Kulturspaningar i Holmsund

Häromdagen fick jag ett mail från en Rasmus Som kontaktade mig och frågade om varför det inte fanns offentlig konst i Holmsund. Det har ju såklart satt myror i skallen på mig som en extra liten boll att gå runt och fundera på såhär före helgen. I sak har han ju faktiskt rätt. Holmsund generellt, trots mycket bra aktiviteter från kulturföreningen och biblioteket, har en form av kulturell vakuum som måste fyllas.

Samtidigt så kom gamla Kyrkskolan ut på bostadsmarknaden. Den såldes för några år sedan för några hundra tusen och ska nu säljas för utropspris på 2,6 miljoner. Vi får anta att det hänger ihop med renoveringar.

Som en sista pusselbit så kom jag ihåg ett samtal från i Måndags med en medlem i s-föreningen som med strålande blick förklarade att ”Vi borde fan göra västerbacken till ett kulturcentrum!”

Med dessa tre utgångspunkter kan man ju börja stapla upp några utgångspunkter för ett mer kulturellt Holmsund.

– Kyrkskolan bör tas över av någon arrangör som kan förvalta skolan efter alla bestämmelser men också locka folk till Holmsund och få det gå runt T.ex. Med ekonomisk hjälp från kommunen. Jag har svårt att se t.ex. Ett företag visa intresse i byggnaden. Jag tänker mig snarare någon form av musikarrangör då kåken är placerad så att den ej stör grannar och annat (närmsta grannen är hamnen och kyrkan). Spelningar skulle kunna genomföras utan problem i de stora lokalerna, likväl som det finns gott utrymme för replokaler och annat. En sådan förening skulle också kunna kombinera annan verksamhet då det finns stora arealer att tillgå på tomten. Det vilar dock på att föreningen är seriös, stabil och också kan ta in inkomster och stöd från kommunen för att gå runt. Avståndet från Umeå kan såklart ställa till det, men samtidigt finns goda chanser för kommunikationer med buss och i framtiden tåg. Det finns gott om parkeringsplatser i övrigt. Samtidigt rapporteras ju från Umeåhållet att flera föreningar har svårigheter att hitta lokaler, här ser jag ju snarare möjligheter än svårigheter. Funkar inte Umeå? Kom hit då?

– Samtidigt står museumet uppe på Västerbacken med ett hus till övers. När industrin revs bröts tydligen vatten och el till kåken, denna anslutning kan ju såklart ordnas, bara man hittar en bra verksamhet för huset (t.ex. ”Föreningarnas hus”) – som i sin tur kanske kan göra så att en riktig hembygdsförening kan bildas som kan fortsätta utveckla holmsund med informationstavlor och annat om ortens historia. I övrigt är huset totalrenoverat. Föreningar av olika slag skulle helt enkelt kunna nyttja kåken, genom att bli medlemmar i museumets stiftelse, och på så sätt också hålla museumet vid liv. Det skulle också vara placerat perfekt för studiecirklar och annat då det finns goda promenadstråk på västerbacken.

– Det, i sin tur, skulle kunna vitalisera området betydligt som rekreations och kulturområde för den kommande Skärgårdsstaden. Ett litet gammlia med föreningar där kyrkan fortsätter vara det centrum som det alltid varit, som också skulle locka ungdomar och besökare. Vilket, i sin tur, kan vara bra för det närliggande Hotellet där band mm. Isåfall kan sova och bo på. Vi måste hela tiden tänka på att när vi står på västerbacken och kollar ”ned” på industrin så kan det inom 10 år bo 3 000 personer där. Vad ska västerbacken ha fär roll då? Mitt förslag är såklart att det blir som ett ”centrum” för kultur och annat som i sin tur också lockar upp affärer och kiosker till området. Det skulle i praktiken ge Holmsund tre ”noder” – centrum, storsjöhallen, västerbacken.

– Holmsund har idag, jag vågar nästan påstå, garanterat mindre än det s.k. ”1% målet” gällande offentligt konst. Här bör det särskilt satsas på att skapas konstverk i t.ex. Djupviksparken, öst i Holmsund vid vattentornet, i Ljumviken och på i Skärgårdsstaden. Gärna med kopplingar till de olika platsernas historia och kultur. Här bör man också påpeka behovet av historiska namn på t.ex. Nya vägar som ska anläggas.  Poängen är att ”flytta ut” konsten från centrum där vi nu har några konstverk. Detta kommer också vara det märkbart viktigaste för att Holmsunds historia ska leva kvar utanför museumet. Goda insatser har gjorts av Ideella krafter med att få upp skyltarna längs med Djupviksparken och omberget och kring industrigatan. Den verksamheten borde ju också ta sig in i östra Holmsund, inte minst så har ju teatern en minst sagt värdig historia att uppvisa!

– Särskilt i Ljumviken, förutom västerbacken, bör man undersöka möjligheterna att förfina området med t.ex. Konstverk för att öka trivsamheten och attraktionskraften. Detta då Djupviksparken redan ”kommit igång”

Några korta kulturspaningar från mig! 🙂

Slutligen vill jag tipsa om att musikalen Hotell Stenman har hittats på en gammal VHS och nu digitaliserats och ligger ute på youtube.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.