Allt är inte kommunens fel – och om Min Hälsa

Det har ju varit några fall under åren som skapat en lingo om att Umeå Kommun missköter sig i mångt och mycket i Holmsund. Vilket också stämt i vissa fall. Vissa saker har helt enkelt varit rättfärdigad och korrekt kritik.

Vad som dock visat sig i också att det kan röra sig om före detta kommunala ting som privatiserats och således övertagits av privata intressen och ägare. Vilket såklart, av förklarliga skäl, kan vara helt okänt för resten av oss Holmsundare som fortsatt trott saker varit i kommunal ägo. Holmsunds Köpings ägor är nämligen inte, alltid, samma som Umeå Kommuns ägor.

Några exempel är:

Lövöbadet. Det ägs av en samfällighet. Nu har de aktiva där kommit i kontakt med ägarna och skall försöka få igång en förening så de kan överta vården av badplatsen. Havs och Vattenmyndigheten uppger kommunen som ägare, detta stämmer dock ej. Badet såldes till privat aktör. Genom arbete med kommunen, politiker och tjänstemän, så ska de också kontakta ordförande i föreningen i fråga för att jobba fram en långsiktig lösning.

Lekplatsen i Ljumviken. Antogs länge vara kommunalt ansvar. Också sålt och i privat ägo. Skall vara under upprustning som jag förstått det.

Så det är värt att verkligen, rota, när det kommer till lokala frågor. Det har nämligen visat sig vid mer än ett tillfälle att t.o.m. myndigheter (som ovan i fallet lövöbadet) har haft fel om ägandet.

Sedan kan man ju ha åsikter, vilket jag har såklart, om att man sålt ut f.d. kommunal mark och verksamhet.  Men man ska inte dra ”men för helvete ume kommun” kortet allt för snabbt (det är ju okej att dra det dock för att saker kan ha sålts). Men. Har privata köpt upp saker så är det också deras ansvar att följa lagar och regler och sköta om sin verksamhet. Och då är ju det bästa som kan hända att grannar mobiliserar sig för att också aktivera sig i sådana privata föreningar. Kommunen kommer dock vara behjälplig i frågan och har meddelat att de kommer hjälpa till med b.l.a. sand. Det är ju också kommunen som ger bidrag till såna föreningar att kunna ha en bättre verksamhet.

När vi ändå är inne på det privata kontra det allmänna ägandet så tror jag få har missat att den privata vårdcentralen Min Hälsa nu går i konkurs efter att ha svårigheter, framförallt med att få folk att stanna eller jobba där. Den offentliga vården i Holmsund rankades som etta, av oss som nyttjar den,  i Umeå Kommun förra året och nu kommer således mellan 4 000 – 5 000 nya patienter tillkomma i den offentliga vården i Holmsund. I denna siffra bör man dock notera att de som väljer annan vårdcentral, t.e.x. Teg, kommer räknas bort.  Kontraktet mellan VLL och Min Hälsa upphörde 1 Juli.

Således kan vi stå inför stora utmaningar framöver. Budgeten 2019 bör dock vara radikalt annorlunda än 2018 för Holmsunds del på VLL. Något annat kan jag inte tro.

Så. För detta hoppas jag att att resurser tillkommit så att personalen på vårdcentralen kan hantera en så pass drastisk ökning av patienter som detta kan innebära.

Annars kan vi stå inför en allvarlig situation 2019, eller redan ni höst.

Nåväl! Ha en fortsatt trevlig semester! Själv tar jag den om tre veckor!

En kommentar

  1. Håkan

    För oss som verkligen gillade min hälsa så var detta ett tråkigt men fullt förståeligt beslut. Själv sätter jag inte min fot något mer på hälsocentralen i Holmsund. Jag valde citymottagningen i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.