Ett första litet steg till stor Holmsundsförening

Idag hölls första förmötet om en form av intresseförening/demokratiförening i Holmsund. Det var en liten med intresserad skara av Holmsundare som samlats och följande beslut togs:

– Jag ska försöka presentera idén för kulturföreningarna på deras större möten framöver
– Vi ska sprida idén bland de föreningar vi är aktiva i och till eldsjälar för återkommande möten
– Vi skall lägga nästa möte så att fler kan delta, idag var många i kyrkan och vi är måna om att ha med oss hela civilsamhället och alla aktörer
– Det skall vara en förening som uteslutande handlar om Holmsunds bästa. Mitt förslag på ordförande är sittande ordförande för kulturföreningen, Jonas. Som är ung och bosatt i Holmsund med vana av organisationsarbetet lokalt och utan tydlig partifärg i sitt uppdrag (till skillnad från mig)
– Det skall vara en registrerad förening med styrelse som avspeglar de olika ”verksamhetsområden” som föreningen kommer hantera. T.e.x. kultur, politik (lämpligen en/två från varje ”läger”), kommunala frågor m.m.
– Vi måste locka med oss fler föreningar, t.e.x. sportföreningarna, modelljärnvägsföreningen, kulturklubben och bagarstugan. Det åligger alla att sprida idén ”i hus och hem”
– Vi är överens om att det här får ta tid, och inte är en lätt uppgift,
– Vi är också eniga om att samordningen i Holmsund mellan olika föreningar måste bli bättre. Kulturföreningen kunde här delge att de jobbar på en ”Holmsundskalendern” som traktens alla föreningar, även i Obbola, skulle ha nytta av och existera både i tryckt form (2 gånger per år) samt digitalt format för aktiva att följa i realtid. Mycket bra initativ!

Fråga som vi fortsatt disktuerar är om detta skall vara ett Förbund av olika föreningar, eller öppet för alla bli medlemmar i. Vi var dock eniga i att vi vill ha demokratisk organisation som bygger på röstlängd, och inte t.e.x. en stiftelse.

Vi diskuterade idag även utifrån Skärgårdsviljans erfarenheter och jag tog på mig att diskutera dessa med Peter Olofsson.

Vidare diskuterade vi allt mellan himmel och jord, från Holmsunds avsaknad av riktig hembygdsförening till vad man skulle kunna göra av asfaltsplanen vid Sandviksindustrin och Holmsundsleden. Och diskuterade lite gamla frågor om Holmsunds centrum och annat.

Nu ska vi prata runt lite i samhället och återkommer med fler möten. Desto fler vi blir, desto större kraft blir vi. Men det här var bara de första stegen, nästa gång lägger vi mötet smartare så även de kyrkligt aktiva kan vara med!

Mvh
Stellan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.