Utveckling i Djupvik, Föreningslokal och Kyrkoval

Utveckling i Djupvik

Som jag berört tidigare så har det pågått ett arbete genom Ume Älvdal men även genom Umeå Parker att föreviga Holmsunds historia. De aktiva har varit engagerade Holmsundsbor och jag själv har varit en av dem som bland annat här och på möten ”eldat på” ordentligt om vikten att föreviga Holmsund nu när vi står inför en framtidsomvandling. Tyvärr har dock inte dessa initativ samordnas i någon större grad, Kulturföreningen har gjort sitt och Kommunen sitt. Dock måste det sägas att de första stegen mot en sådan utveckling, ett kulturellt avgjort viktigt arbete för att hedra vår historia och alla som jobbat här, nu skett genom att det placerats ut 8 st skyltar i Djupvik och Sandvik med bilder över hur området såg ut tidigare med tillhörande kortfattad beskrivning. Dock, och det bör sägas, saknar åtminstone jag en lite mer utförlig berättelse om Djupvik som område (Tornberget, Hotell Stenman, ”Lilla chicago”, Demonstrationsplatsen m.m.) då detta också varit ett eget municipalsamhälle, ja själva Holmsunds kärna, tidigare. Samt att efter gamla storgatan så bör de fyra st K-märkta hus som står där få en skylt tillägnat sig då dessa om något representerar Holmsund utåt det är vår ”skyline” likväl som vattentoret. Och likväl härbärgar en djupare historia. Här kan man kolla på t.e.x. Öjebyns modell där de förevigat sina k-märkta hus med stiligt uppsatta skyltar intill eller på byggnaderna.

Utöver detta så kan den intresserade också notera att det ÄNTLIGEN byggs ett övergångsställe kombinerat med fartgupp över till Djupviksområdet. Detta vet jag är något vi inom Sociademokraterna och medborgare i stort länge påpekat. Och det påpekades, igen, när Tekniska Nämnden var på besök i våras. Följdaktigen kan vi se reela resultat i Djupvik för tillfället som nu under tre års tid genomgått en förvandling som gett Holmsund en värdig park. Nu saknas det som sagt bara en rejäl informationsskylt om områdets tidigare centrala plats för regionen som helhet.

Föreningslokal

Efter avslutade kyrkovalet så har vi börjat koncentrera oss på nomineringar inför valet 2018 och kommande möten om bland annat Ljumviken och Vattentornet. Ytterligare en fråga som idag blev väckt av ordförande i PRO är behovet av en föreningslokal likt den som nu skapats i Hörnefors. Detta förslag kommer vi motionera om i samtliga instanser som vi kan och påbörja ett lobbyarbet omkring. I synnerhet när vi fortfarande har tomma lokaler i samhället, som gamla Swebank och Öppen Gemenskaps lokaler. Att dessa lokaler fylls med aktivitet är avgörande för Holmsund och dess utveckling. Vi kan inte tillåta att föreningar saknar lokaler att vara i samtidigt som det står tomma på centrum! Den 28:e kommer också vår interpellation om vad som hände med Demokratiråden (som skulle ersätta kommundelsnämnderna) behandlas på arbetarkommunen. Således fortsätter vi med hög aktivtet och varje möte detta halvår har det dykt upp en ny medlem. Så idag kan jag skriva, välkommen Tony!

Kyrkovalet & Valet 2018

Slutligen är det värt att kommentera att kyrkovalet gjorde ett rekordår i intresse och att trots att Socialdemokraterna nu representerar fler väljare procentuellt än förra valet så har många också röstat på posk och 32 st på SD vilket ger en ny situation där S har 12 mandat, posk har 12 mandat och SD har ett mandat. Följdaktigen innebär detta läge i församlingspolitiken att vi måste öka ansträngningarna, deltagandet och intresset i den Svenska kyrkan men att varannan väljare i Svenska Kyrkan i Holmsund/Obbola är idag en socialdemokrat. Vi från S-föreningen är tydliga med att detta är ett seriöst förtroende som den socialdemokratiska kyrkopolitiska gruppen förvaltar.  Vidare kan noteras att POSK som lokalt har aktiva i Folkpartiet och vi i S har pratat i de mer allmänpolitiska termerna om att synliggöra valet 2018 mer genom att t.e.x. mötas i debatter och reda ut under vilka ämnen vi kan enas för Holmsunds bästa. Historiskt har samarbetet för just Holmsunds bästa fungerat bra och vi välkomnar såklart en sådan utveckling även om vi säkerligen har olika syn på t.e.x. arbetsmarknadspolitik.

Slutligen vill jag tacka alla medlemmar som varit ute och delat flygblad i regnet och rusket, satt upp affischer, deltagit på våra två torgmöten och tagit diskussionerna. Det gav en reel effekt på valdetagandet från våran sida även om MÅNGA av våra medlemmar också lämnat kyrkan eller inte ser valet som viktigt av andra anledningar. För många är POSK ”det naturliga” att rösta på  och vi ”de obekväma” eftersom vi är öppet politiska. Trots detta, så är vi idag fortsatt största partiet i församlingen. Tack!

 

21752165_10155581126709774_251239956673035884_n

 

Det var allt för idag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.