Parkgatan, Vattentornet, Holmsundsv/Solbackav m.m.

IMG_9274

 

Idag hölls ett öppet möte om Vattentornets framtid. Det var ett kreativt och intressant möte där många ville prata om mycket, högt i tak och långt till dörren. Mötet kunde sammanfattas i följande anteckningar som jag personligen skickade till Hans Lindberg nu vid 21-tiden på kvällen samt till aktuella nämndsordföringar.

1. Mötet ansåg generellt att de projekt som ligger redan i röret borde skyndats på i jämförelse med hela projektet vid vattentornet. Detta framfördes av många och det var irritation över att de tre andra projekteten (Bjurbäcks, Martinsson, mfl) drar ut på tiden medans ”detta tydligen går hur fort som helst”. En byggnadsentrepenör var på mötet och vittnade om att han fått säga upp personal i väntan på att papper och tillstånd skall färdigställas.

2. Angående vattentornet ansåg de flesta att om det nu ska vara kvar så skall det isåfall iväg på upphandling till eventuell entrepenör. Aktiva och insatta inom bland annat socialnämnden påpekade kommunens ekonomi för satsningar på t.e.x. ett café. Vad man dock framförallt ville se var en ordentlig utredning i kostnader m.m. som man kunde ta ställning till vattentornets framtid mer konkret. ”Om det inte kostar något så visst kan vi ha kvar det” var en åsikt. I detaljplanen framgår det också att en sådan utrednig ej gjorts. En entrepenör på plats, var intresserad av att bygga kaféverksamhet m.m i tornet och såg potential i byggnaden. Några få ville helt enkelt riva det men kunde tänka sig ha kvar det om det kommer till någon användning. De som ville ha kvar det pekade på att det måste gagna lokalområdet.

3. Största oron var kring Parkvägen som ska ansluta till området. I detaljplanen framgår det att 80 parkeringsplatser kommer byggas (+ gäster) vilket kommer anstränga vägen betydligt, som dessutom idag trafikeras av skolungdomar (som cyklar i hög fart) i stor grad, då området är ett barnfamiljområde och genomfartsled mot skolan. Här enade sig mötet om att göra ett uttalande till tekniska nämnden. Det var anmärkningsvärt ansåg vissa deltagare att parkvägens utveckling inte varit med i planeringen då detta irriterat folk mest. Här noterade jag själv största oron.

4. Folk är mycket intresserade över vad som kommer ske vid järnvägsspåren när väl bangården flyttas. Föreningen fick på sig att försöka påverka i den mån det går att ”pengarna inte försvinner till skellefteå” enligt Längsstyrelsens planer i deras senaste betänkande. I allmänhet har fler frågor också börja komma in angående om det händer något i frågan.

5. I en kortare diskussion togs området upp som rekreationsyta. Vad som kom fram där är sedvanliga diskussioner vid byggnationer men tanken som slog mig hemma var om det inte går att bygga in t.e.x. gångstigar i sluttningen som är kvar med trätrappor, spång m.m. så ytan fortfarande kan användas av de boende i närområdet i framtiden och i kontakt med närliggande skogen som är en nyckelbiotop. D.v.s. skapa nya stigar ned mot vägen som binder ihop nya området med holmsundsvägen. Ett naturstråk.

Slutligen var det många som funderade kring om det ska bli någon lösning kring skärgårdsskolans parkering och missnöjet med chicanen/korsningen (Holmsundsvägen/Solbackavägen) och i synnerhet om lösningarna som b.l.a. trafikgruppen la fram till Tekniska Nämnden kommer förverkligas eller inte. Denna fråga har skickats vidare till Tekniska nämndens ordförande.

Vid sidan av mötet idag har det också framkommit till mig synpunkter vid synligheten kring Skärgårdsskolan, och då i synnerhet häcken som är vid storsjöparken som jag ska kolla vidare på. Föräldrar har rapporterat rena kollisioner när de lämnat storsjöparken vilket såklart bör skapa en diskussion om man helt enkelt skall ta bort eller skära ned häcken helt och hållet, eller bredda öppningen. Största riskmomenten här är såklart att någon i hög hastighet lämnar parken och kör ut i vägen, och inte kan uppfatta biltrafiken på Solbackavägen.

På mötet togs det också upp att på Söndag klockan 11.00 så påbörjas diskussionen om Holmsunds lokaldemokrati i Storsjöskolan. En allmän uppfattning både från företag, medborgare och föreningar i många av ärenden som behandlats senaste åren i  Holmsund har varit att kommunen ej ger feedback eller vill föra dialog med dem. Här kan jag som ordförande instämma att det är ofta i den frustrationen som ärenden kommer i mitt knä. Folk rapporterar saker, mailar, ringer utan återkoppling vilket på sikt självklart undergräver tron medborgardialog, demokrati men även lusten att engagera sig. I slutändan måste dock en större vision för Holmsund tas fram, vilket vi behöver sätta infrastrukturen för genom återkommande möten där Holmsundsbor får vara med och utveckla sitt lokalsamhälle.

Välkomna!

2 kommentarer

  1. Rikard Söderlind

    Tar ngn upp frågan om en fungerande hall (fullstor) för aktiviteter ?
    Gymnastik, Innebandy, Dans, Volleyboll, Basket, Futsal mm

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Det är en helt ny uppgift för mig. Finns det ett missnöje med nuvarande lokaler?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.