Volontärer, Bjurbäck och möte med äldrenämnden

Hej hej allihopa!

Igår hölls ett öppet möte med Janet Ågren, ordförande i äldrenämnden, med ett 20-tal åhörare. Det var ett bra möte med högt i tak och ganska tuffa diskussioner. Janet fick ta med sig en hel del tips och åsikter med sig hem. Men så ska det också vara. Samtidigt knackades det dörr ute i samhället. Jag hoppas ni som fick besök passade på att ställa frågor och ”grilla” de som besökte er.

Det som framförallt blev ett medskick från mötet med äldrenämnden var att det behövs fler volontärer på våra äldre- och trygghetsboenden. Detta är ju i sak ingen politisk fråga, kommunen bidrar dock med pengar. Men jag tog med mig frågan och ska nu skickat in den i ”rätt rör” så att säga. Förhoppningsvis kommer det skickas ut brev till alla holmsundsbor om vad en volontär är, vad det innebär och hur man blir det. Representanter från PRO mfl var tydliga i hur uppskattade de varit och saknar verkligen dessa. Vilken livskvalitet det innebär för äldre att få det där sociala utbytet och gemenskapen, och kopplingen, till lokalsamhället. Därför hoppas jag dessa brev blir gjorda av frivilligcentralen så att fler Holmsundsbor kan delta.

I övrigt så har det varit mycket tryck om Bjurbäcks bygge som verkar dra ut på tiden. På Socildemokraternas årsmöte dryftade jag frågan med Hans Lindberg och han skulle personligen ta kontakt med Bjurbäck. Man bör dock notera att Mårtenssons bygge nu är på gång.

Vidare har vi ju sett en s.k. bitcoinfabrik visa intresse i Holmsund. Jag är ingen expert på det hela, så jag undhåller mig nog från att uttala mig om det hela tills jag begripit vad det innebär mer konkret i arbeten m.m. framöver. Det enda jag vet hitills är att det drar mycket el så det måste vara med i beräkningen.

Inga större nyheter har dock hänt gällande järnvägspassagen sedan Trafikverket fick sig en utskällning av oss i (S) och det blev tal om några temporära bommar som lösning. Som jag förstått det så jobbar hamnen på för fullt för att ordna tillstånd och annat så byggandet kan fortsätta där ute (vilket flyttar hela bangården) Jag hoppas på ny information i ärendet framöver. Det är dock betryggande att kommunen röt till nu ordentligt vid senaste tillbudet, men det räcker ju knappast, om olyckan skulle vara framme.

Några slutord kring Socialdemokraternas årsmöte kan också vara på sin plats. För Holmsunds del kan vi påpeka att vi jobbade i ett tidigt skede med det Kommunalpolitiska Handlingsprogram som kommer presenteras inom kort från Umeå (S). Detta kommer framförallt märkas i att kommundelarna lyfts fram mer och att man talar om, hela, kommunen. Det var vi väldigt tydlig med. Vidare togs beslut på årsmötet att välfärd (byggandet av skolor, anställandet av personal m.m.) kommer gå före investeringar i Umeå centrum. En tydlig politiskt riktning således där skola, vård, omsorg kommer stå i fokus. Sedan kommer den avgörande infrastrukturen (leden är ju spikad nu, likväl som att Sverige och Finland nu kräver resurser för norrbotniabanan) där det i långa loppet också kommer behöva byggas ett ny busstation. Om vi får och kommer behöva tjafsa om att behålla vår hållplats på Vasaplan denna gång får vi se. Det mest centrala för oss dock gällande infrastruktur är ju upprustningen av vägarna, säker trafiksituation och att Holmsund behåller sin plats som ”Handelsnod” för färje- och godstransporter.

Det var allt för idag! Ha det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.