Historiskt beslut för Holmsund

 

Idag kunde vi från Holmsunds Socialdemokratiska Förening tillsammans med Umeå Socialdemokrater glädjande leverera ett antal historiska beslut som lägger grunden för framtiden:

– Pendeltågstrafik mellan Holmsund och Umeå

Kommentar: Sedan nedläggningen av rälsbussen på 60-talet har det här varit ett återkommande krav från många i samhället. Det är bara logiskt att vi utnyttjar vår järnväg till pendling och inte bara transporter. Nu har Trafikverket och INAB tillsammans gett positivit beslut i frågan. Detta innebär att vi ytterligare stärker kommunikationerna till Umeå, får ned trycket på holmsundsvägen och besparar lokalsamhället dålig luftmiljö I takt med ökad befolkning. Detta innebär också att vi bygger en pendeltågstation i Holmsund, strax norr om nuvarande övergång.

Detta är det dock bara ett steg i att förbättra kommunikationerna. I ett framtidsscenario ser vi självklart även en cykelbana, inte minst uppbyggt på gamla holmsundsvägen, till Umeå. Det kommer innebära att vi både genom bil, cykel och tåg kan ta oss fram och tillbaka till Umeå för arbete och nöjen.

Samtidigt har vi också påbörjat, ett mödosamt arbete, att förbättra infrastrukturen i Holmsund. Alltså vägarna. Inte minst på Järnvägsgatan som byggs om just nu.

(Fotnot: Tanken om pendeltrafiken har drivits från många i samhället, som Centerpartiets studiecirkel, lokala miljöpartister, folk inom V och krafter inom S – likväl som privatpersoner och föreningsliv – det som skett nu är vi i S tar initiativ i frågan efter åratal då frågan ”seglat runt”. Holmsund S har alltid stött idén (mig veterligen, som gemensamt utspel med C) och kritisk diskuterat den fram och tillbaka)

– Planskild järnvägsövergång, och dess bieffekter (centrum, förtätning)

Kommentar: Detta har varit en långbänk i många år i Holmsund. I och med flytten av bangården och utvecklingen av Hamnen så kommer vi äntligen kunna bygga ihop Holmsund. Detta innebär också att mark friläggs för förtätning, och i slutändan ett schysstare centrum. Men framförallt, så får vi äntligen bort alla riskabla tillbud. Äntligen händer det.

– Ny idrottshall till nyrenoverade Skärgårdsskolan

Kommentar: Projektionerna över våra skolors förmåga har historiskt alltid hamnat i underkant. I dag har vi därför renoverat skärgårdsskolan för att kunna bli aktiv igen. I och med detta har vi också uppmärksammat att idrottshallen kopplad till Storsjöskolan inte håller måttet. Vi har nämligen ett lyxproblem i en mycket aktiv idrottsrörelse! Därför bygger vi nu ett ny idrottshall som kan tillmötesgå framtidens utmaningar.

– En modern hamn

Kommentar: Detta är grunden i holmsunds framtidsbygget. I och med att Hillskär utvecklas så lossnar hela kedjan av olika projekt. Utöver detta så innebär det också att Holmsund blir en nödvändig handelsnod mellan Mo I Rana i Väst och Ryssland i Öst. Som nod kommer det gynna lokal Handel och affärsverksamhet. På sikt ser vi ju också en ny färja som kommer stärka kommunikationerna.

– Fortsätta ösa på med byggnationer

Kommentar: Förutom att det friläggs mark, i och Med flytten, så kommer vi fortsätta underlätta för de privata aktörerna som inte minst ska bygga Skärgårdsstaden (2000 nya Holmsundare) men också andra aktörer, där vi bland annat ser ett nytt äldreboende byggas den kommande perioden. Detta är den avsevärt jobbigaste punkten då det tar tid med byggnadslov, överklagningar, och andra processer. Det sagt så är Holmsunds Socialdemokratiska Förening enig i att understödja utvecklingen av Holmsund.

Ställt mot ett växande Umeå är det viktigt att Holmsund också växer. Det är bara så vi kan garantera lokal service och resurser till vårt samhälle, då vi annars förhållandevis krymper. Ökad befolkning, innebär ökade resurser, och en marknad för t.ex. privata atktörer att etablera sig och offentliga välfärden att expandera.

– Detta är grunden för framtidens holmsund

Kommentar: Sammantaget så ser vi nu hur vi skjuter till nytt blod, kommunikationer, till Holmsund samtidigt som vi stimulerar byggande, centrum, Infrastruktur och handel. Det finns en väldigt konkret förkortning för allt detta: Framtidshopp.

Genom hårt arbete, i med och motgång, och många tuffa diskussioner så får vi nu leverans på flera års arbete. Vi har aldrig och kommer aldrig acceptera ett Holmsund i skuggan av Umeå. Vår slogan är enkel och tydlig:

När Umeå växer, ska också Holmsund växa!

Sprid gärna filmen om allt detta:
https://www.facebook.com/umesosse/videos/254005881907341/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.