Vårdcentralen med förväntade svårigheter

Det har uppstått en diskussion i samhället att Holmsunds vårdcentral nu börjar få svårigheter att hinna med, sena att återkoppla, och så vidare. Få saker gör folk så irriterade som vård som inte fungerar, så det är värt att kommentera den uppkomna situationen.

Vad som sker nu är i sig är varken förvånande eller konstigt. Före sommaren gick privata vårdbolaget Min Hälsa i graven efter stora svårigheter att anställa personal och larm från bland annat personalen och fackföreningar. Man kan ha haft vilken åsikt som helst om Min Hälsa, men det gick helt enkelt inte runt på marknadsmässiga förutsättningar, och sattes i konkurs.

Landstingets bidrag till Min Hälsa har därefter överflyttas till Holmsunds vårdcentral, offentliga sektorn. Dock har man ej hunnit med att anställa och bygga upp organisationen över sommaren för att kunna hantera de närmare 4 000 personerna som nu knackat på dörren. Det säger sig självt således att det kommer ta några månader att ställa om Holmsunds vårdcentral inför den nya situationen.

Självklart bidrar detta till stressigare arbetsmiljö, underbemanning, köer med mera. Man kan kort sammanfatta det med, ingen är nöjd, men vården måste rulla. Det kommer ta tid innan Holmsunds vårdcentral återigen får priset som kommunens bästa (som de fick 2017) – helt enkelt för att offentliga sektorn får, som vanligt, täcka upp där de privata alternativen misslyckas.

Det står dock fritt för alla att välja annan vårdcentral tills det lugnat ned sig, om man har möjligheten, det vill säga.

Jag vet dock att de anställer sköterskor dessa veckor. Vi får hoppas det avlastar verksamheten. Och att de förklarar och kommunicerar den uppkomna situationen med alla Holmsundsbor som nu förtvivlade och förbannade knackar på dörren.

3 kommentarer

  1. Holmsundsbo

    Du har både rätt och fel i din analys tycker jag här.

    För det första så måste man ju tänka på vad som gjorde att ”Min Hälsa” för ett par år sedan överhuvudtaget startade som en avknoppning ifrån Holmsunds Hälsocentral- det berodde helt enkelt på att Vårdcentralen hade usel arbetsmiljö redan då och att vissa ur personalen då beslutade sig för att starta en egen. privat, bättre vårdcentral med färre patienter och det resulterade i Min Hälsa .

    Och vården har fungerat bra under de åren här i Holmsund, vilket snarare visar på att behovet var och är stort av att skjuta till pengar och personal till Landstingets Hälsocentral. Nu har det istället plötsligt blivit totalt kaos på Vårdcentralen pga Min Hälsas nedläggning och finns det ens några belägg för att Landstinget skjuter till de medel som behövs för att rekrytera personal och inte har lagt budgeten i underkant, jag menar, personalen gick på knäna redan FÖRE Min Hälsa startade och nu är cirkusen igång igen. Jag tror inte det kommer nyanställas särskilt många och hur ligger lönenivån kan man fråga sig, för det verkar inte vara attraktivt att pendla till Holmsund. Ohållbart!

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Hej!

      Bra kommentar! Källan för att VC nu får Min Hälsas resurser har jag från ett samtal jag hade med Harriet Hedlund (Landstinget) då jag frågade rakt ut vad som nu händer med Min Hälsas pengar (i oro över att det skulle gå rent åt helvete) som jag hade före med henne före sommaren när kontraktet med Min Hälsa sades upp.

      Sedan så delar jag din bild av att det behövs stärkas ännu mer, och att anledningarna till att Min Hälsa startade ifrågasätter jag inte. Det sagt så måste vi ju ha vård här och i dagsläget ser jag inga alternativ än att vi måste stödja VC så gått det går. Ett sätt kan ju faktiskt vara att de som kan tig sig enkelt och lätt och har råd med det, väljer annat.

      Angående anställningar och lönenivåer så har jag mindre koll än att jag känner en sköterska som söker jobb här. Lönenivån känner jag dock inte till, men det är en person med stor erfarenhet som också därefter har lönekrav, det verkar dock gå i positiv riktning för anställning. Sedan håller jag med om att vi måste göra VC betydligt mer attraktivt, men också att vi bygger ut kommunikationer osv som gör det enkelt att ta sig hit och jobba m.m.

      En stor fråga för framtiden blir dock, om Holmsund får beräknad populationstillväxt, så pratar vi 3 000 personer till (!) det behövs onekligen – så fort som möljligt – tas fram underlag till minst en ny vårdcentral redan nu således!

  2. Margaretha Almqvist

    Alltid blivit vänligt och radio bemött av både läkare, sköterskor och Labpersonal både innan Min Hälsa och nu. Att det nu tar längre tid att bli uppringd är inte så konstigt. Hoppas att de får tillräckligt med personal snart.
    Tack för det i gör!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.