Några eventuella motioner kring kultur och Holmsund

Några kortfattade förslag till motioner om hur vi ska kunna utveckla Holmsunds offentliga miljö i framtiden

1) Minnesplankett för asylmottagandet 2015
Holmsund har sedan tidigare en historia där vi tidvis tagit emot många asylsökande. Inte minst skedde detta under krigsåren när vi tog emot många finska krigsflyktingar, krigsbarnen. Detta arbete står i dag som en liten staty i färjeterminalen. 2015 tog vi återigen emot många barn från krigsdrabbade länder. Civilsamhället och medborgarna tog ett enormt ansvar i detta arbete. Mängder med leksaker, kläder och frivilliga ställde upp. Effekten blev att i Holmsund tog många sina första steg till Svenska samhället. Barn och unga som flytt över medelhavet lärde sig simma på Storsjöhallen. Analfabeter lärde sig läsa och skriva. Många fick sina första svenska kompisar, och några stannade faktiskt kvar i lokalsamhället. Denna imponerande uppvisning av civilsamhället bör minnas och hedras, med hundratals frivilliga som skänkte kläder och annat. Lämpligen bör en minnesmonument ställas upp t.e.x. storsjöskolan.

2) Använda sig av holmsundskaraktärer till gatunamn
Nu när Holmsund kommer expandera kommer flera nya gator behöva dras i samhället. Samtidigt har många i flera år försökt få till stånd  t.e.x. en gata i David Johanssons åminne. Nu när nya gator skall dras bör vi ta tillfället i akt att minnas flera lokala Holmsundskaraktärer genom gatunamn. Inte minst bör aktiva kring industriverksamheten, fackliga och andra, prägla gatunamnen i Skärgårdstaden. Här bör självfallet Axel Anberg och David Johansson nämnas. Det finns även en mängd andra personer som betytt mycket för Holmsund som nämns i litteratur och forskning som finns bevarat i b.l.a. ”Märkpojkarna som tog makten” och ”Askungen i Holmsund”. Givetvis skall man också lyfta fram de många kvinnliga personligheterna som också byggt Holmsund. Inte minst bör systrarna Pettersson nämnas här. Att vi bygger nya Holmsund på gamla Holmsunds starka personligheter ser jag som en självklarhet.

3) Inget Himmelska Fridens Torg utan en Ljugarbänk
Sedan Ljugarbänken försvunnit, som jag hört beror främst av mögel, så bör vi dock självklart säkerställa en Ljugarbänk på torget för att minnas Fredrik Burgmans minne. Det är och förblir en av Holmsunds starkaste kulturkaraktärer och nationellt känd under sin levnad där en hel programserie just kretsade kring Himmelska Fridens Torg, vilket han också namngav. Därför bör vi, för att undvika mögel, införskaffa en ljugarbänk i lämpligt material som tål tidens tand.

4) Ytterligare hembygdsinsatser
Utöver har Västerbacken har vi år sett en glädjande utveckling i framförallt Djupvik. Däremot finns åsikten, och den delar jag, att det behövs en riktig informationstavla om Djupvik som historiskt samhälle samt att många av husen efter Gamla Storgatan har så pass stark historisk karaktär så att de bör ha enskilda informationstavlor. Vidare bör en ordentlig informationstavla om Holmsundssågen placeras i den kommande Skärgårdsstaden för att påminna om områdets vikt för regionen och kommundelen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.