert glömmas bort till en ganska död sovstad utanför Umeå. Det vill ingen. Och jag tror inte heller någon kommer acceptera detta.

2) På senaste tiden har inte bara diskussionen påbörjats om vad som egentligen skall göras med Ljumviken. Som jag tidigare behandlat. Även den s.k. ”umeleden” har uppmärksammats  och framledes kommer b.l.a. jag skriva en längre skrivelse om detta till olika instanser då den i stora delar förfallit och vem som är huvudansvarig idag mer eller mindre är okänt. Hur som helst måste det tas ett beslut om upprustning eller helt enkelt nedläggning. Samtidigt har medborgare också reagerat över att elljusspåret börjat se eftersatt ut – men också agerat föredömligt genom att själva ringa, maila, rapportera och t.e.x. använda sig av kommunens app för att påtala det som stört dem. Det är riktigt bra. VIll vi göra skillnad så är det inte bara ett rent politiskt styrelsearbete som krävs – utan framförallt –  aktiva medborgare. Kom ihåg att det är aldrig lönt att bara klaga. Och man får bara klaga om man faktiskt gör något. Fortsätt därför göra er röster hörda och använda demokratin.

3) Tack vare den röra som upplevs i Holmsund så måste dock saker och ting redas ut och formella representanter för Holmsund ta plats i Umeå Kommun för att stärka samarbetet med politken och tjänstemännen. Därför går S-föreningen nu in i ett skede att lägga grundplåten för våra framtida lokalpolitiker som oundvikligen kommer behövas när vi blir länets tredje största samhälle. Det är helt enkelt oundvikligt att påpeka sambandet med att vi saknar politisk representation och den upplevda bristen på insyn och påverkan. Därför behöver vi folk som vill och kan sitta i nämnder och styrelser. Som kan ta tillvara Holmsunds intressen och bygga de nödvändiga nätverken. Det sagt, vill jag återigen påpeka, att detta inte heller räcker. Det är kombinationen av aktiva politiker, aktiva föreningar och i slutändan grunden av aktiva medborgre som kommer lyfta in Holmsund in i framtiden. Eller överlåta det till andra. Det valet står helt upp till läsaren att avgöra. Aktivera sig eller gnälla i efterhand. Det är valen vi har.

Glädjande nog har detta också på kort tid gett resultat i medlemmar som vill aktivera sig och ta plats i det kommunala styret. Så det är därför vi med självförtroende vi tar oss an denna utmaning.

sida01

4) Slutligen har vi två saker i samhället som vi också måste diskutera och vi kommer återkomma med öppna möten om nu i höst. Det enda är vad vi ska göra med vattentornet och det område som nu byggs vid gamla kommunlagret. Det andra är tidigare nämnda Ljumviken. Jag hoppas ni kommer på dessa möte. Först måste vi bara ro hem det här kyrkovalet. Så går och rösta 17 September!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.