En allmän upprustning behövs

36503168_10155753355302711_6279026167076880384_o

En sandstrand?

Har nåtts av två ärenden det senaste dygnet om skicket gällande Patholmsviken, Ljumviken och Lövösundet. Det rör saker som övervuxen badstrand (se bild ovan från lövösundet).

Det är i sig inga nya frågor. Sedan 80-talet har vissa saker påtalats, som belysningsfrågan. Sedan tidigare har jag också haft diskussioner och träffat personer rörande skicket allmänt i de södra delarna av Holmsunds allmänytor, särskild då den s.k. umeleden. I det fallet anmäldes detta till kommunen. Sedan dess verkar dock inte så mycket hänt tyvärr i just den frågan.

Det är dock väl värt att bara stanna vid de offentliga utrymmena och vad som sker just nu i den frågan. Det finns en hel del andra Umeå vs Holmsund frågor som får ta sin tid andra dagar.

Nåväl

Det hela har gått så långt så att i ett fall uppmanar en privatperson till att skapa en grupp ”för att kommunen aldrig kommer bry sig” (vilket också ha gjorts) och i det andra fallet för att ”man borde dra ihop en grupp medborgare för att lösa detta” (just den gruppen verkar ej formerats ännu). Det är såklart handlingskraftigt och värt all eloge nu att ett 20-tal föräldrar också agerar för att frilägga och vårda våra badstränder och sommarytor. En medborgargrupp har helt enkelt samlat sig i frågan.

Samtidigt bör det påpekas och påpekas korrekt, att kommunen ej bör låta sådant förfall få ske så att det kommer till den nivån. Att kommunen tappar sådan legitimitet. Det skickar, som jag talat om många gånger, signalen att Holmsund inte är lika mycket värt som Umeå. Att man bor i någon form av skugga till storstaden. Det är helt enkelt oacceptabelt samtidigt som Umeå går extremt bra ekonomiskt och har en skyhög tillväxt kommer småbarnsföräldrar göra markservices jobb.

Här är det väl värt att notera att vi bör nog dra slutsatsen att en av grunderna till varför sånt här överhuvudtaget kan hända är att politiska inflytandet och intresset i Holmsund avstannat sedan 90-talet. Vilket, återkommande, skapar såna här problem.

Så lika mycket jag respekterar och ställer mig bakom att privatpersoner nu tar saken i egna händer, antagligen dessutom av småbarnsföräldrar jag känner eller träffar på i vardagen, så ställer jag en vass kritik mot ansvariga mot Umeå Kommun. Sedan en dag tillbaka är jag också i kontakt med ansvariga gällande detta, då problemet också påkallats av kommunledningen, så jag hoppas det hela landar i en inventering och allmän upprustning av den offentliga sommarmiljön i Holmsund. I synnerhet skulle detta vara aktuellt i södra Holmsund och kring Lövön, då t.e.x. Djupvik rustats upp ordentligt senaste åren  – och idag är en välanvänd park. Mycket bra så, men nu måste fler steg tas för att säkerställa resten av Holmsunds utemiljö också. Precis som vi går framåt med hela Holmsunds framtid med nya vägar, centrum och på sikt ett helt nytt samhälle kan vi inte tillåta att andra delar av Holmsund glöms bort.

Glädjande dock är ju som sagt att se engagemang och en vilja till utveckling av dessa stränder. Då jag nås av frågor om man t.e.x. som privatpersoner kan ta dit grillplatser m.m. Eller att folk ombeds ta med leksaker dit ned så barnen kan få något att leka med. Det här är ju såklart saker jag anser kommunen ska betala (så länge det är kommunal mark)  men det visar på engagemang och lust för Holmsunds bästa. En handlingskraft som jag hoppas får en och annan att hoppa till och faktiskt ge dem såna triviala saker utan att behöva lägga ut tusentals kronor själva. Det är en handlingskraft vi skulle behövt året runt, i massa olika, frågor.

Sedan tidigare har en fråga om lekplatsen i Ljumviken också varit på tapeten, förra året brände det till rejält, om dess skick och säkerhet. Vilket man såg tydligt i den dialog som fördes. Nu har det dock visat sig att kommunen ej är ägare, således faller det ansvaret och frågorna på den privata ägaren. Det sagt så hoppas jag den parken också rustas upp till bra nivå, även om jag i år ej hunnit förbi denna för att se om något hänt (med småbarn hamnar man ju oftast på närmaste parken nära en själv)

Kortfattat: inventera och investera i holmsunds utemiljö. Det är ingen dyr historia och ger stor effekt och trivsel till de boende. För vi skulle väl inte acceptera om t.e.x. nydala förföll?

Hans Lindberg har tagit del av mina åsikter i frågan genom mailkorrenspondens så jag hoppas medborgarna snart får svar på sina frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.